Grupa D: Teški rivali za Mesijevu Argentinu

Grupa D: Argentina, Hrvatska, Nigerija, Island
70 pregleda 2 komentar(a)
Grupa D, Foto: Reuters
Grupa D, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2018. 10:00h

Argentinci, predvođeni Leom Mesijem, stižu u Rusiju da isprave ono što su propustili prije četiri godine u Brazilu, kada su na putu ka svjetskom vrhu zastali na posljednjoj stepenici. Da bi na ovom Mundilu krenuli istim stazama, moraće, međutim, prvo da prebrode opasnu grupu D, u kojoj su još opasni Hrvati, jedni od favorita iz sjenke, njihovi stari znanci Nigerijci, kao i Islanđani, debitanti na SP.

ARGENTINA - MESI ĆE MORATI SAM

"Nadam se da će mi fudbal vratiti ono što mi duguje", izjavio je nedavno Leo Mesi, jedan od najboljih fudbalera današnjice, jedan od najboljih svih vremena.

Da bi takvog maestra svrstali u red Pelea, Maradone... - mora da osvoji Svjetsko prvenstvo, gotovo je aklimativan stav svjetske, a posebno argentinske fudbalske javnosti, koja Mesija ne želi ni da uporedi sa najvećim, sve dok ne postigne veliki uspjeh sa reprezentacijom.

A Mesijeva potjera za titulom reprezentativnog prvaka svijeta gotovo je očajnička - prije četiri godine u Brazilu završila se na posljednjoj stepenici, porazom od Njemačke u finalu golom primljenim u drugom produžetku.

"Ne verujem da će taj bol iz Brazila nestati do kraja života. Ali, sa tim moram da živim", kazao je fudbaler Barselone.

Lionel Andres Mesi, rođen 24. juna 1987. u Rosariju, proslaviće tokom tokom prve faze Mundijala 31. rođendan, dva dana uoči duela 3. kola sa Nigerijom.

Mnogi smatraju da je ovo njegova posljednja velika šansa da osvoji Svjetsko prvenstvo, da zvanično postane najveći. Za četiri godine, u Kataru, imaće 35.

A može li Mesi sam? Ovo pitanje mjesecima se postavlja u Argentini, gdje TV kanali, radio stanice, novine i portali, gotovo 24 sata razglabaju o reprezentaciji, analiziraju rad selektora Horhea Sampaolija.

Armija navijača zemlje u kojoj je fudbal više od religije, još tokom kvalifikacija je stigla do bolne spoznaje da igra “gaučosa” zavisi samo i isključivo od Mesijeve inspiracije. Da kada njega ne ide, kada je umoran, ili kada je dobro čuvan - gotovo da nema načina da se probije protivnička odbrana, iako “gaučosi” imaju još dobrih fudbalera, pa i zvijezda u timu, poput Aguera, Di Marije, Dibale, Iguaina...

U kvalifikacijama, kada je zagustilo, Mesi je morao sam da završi posao, postigao je sva tri gola u odlučujućem meču protiv Ekvadora, a da li će moći to da uradi protiv Njemačke, Brazila, Španije?

Je li Sampaoli (“to je jedan glupan”, kazao je Maradona) za kratko vrijeme pronašao alternativne načine da se probije protivnička odbrana, pokazaće možda i utakmice u grupi, jakoj grupi sa Hrvatskom, Nigerijom i Islandom. Jer, kakva je Argentina bez Mesija, vidjelo se nedavno na prijateljskom meču protiv Španije (1:6).

“Opasnost za svaku ekipu predstavlja to da u njoj igra neko ko je toliko dominantan da se bez njega ne može, ili da je drastično bolji od ostalih”, kaže se u analizi “Gardijana” pod naslovom “Argentina bi mogla da doživi slom u Rusiji”. Neki u Argentini gledaju drugačije:

"Ako Mesi bude raspoložen, osvojićemo Mundijal", izjavio je Huan Roman Rikelme.

Iz kojeg god ugla da se posmatraju stvari, sve se vrti oko njega...

HRVATSKA - NAGAZNA MINA ZA FAVORITE

Hrvatska je odavno stekla određenu reputaciju u svjetskom fudbalu, a sve je počelo osvajanjem trećeg mjesta na Mundijalu u Francuskoj 1998. kada je čuvena generacija sa Davorom Šukerom, Robertom Prosinečkim, Slavenom Bilićem,Draženom Ladićem, Robertom Jarnijem..., uz malo sreće mogla da ide i do kraja.

Od 1998. do danas Hrvati su propustili samo Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi prije osam godina, a u Rusiji imaju samo jedan cilj i obavezu - da prođu grupu, što nisu uradili nijednom za ovih 20 godina.

“Vatreni”, dakle, tek treba da se dokažu na svjetskim prvenstvima, ali planeta ih vidi kao nagaznu minu za favorite. Kako i ne bi, kada u sastavu imaju igrače poput Luke Modrića, Marija Mandžukića, Ivana Perišića, Marcela Brozovića, Matea Kovačića, Andreja Kramarića...

Snaga Hrvatske prvo mora da plaši Argentince u grupi, kojima pripada uloga favorita. Niko ne sumnja da tim Zlatka Dalića, nekadašnjeg fudbalera Budućnosti, ima kvalitet da pomrsi račune Lionelu Mesiju i drugovima...

"Za sve ove godine smo naučili da nema potrebe da se plašimo nijedne ekipe na svijetu. Argentina? Mislim da možemo da joj pariramo, ali ne svodi se sve na tu utakmicu", rekao je Modrić.

Hrvati su do Mundijala stigli preko baraža i dvomeča sa Grčkom, a same kvalifikacije su bile problematične i stresne sa Antom Čačićem na klupi.

Dalić, koji je trenersku karijeru gradio u arapskim klubovima, pred sam kraj kvalifikacija je stigao kao spas, prvo je pobijedio Ukrajinu u Kijevu, a onda protiv Grka pokazao da Hrvatska ima ozbiljnog stručnjaka.

Hrvatska je u Brazilu prije četiri godine savladala samo Kamerun, izgubila je od Brazila, a onda i od Meksika u ključnom meču za prolaz u osminu finala. U tom momentu, javnost je nastup reprezentacije na SP okarakterisala kao neuspjeh.

Najveća zvijezda nacionalnog tima je Modrić, jedan od najboljih vezista na planeti, ali njegova popularnost u domovini je blago rečeno upitna nakon što je zimus svjedočio na sudu u korist prvog čovjeka zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića.

NIGERIJA - FIZIČKA SNAGA “SUPER ORLOVA”

Nigerija je jedan od simbola afričkog fudbala - nijedna druga reprezentacija sa Crnog kontinenta nije toliko puta ostvarila plasman u završnicu Mundijala (šest).

“Super orlovi” će, međutim, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji pokušati da ostvare ono što je već uspjelo Kamerunu 1990, Senegalu 1998. i Gani 2010. - da se plasiraju u četvrtfinale.

Najbolji fudbal, pamti se, Nigerijci su igrali 1994. u Americi i 1998. u Francuskoj, predvođeni legendama, Džej-Džej Okočom, Amokačijem, Amunikeom, Finidijem, Kanuom i ostalima, ali su oba puta zaustavljeni u osmini finala.

Četvrt vijeka kasnije, “super orlovi” možda nemaju takve zvijezde u timu, ali imaju fizički moćnu i taktički dobro potkovanu selekciju koja je možda i najveći adut afričkog kontinenta na predstojećem Mundijalu.

Njemački trener na klupi, Gernot Roh radikalno je unaprijedio igru tima, u koji je “upumpao” mlade i svježe snage, predvođene Aleksom Ivobijem iz Arsenala, Viktorom Mozesom iz Čelsija, kao i još jednim bivšim igračem “plavaca”, Džon Obi Mikelom, kapitenom reprezentacije, koji sada igra u Kini.

Prije dolaska Roha, nekadašnjeg trenera Bordoa, jednog od najiskusnijih Evropljana u afričkom fudbalu (vodio Gabon, Nigeriju i Burkinu Faso), Nigerijci se dva puta zaredom nisu plasirali na Kup afričkih nacija, što je odjeknulo kao skandal, iako su igrali na prošlom Mundijalu u Brazilu (i tu su eliminisani u osmini finala, od Francuske).

Pod vođstvom Roha, Nigerijci su izgubili samo jednu utakmicu, a nedavna pobjeda u prijateljskom meču protiv Argentine u Krasnodaru (4:2), dodatno je zapalila predmundijalsku atmosferu u ovoj centralnoafričkoj državi.

Nigerijcima će biti najteže da prođu “grupu smrti”, sa Argentinom, Hrvatskom i Islandom. Ako prođu, ko zna - možda i dostignu ili prevaziđu rezultate Gane, Senegala i Kameruna iz prošlosti...

ISLAND - RIBARSKA BAJKA U RUSIJI

Island je reprezentacija koja posljednje dvije godine živi kao da je u bajci. Do 2016. o “ribarima” i fudbalu nije imalo mnogo toga da se napiše, a sada je u pitanju selekcija koja predstavlja sve male fudbalske nacije na planeti.

Islanđani su prvi nastup na velikim takmičenjima imali na Euru 2016, gdje su napravili pravo malo čudo prolaskom u osminu finala, a onda i eliminacijom Engleske. Ponosno su napustili EP kada ih je u četvrtfinalu sačekala Francuska i lako savladala sa 5:2...

Ko je mislio da je to bio islandski bljesak uz pomoć preko 30 hiljada navijača na gotovo svakom meču, prevario se - potvrda da se u maloj nordijskoj zemlji radi na pravi način stigla je već u kvalifikacijama za Mundijal.

"Naš najveći kvalitet je skromnost i nevjerovatan karakter koji posjeduje ekipa", rekao je selektor Heimir Halgrimson.

Halgrimson, inače po zanimanju zubar, na klupi je poslije Eura naslijedio Larsa Lagerbeka (do tada je bio u njegovom stručnom štabu) i samo nastavio ono što je poećo iskusni Šveđanin.

Na Islandu vlada euforija, tolika da je čak 20 odsto populacije u zemlji od svega 334 hiljade stanovnika (najmanja zemlja koja je ikada nastupila na SP) apliciralo za ulaznice na Mundijalu u Rusiji.

Island nije baš dobro prošao u žrijebu. Prvi rival u grupi D mu je Argentina, a sastaće se i sa Nigerijom i Hrvatskom, ispred koje je osvojio prvo mjesto u kvalifikacijama.

Kada je u pitanju prva zvijezda Islanđana, onda dileme nema - ta uloga je rezervisana za Gilfija Sigurdsona, vezistu Evertona, koji je pet godina zaredom proglađen za najboljeg fudbalera ove nacije.

Bonus video: