Mjerenje temperature prije svake utakmice, svakog treninga...

"Delegat utakmice neće uvrstiti igrača ili člana stručnog štaba sa povišenom tjelesnom temperaturom u zapisnik utakmice i on neće imati pravo nastupa"

9150 pregleda 2 komentar(a)
Fudbal u vrijeme korone, Foto: Savo Prelević
Fudbal u vrijeme korone, Foto: Savo Prelević

Utakmicom Dečić - Budućnost u petak počinje nova sezona Prve crnogorske Telekom fudbalske lige.

U vrijeme koronavirusa potrebne su posebne mjere zdravstvene zaštite, a FSCG je dopunio smjernice o organizaciji mečeva, koje je donio u maju, kada se nastavila prošla prekinuta sezone-

U smjernicama, između ostalog, stoji da "igrači na trening dolaze sa maskama, iste koriste tokom boravka u svlačionicama i službenim prostorijama kluba. Maske nisu obavezne za igrače tokom treninga i utakmice.

U toku trenažnog procesa, prije početka i za vrijeme trajanja prvenstva, klub je u obavezi da svakodnevno vrši mjerenja tjelesne temperature i prikuplja podatke o prisustvu simptoma COVID-19 (kašalj, otežano disanje, bol u mišićima, gubitak čula ukusa i mirisa) za svakog igrača pojedinačno i to prilikom dolaska na trening. Ova obaveza odnosi se na sve uzrasne kategorije, odnosno takmičarske selekcije klubova. Mjerenje temeprature obavlja se od strane zaduženog člana medicinskog osoblja (doktor ili fizioterapeut) i dobijeni rezultati unose se u tabelu koja je klubovima dostavljena putem elektronske pošte. Rezultati se svakodnevno dostavljaju Fudbalskom savezu Crne Gore", navodi se u dokumentu FSCG.

U slučaju prisustva povišene tjelesne temperature (veće od 37,2) izmjerene bezkontaktnim toplomjerom predlaže se da igrač boravi u prostoriji na uobičajenoj sobnoj temperaturi 5-10 minuta te da se mjerenje nakon toga ponovi.

"Ako je temperatura povišena i u ponovljenom mjerenju, predlaže se mjerenje aksilarne temperature uobičajenim živinim toplomjerom koji se dezinfikuje nakon svakog mjerenja. Ako je i nakon ovog mjerenja tjelesna temperatura povišena ILI je registrovan bilo koji od simptoma infekcije COVID-19 (kašalj, otežano disanje, bol u mišićima, gubitak čula ukusa i mirisa, pa čak i dijareja koja se ne može objasniti drugim uzrokom) klub je dužan da privremeno izoluje igrača/e kod kojeg/ih je ustanovljeno prisustvo simptoma i o tome obavijesti lokalno nadležnu epidemiološku službu", stoji u dokumentu.

Medincinska služba kluba u obavezi je da nastavi praćenje zdravstvenog stanja igrača kod kojeg su ustanovljeni simptomi i sprovodi sve instrukcije dobijene od nadležne epidemiološke službe.

"Igrač se može priključiti trenažnom procesu tek nakon što dobije odobrenje epidemiološke službe".

Kada je riječ o utakmicama "klub domaćin dužan je za sprovođenje mjerenja tjelesne temperature igrača obje ekipe prilikom dolaska na stadion".

Mjerenje temperature vrši se na ulazu u službene prostorije (u zatvorenom prostoru) beskontaktnim toplomjerom od strane predstavnika kluba domaćina uz obavezno prisustvo delegata utakmice, a procedura je ista kao kada se registruje povišena temperatura prilikom dolaska na treninge.

"Delegat utakmice neće uvrstiti igrača ili člana stručnog štaba sa povišenom tjelesnom temperaturom u zapisnik utakmice i on neće imati pravo nastupa".

Bonus video: