počinje nova sezona

Zaokret u CFL: Od veteranske do razvojne lige?

Nova sezona CFL, koja počinje danas, donosi možda i najrevolucionarniju promjenu do sada - u svakom timu, u svakom momentu, na terenu će morati da se nađu barem dvojica igrača koji imaju 20 ili manje godina
 

3806 pregleda 6 komentar(a)
Budućnost i Sutjeska opet su favorit, Foto: Savo Prelević
Budućnost i Sutjeska opet su favorit, Foto: Savo Prelević

Utakmicom između povratnka u društvo najboljih Dečića i aktuelnog šampiona Budućnosti, na neutralnom terenu na Zlatici, večeras u 20 sati počeće 15. sezona Prve crnogorske fudbalske lige (Telekom 1. CFL) od sticanja nezavisnosti.

Dok pandemija koronavirusa dostiže vrhunac, a u sjenci nedavnog prekida prošlosezonskog takmičenja pet kola prije kraja zbog virusa koji je “ušao” u nekoliko klubova, prvoligaši će uz malo strože disciplinske mjere opet krenuti u borbu za bodove.

Bez publike, po velikim vrućinama, ali strogo u noćnim uslovima - baš zbog toga će Dečić, koji još nije postavio reflektore, morati večeras na neutralni teren.

Nova sezona CFL donosi možda i najrevolucionarniju promjenu do sada - u svakom timu, u svakom momentu, na terenu će morati da se nađu barem dvojica igrača koji imaju 20 ili manje godina. To pravilo je do sada bilo ograničeno na jednog fudbalera koji je morao da ima najviše 21 godinu.

Čelnici FSCG bili su primorani na takav potez jer je većina prvoligaša, trenera i klupskih čelnika godinama odbijala molbe i vapaje da se šansa pruži mlađim fudbalerima.

Tako je od zanimljive lige u prvih nekoliko sezona po sticanju nezavisnosti - od 2006. do otprilike 2012. godine - kada su se za bodove nadmetali mahom mlađi i sasvim solidni fudbaleri stasali u SCG školi, crnogorski fudbalski šampionat postepeno postajao - ne samo jedan od najmanje kvalitetnih i najneposjećenijih, već i jedan od najstarijih u Evropi.

Istovremeno su patile mlađe reprezentativne selekcije, a u posljednje vrijeme i seniorska.

U Kući fudbala su odlučili da obustave takav trend tako što su “najmanje dva mlada fudbalera u timu” upakovali u zakonski okvir, kroz takmičarske propozicije.

Takva odluka trebalo bi da ima domino efekat - treneri će u svakom momentu morati da imaju spremna ne samo dva 20-godišnjaka na terenu, već barem još dvojicu koji će moći da uskoče s klupe, pa još dvojicu koja će čekati svoj red ako se neko od mlađih povrijedi...

- Klubovi više neće moći da počnu sezonu bez nekoliko mladih igrača. Pa će oko njih da grade tim, iz godine u godinu, i onda računamo da će nam se gubiti manje igrača nakon omladinskog uzrasta, da će nam liga biti mlađa - objašnjavao je zimus predsjednik FSCG Dejan Savićević.

Time će elitna domaća fudbalska liga, nakon nekoliko katastrofalnih godina, nekoliko izgubljenih generacija, konačno moći da se pohvali statusom - razvojne lige, što valjda treba da bude njena dominantna svrha.

Mladost, ipak, ne znači kvalitet, sam po sebi. Na napredak igrača do nekog respektabilnog (reprezentativnog) nivoa utiču i mnogi drugi faktori, ne samo minutaža - način vođenja, metode treninga, te kvalitet saigrača, utakmica i cijelog takmičenja. Zato će tek za pet ili šest godina moći da se podvuče crta i ocijeni da li je ova odluka bila baš tako plodonosna.

U uslovima naglog podmlađivanja, mnogi su skloni ocjeni da će pripremljenost klubova na nove propozicije ove sezone imati rezultatsku posljedicu - najbolje će proći klubovi koji su u prethodnom periodu najbolje radili s mladima i koji su najspremniji dočekali odavno najavljenu odluku FSCG.

Pravagu u borbi za trofeje, s druge strane, ponovo treba da donesu najiskusniji, ili barem u klubovima razmišljaju tako - Budućnost, recimo, i dalje najviše vjeruje 32-godišnjacima, Drašku Božoviću i Petru Grbiću, tu su i nešto mlađi Igor Ivanović i Luka Mirković, Sutjeska je produžila ugovore s 34-godišnjim Markom Ćetkovićem i 33-godišnjim Damirom Kojaševićem, dovela je i 32-godišnjeg Admira Adrovića...

Iskra će ponovo biti spoj iskustva i mladosti i očekuje se da bude najkonkurentnija glavim favoritima, vidjeće se koliko može Zeta, s ponovo oslabljenim, ponovo mladim timom.

Ostaje da se vidi i da li će OFK Titograd imati neke benefite od toga što je, rizikujući ispadanje, zimus naglo krenuo u polusezonu s dosta mladih igrača, te koliko može Podgorica, s ponajboljom infrastrukturom i talentovanim trenerom, Miloradom Pekovićem...

Prvi put nakon 14 godina na listi prvoligaša neće biti Grblja, drugi put će u eliti zaigrati Jezero, a uz Budućnost i Sutjesku, Zeta, Rudar i Petrovac su jedini timovi koji započinju i 15. sezonu u eliti.

Mjerenje temperature prije svake utakmice, svakog treninga...

Uoči početka nove sezone Telekom 1. CFL Fudbalski savez je dopunio smjernice o organizaciji mečeva, koje je donio u maju, kada se nastavila prošla (prekinuta) sezona...

U smjernicama, između ostalog, stoji da “igrači na trening dolaze s maskama”, da iste koriste “tokom boravka u svlačionicama i službenim prostorijama kluba”.

“U toku trenažnog procesa, prije početka i za vrijeme trajanja prvenstva, klub je u obavezi da svakodnevno vrši mjerenja tjelesne temperature i prikuplja podatke o prisustvu simptoma COVID-19 (kašalj, otežano disanje, bol u mišićima, gubitak čula ukusa i mirisa) za svakog igrača pojedinačno i to prilikom dolaska na trening. Ova obaveza odnosi se na sve uzrasne kategorije, odnosno takmičarske selekcije klubova. Mjerenje temeprature obavlja se od strane zaduženog člana medicinskog osoblja (doktor ili fizioterapeut) i dobijeni rezultati unose se u tabelu koja je klubovima dostavljena putem elektronske pošte. Rezultati se svakodnevno dostavljaju Fudbalskom savezu Crne Gore”, navodi se u dokumentu FSCG.

Navodi se i da se “igrač može priključiti trenažnom procesu tek nakon što dobije odobrenje epidemiološke službe”, kao i to da “delegat neće uvrstiti igrača ili člana stručnog štaba s povišenom tjelesnom temperaturom u zapisnik utakmice i on neće imati pravo nastupa”.

Preporučujemo za Vas