Kako je bavarski gigant poslao Barsu na remont

"Slijede velike odluke, neke su već donijete, neke će tek biti donijete", istakao je predsjednik Barselone Đozep Marija Bartomeu

12639 pregleda 39 reakcija 6 komentar(a)
Potpuna nemoć: Lionel Mesi je djelovao kao da bi najradije pobjegao sa terena u Lisabonu, Foto: Reuters
Potpuna nemoć: Lionel Mesi je djelovao kao da bi najradije pobjegao sa terena u Lisabonu, Foto: Reuters

Bio je maj 2009. godine, Barselona se poigrala sa Mančester junajtedom na rimskom „Olimpiku” (2:0) i osvojila treću Ligu šampiona u istoriji kluba. Bio je to i prvi evropski trofej u kojem je Leo Mesi učestvovao kao pravi vođa (2006. je tek bio na početku), prvi pod Pepom Gvardiolom, prvi za koji je zaslužan legendarni trio Inijesta-Ćavi-Mesi i čuvena „tiki-taka” - igra koja je nekoliko godina bila nosilac fudbalskog trenda.

Ciklus je trajao, Barsa je vladala, bila je prvak Evrope 2011, pa 2015, trpjela je ponekad i bolne udarce, ali je konstantno bila u vrhu evropskog fudbala. Najmanje u četvrtfinalu...

Mit se, doduše, urušavao postepeno - 2016. godine bio je bolji Atletiko, 2017. za Katalonce je bio previše snažan bio Juventus, Roma je 2018. izvela čudesan preokred (od 1:4 do 3:0 i prolaska dalje), koji je 2019. Liverpul samo usavršio (od 0:3 do 4:0).

U svakoj od tih sezona, doduše, Barsa je osvajala domaće trofeje koji su na neki način maskirali slabosti.

Istorijski ciklus definitivno je okončan 14. avgusta 2020. godine, kada su Katalonci u nezapamćenom debaklu ne samo primili osam golova od Bajerna, već su na bolan način završili sezonu bez trofeja, što se posljednji put dogodilo upravo 2008. godine.

- Ovo je dno, prvi se prijavljujem da idem - bijesnio je Đerar Pike, igrač koji više od deceniju komanduje Barsinom odbranom.

- Sportska katastrofa, ali ne krivite samo mene, ja sam tu tek sedam mjeseci - branio se već otpisani trener Katalonaca, Kike Setijen.

- Slijede velike odluke, neke su već donijete, neke će tek biti donijete - istakao je predsjednik Barselone Đozep Marija Bartomeu, koji je za ponedjeljak, javljaju španski mediji, zakazao „krizni sastanak”.

Objektiv fotoreportera koji je iz daljine uhvatio detalj iz otvorene svlačionice Barselone na poluvremenu potopa protiv Bajerna, zumirao je potišteno lice Lionela Mesija, jednog od najboljih svjetskih fudbalera 21. vijeka. Zumirao je, takođe, i Barsin najveći problem.

Mesi i Ter Štegen u svlačionici
Mesi i Ter Štegen u svlačionicifoto: Twitter

Bajern je poslao Katalonce na remont, slijedi detaljna rekonstrukcija, ali još niko nema odgovor na pitanje da li će se novi tim, da li će se proces „podizanje duha” kako je opisao predsjednik Bartomeu, ponovo graditi oko Lea Mesija.

- Još je teško zamisliti takav scenario, ali možda je došlo vrijeme da Mesi napusti Barselonu - komentarisao je nekadašnji napadač Katalonaca, legendarni engleski fudbaler Gari Lineker.

Da Mesi nije srećan u ovakvoj Barseloni - jasno je i pticama na grani. Protiv Bajerna je bio samo statista u filmu, dekor u savršenoj izvedbi njemačkog giganta.

Da Barsa više nije srećna sa Mesijem - takođe može da se konstatuje, na nekin način. Igra koja je prilagođena isključivo argentinskom superstaru odbacila je u posljednjih nekoliko godina fudbalere za koje je klupski bord iskrcao skoro 400 miliona eura. Usman Dembele, Felipe Kutinjo, sada i Antoan Grizman, koji 15 mjeseci nakon dolaska nikako ne može da se nađe... Prije svih njih i Nejmar, koji je i pored solidnih igara u Barseloni otišao u PSŽ da bude vođa - da bi izašao iz Mesijeve sjenke.

100 miliona eura je platio Bajern na ime obeštećenja i pozajmica za igrače koji su počeli meč sa Barselonom. Katalonci su, s druge strane, na klupi imali dva Francuza koji nisu uspjeli da se nametnu kao standardni prvotimci, iako su zajedno plaćeni čak 258 miliona - Usmana Dembelea i Antoana Grizmana

Mesi je i dalje među najboljim igračima na svijetu sposoban da „iz rukava” isporuči sezonu sa preko 30 golova i više od 20 asistencija, ali više nije tako mlad, tako brz, da bi sam dobijao mečeve i da bi lopta gotovo u svakom napadu prolazila kroz njegova stopala.

To su, doduše, sve stručna pitanja, a još jedno glasi - ko će sprovesti rez?

Predsjednik Bartomeu ima ugovor do juna 2021, kada će biti sprovedeni izbori, a njegovi protiv-kandidati ga već pozivaju da podnese ostavku.

- Nakon ovakvog poniženja, komentari Bartomeua su znak kukavičluka i nesposobnosti - kazao je nekadašnji Barsin predsjednik Đoan Laporta, koji planira da se opet kandiduje narednog ljeta.

Mesi
Mesifoto: Beta/AP

- Prošlo je previše godina tuge i sramote, ali za ovo što se dogodilo protiv Bajerna postoji samo jedna riječ - poniženje. Bartomeu mora odmah da podnese ostavku i raspiše izbore, u suprotnom - agonija će se nastaviti i imaćemo još jednu izgubljenu sezonu - poručio je Viktor Font, još jedan budući kandidat za predsjednika Barse.

Kataloncima predstoji veliki remont - na svim nivoima.

Bavarci u ekstazi: Baš smo se lijepo zabavili

Bajern je pregazio Barselonu u četvrtfinalnoj utakmici Lige šampiona, fudbalski ponizio veliki klub i najvećeg igrača. Mesi je bio statista u istorijskom porazu, nevidljiv na terenu, pokunjen nakon meča.

A Bavarci nisu imali milosti. Na pitanje da li mu je bilo žao da vidi Mesija u takvom izdanju i stanju, Leon Gorecka je bio iskren:

- Da li mi je žao? Ne, bilo je zabavno.

Slično je govorio i Tomas Miler.

- Baš smo se lijepo zabavili! Nije nam bitno protiv kog igramo, ali naravno da je Barselona poseban rival. Imamo mnogo talentovanih igrača u napadu. Nevjerovatno je koliko se dobro osjećamo - rekao je Miler.

Bonus video: