Hadžibegić stigao, septembar se bliži: Ovo je zateklo i nas starije

Selektor reprezentacije Faruk Hadžibegić stigao u Crnu Goru, okupljanje reprezentacije već za 15 dana

34012 pregleda 35 reakcija 9 komentar(a)
Uskoro opet na treningu: Hadžibegić i pomoćnik Džudović, Foto: Savo Prelević
Uskoro opet na treningu: Hadžibegić i pomoćnik Džudović, Foto: Savo Prelević

Faruk Hadžibegić - u Crnoj Gori.

Pauza zbog koronavirusa poremetila je mnoge planove, pomjerila kalendare, ali niko nije ispaštao kao reprezentativne selekcije. Posljednji meč fudbalska reprezentacija Crne Gore odigrala je još u novembru prošle godine, pod Goricom protiv Bjelorusije (prijateljski), a kada se bude igrao naredni - 5. septembra protiv Kipra u Ligi nacija, proći će tačno 10 mjeseci. Najduža pauza u istoriji...

Hadžibegića odavno nije bilo u Crnoj Gori - ne samo zbog tolike pauze, već i zbog raznih restrikcija putovanja koja su ga spriječila da dođe iz svog doma, u Parizu...

"Konačno sam uspio da stignem, virus je svima napravio štetu. Tu sam, polako se spremamo za septembarsko okupljanje, svaki dan se sastajem sa mojim stručnim štabom, pravimo planove, svi smo se na nekin način uželjeli rada na terenu i fudbala uopšte", kaže Hadžibegić.

Neće to biti doslovno septembarsko okupljanje - fudbalska reprezentacija Crne Gore počeće da se okuplja pretposljednjeg dana avgusta. Dakle, za tačno dvije sedmice.

Gostovanje na Kipru zakazano je za 5. septembar, samo tri dana kasnije “sokoli” putuju u Luksemburg, na meč drugog kola Lige nacija.

Nakon tolike pauze, odmah utakmice, i to takmičarske, u gostima - one bi mogle da otkriju koliki su dometi crnogorskog fudbalskog tima u C kategoriji evropskog fudbala.

U istoj grupi rival je i Azerbejdžan, koji stiže u Crnoj Gori u oktobru.

Nacionalne selekcije okupljaju se u nikad čudnijim okolnostima - 20 i više fudbalera treba da doputuje iz praktično 15 različitih zemalja, a onda svi zajednu da putuju u drugu državu.

U uslovima koronavirusa, sigurno je da će biti problema - kako će, recimo, Stefan Mugoša, doputovati “sa kraja svijeta”, iz Južne Koreje?

"Trenutna situacija zatekla je i nas starije, najiskusnije. Niko se još nije suočio sa ovim. Iskreno, strah me je za zdravlje. Ne možemo puno da uradimo, osim da se čuvamo, a istovremeno da nastojimo da se ponašamo što je moguće normalnije", kaže Hadžibegić.

Klupski fudbal krenuo je odavno, uskoro će i reprezentativni. Mnogi crnogorski reprezentativci su u pogonu, većina prvenstava nastavljena, pa završena, dok nekima nisu ni počinjala (Jovetić, Petković).

"Raduje me što je većina šamionata u kojima igraju naši reprezentativci već startovala, kao što je liga u Belgiji, na primjer, ili sada u Crnoj Gori. Do seprembra, kada se okupimo, počeće 80 odsto prvenstava u kojima igraju naši fudbaleri, osim Italije i Španije", naglašava Hadžibegić.

I u ovakvim, poremećenim uslovima, neki trendovi mogu da se primijete, a jedan od njih se nije promijenio u odnosu na prošlu godinu - mnogi naši reprezentativci, recimo, i dalje nisu standardni u svojim klubovima.

Hadžibegića zato može da raduje forma Seada Hakšabanovića, na primjer, koji blista u Švedskoj, ili Marka Bakića, koji je prošle sedmice postigao sjajan gol za Muskron.

"Pratimo formu svih igrača, pratimo situaciju sa povredama, sa zdravljem. Imali smo i situaciju da su neki naši igrači bili zaraženi koronavorusom, oporavili su se i vratili se u ritam, a neki se tek oporavljaju".

Možda će ova situacija u kojoj je sporno ko će od igrača iz inostranstva moći da uopšte da se pojavi na okupljanje natjerati Hadžibegića da još detaljnije pogleda igrače iz domaće lige. Možda će ih biti na spisku više nego ranije.

"Uvijek sam bio pristalica praćenja rada domaćih trenera, praćenja igrača iz domaće lige. To je moj princip", zaključio je Hadžibegić, koji je prije dvije noći uživo gledao meč Dečić - Budućnost, sinoć je bio u Nikšiću na duel Sutjeske i Petrovca, u srijedu će gledati meč Budućnost - Ludogorec, a naredne subote crnogorski derbi Budućnost - Sutjeska...

Savić je pokazao da je lider, i Atletika i reprezentacije

Defanzivac Atletiko Madrida Stefan Savić bio je jedini crnogorski fudbaler koji je nastupao u završnici evropskih klupskih takmičenja.

Njegov Atletiko zaustavljen je u četvrtfinalu Lige šampiona - pomalo neočekivano, od njemačkog Lajpciga, ali je 29-godišnji defanzivac za partiju protiv Njemaca dobio pohvale i španskih medija.

foto: Savo Prelević

"Savić je odigrao sjajan meč, bio je beskopromisan, hrabar, vidjeli ste duel u kojem je išao glavom gdje mnogi ne bi ni nogom. Čestitao sam mu na partiji, pokazao je da je lider - i Atletika, i naše reprezentacije. To što ga je pogodila lopta kod odlučujućeg gola Lajpciga je nesrećna okolnost, ništa drugo", kazao je Hadžibegić.

Bonus video: