Recept za „ludu šumu”: Čvrstina, agresija, sreća...

Milan Mijatović je braneći za Levski iz Sofije proljetos bravuroznim intervencijama izbacio Ludogorec iz Kupa Bugarske. Kaže da Budućnost ima šansu, iako nije imala sreće na žrijebu

24400 pregleda 23 reakcija 10 komentar(a)
Milan Mijatović na meču protiv Ludogoreca dok je čuvao mrežu Levskog, Foto: PFK Levski
Milan Mijatović na meču protiv Ludogoreca dok je čuvao mrežu Levskog, Foto: PFK Levski

Ako neko zna kako se pobjeđuje Ludogorec, onda je to Milan Mijatović - nekadašnji golman Budućnosti, čuvar mreže crnogorske reprezentacije, bravuroznim intervencijama, uključujući i odbranjeni penal u 95. minutu, spriječio je prije pet mjeseci bogati tim iz Razgrada da nastavi put ka trofeju Kupa Bugarske (0:0, 5:4 za Levski u penal-seriji).

U međuvremenu se razbuktao koronavirus, prekinula su se, mnoga nacionalna prvenstva u Evropi, čuveni Levski iz Sofije se našao na ivici bankrota, a 33-godišnji golman novi izazov pronašao u Mađarskoj, gdje sada brani mrežu ekipe MTK iz Budimpešte.

Njegovi bivši saigrači iz Budućnosti, takođe, izvukli su Ludogorec u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Imaju li ikakve šanse protiv devetostrukog uzastopnog prvaka Bugarske i može li Mijatović da podijeli neki savjet?

Odgovor na pitanje počeo je iskreno:

- Budućnost nije imala sreće na žrijebu. Ako su mogući protivnici bili Kluž, Omonija i Ludogorec, onda mislim da je bi bolje da su rivali ekipe sa Kipra ili Rumunije - kaže Mijatović, koji je dres podgoričkog kluba nosio od 2017. do 2019. godine.

Ni Ludogorec, međutim, nije nepobjediv.

- Sve je moguće za 90 minuta. Igra se jedna utakmica, mnogo je važno što je Budućnost domaćin, što se igra na stadionu pod Goricom. U takvim okolnostima sigurno da postoji šansa. Ludogorec je favorit, dobar tim, ali je pod pritiskom da prođe dalje. Budućnost je rasterećenija i ima kapacitet da napravi iznenađenje - mislim da su to stvari koje bi mogle da se iskoriste - kaže Mijatović.

Dobro se sjeća meča protiv Ludogoreca.

- Golmani nemaju priliku tako često da direktno u petom minutu nadoknade praktično odluče pobjednika. Pročitao sam Rumuna Grigorea sa bijele tačke, odbranio penal, što je mojim tadašnjim saigračima i meni dalo dodatno samopouzdanje u produžecima, potom i u penal-seriji da napravimo iznenađenje - prisjeća se Mijatović.

Povratak u sadašnjost i u Crnu Goru - poraz i blijeda igra protiv Dečića u petak na startu CFL-a smanjili su entuzijazam kod navijača podgoričkog kluba da “plavi” mogu da naprave senzaciju i probiju se do 2. kola kvalifikacija za LŠ i utakmice sa Mitjilendom.

Ipak, nova utakmica, nova priča - evropska scena, motiv kod fudbalera biće mnogo veći i Budućnost ima šansu, smatra Mijatović.

- Budućnost treba da igra isto kao što smo mi igrali - da stoje blizu protivniku, da igraju agresivno, čvrsto, a trebaće im i malo sreće. Igra se 90 minuta, ili 120, nema revanša i u takvim okolnostima sve je moguće, pa i da Budućnost prođe dalje.

Ludogorec je dobar tim, smatra Mijatović.

- Jaka su i iskusna ekipa, maltene svake godine igraju grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Ono što sam ja primijetio, jeste da imaju dobar skauting - kojeg god igrača dovedu, a dovode nove svakog ljeta, oni ‘pogode’ u centar, taj fudbaler pravi razliku i bude pravo pojačanje.

I “luda šuma” ima slabe tačke.

- Štoperi su malo sporiji, rekao bih da je posljednja linija najslabiji dio tima. Takođe, povrijedio se prvi golman, bugarski reprezentativac Plamen Ilijev, mijenja ga čuvar mreže iz Brazila i rekao bih da nije njegov nivo. Bugari su, po Mijatoviću, najopasniji po krilima.

- Imaju specifičan stil igre kada napadaju, igrači mijenjaju mjesta, teško ih je ‘uhvatiti’. Tu su Kešeru, Čibota, Vanderson, koji srećom po Budućnost ne igra, ali i mnogi drugi fudbaleri.

Ludogorec je u petak pobijedio Slaviju iz Sofije (3:0) i u pobjedničkom raspoloženju stiže u Podgoricu.

- Gledao sam utakmicu, igraju dobro - nisu bili loši ni u prvom kolu protiv Boteva iz Vrace, ali su sve živo promašili, nevjerovatno je kako su izgubili. Ali, to je fudbal, sve je moguće kada se vjeruje i igrači Budućnosti moraju da vjeruju - imaju šansu da iznenade Ludogorec.

Mijatović je sada na drugoj strani - na golu MTK-a iz Budimpešte.

- Zadovoljan sam, prihvatili su me kao da sam Mađar. U petak smo u 1. kolu igrali 1:1 sa prvakom Ferencvarošem, a mogli smo i da pobijedimo. Dobro je počelo, mada je naš cilj opstanak u ligi - zaključuje Mijatović.

Milinković: Moramo da podignemo fudbalere

Meč sa Ludogorecom imao je lošu uvertiru po Budućnost, koja je u petak poražena od novog prvoligaša Dečića sa 2:0 na startu nove sezone u Telekom 1. CFL.

- Ovo je početak, svaki početak je težak, ovom trenutku nismo baš fizički najspremniji. Odigrali smo slabo, nismo bili na nivou, ali te stvari se dešavaju i moramo što prije da prevaziđemo ovaj poraz - kazao je trener Mladen Milinković.

Vremena do Ludogoreca je malo, a razloga za optimizam ne previše - osim u slučaju da je petak bio baš toliko loš dan za Budućnost.

- I Ludogorec je vezao dva poraza, ali je pobijedio u prvenstvenom meču pred dolazak u Podgoricu. Napravićemo analizu i potruditi se da dignemo igrače. Potom nas očekuje derbi sa Sutjeskom. Zahtjevna sedmica je ispred nas, pokušaćmo da izvučemo maksimum - rekao je Milinković.

Bonus video: