Nisu došli samo da vide kakva je Andora

Igra se samo jedna utakmica, ako nakon 90 minuta ne bude pobjednika igraće se produžeci, dok bi krajnji epilog mogli da budu penali

5985 pregleda 30 reakcija 8 komentar(a)
Sa Zetinog meča protiv mađarskog Fehervara prošle godine, Foto: Savo Prelević
Sa Zetinog meča protiv mađarskog Fehervara prošle godine, Foto: Savo Prelević

Dvosatni let do Đirone, testiranje na kovid-19 u lokalnoj bolnici, pa troipočasovna vožnja autobusom do Andora la Velje, na preko 1.000 metara nadmorske visine - put fudbalera Zete na pretkolo kvalifikacija za Ligu Evrope i večerašnje gostovanje Engordaniju (20 sati), ipak, nije bio tako zastrašujući kao što djeluje na prvi pogled.

Već oko 14 sati izabranici Dejana Roganovića smjestili su se u hotel, imali su vremena i da odmore i da prošetaju, a u vrijeme odigravanja meča i osjete travu stadiona “Komunale” (istom na kojem će za dva dana Iskra gostovati Santa Kolomi).

- Lijepa državica, uređena, lijep grad, lijep stadion - kazao je Roganović po dolasku.

Ipak...

- Nismo došli samo da vidimo kakva je Andora. Došli smo da uradimo sve da se plasiramo u 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, ali neće biti lako. Oni igraju kod kuće i ponašaju se baš domaćinski, bez obzira što neće biti publike - dodao je trener Zete.

Engordani je bio treći u prvenstvu Andore prošlog ljeta, ali prošlo je vrijeme kada su crnogorski timovi bili veliki favoriti protiv ekipa iz posljednjeg evropske kategorije. Uostalom, nije ni slučajno što su se našli u istom društvu na žrijebu.

- Radili smo naporno prošle sezone da bismo izborili plasman u Evropu, pa makar to bile pretkvalifikacije i gostovanje u Andori. Motivisani smo, jedva čekamo da utakmica počne. Biće ovo veliki izazov, posebno za nas najmlađe - kaže 20-godišnji vezista Zete Lazar Lambulić.

Stručni štab Zete gledao je snimak sa utakmicom Engordanija.

- Izgledaju korektno - iskusna ekipa, sastavljena od pregršt internacionalaca. Imaju Špance, Portuglace, Italijane, jednog Argentinca... Sve su to fudbalske zemlje i to dovoljno govori. Imaju, naravno, i igrače iz Andore. Po onome što smo mogli da vidimo, znaju da igraju fudbal. Vidjeli smo im najjače tačke, vidjeli smo im i slabosti - mislim da smo ih dobro skautirali i da ne mogu da nas iznenade.

Još važnije pitanje - koliko može Zeta, igrački oslabljena nakon serije odlazaka (Sekulić, Stefan Vukčević, Baošić, Bošnjak, Jamoa, nema ni Sopa...).

- Dodatno problem za nas je i odsustvo Kođa Nijaveđija, koji nije dobio vizu. Nedostajaće nam njegov kvalitet u napadu. Ipak, imamo to što imamo, moramo da stisnemo zube, izađemo jači iz problema - zakjučio je Roganović.

6 evropskih utakmica bez pobjede vezala je Zeta. Posljednji trijumf u nekom internacionalnom takmičenju Golubovčani su ostvarili još avgusta 2012. godine protiv Sarajeva u Podgorici (1:0). Nakon toga su istog ljeta dva puta izgubili od PSV-a (5:0 i 9:0), protiv Željezničara su 2017. ostvarili poraz i remi (1:0 u gostima, 2:2 kod kuće), baš kao i prošlog ljeta protiv Fehervara (1:5 u Podgorici, 0:0 u Mađarskoj)

Meč na stadionu “Komunale” počinje u 20 časova, a sudi Juhin Džaja iz Albanije. Igra se samo jedna utakmica, ako nakon 90 minuta ne bude pobjednika igraće se produžeci, dok bi krajnji epilog mogli da budu penali.

Pobjednik ovog meča gostovaće Niderkorn Progresu iz Luksemburga u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Engordani - Zeta

Andora la Velja - Stadion “Komunale”. Igraće se bez prisustva gledalaca. Sudija: Juhin Džaja (Albanija). Početak u 20 sati.

Engordani: Koka, Munjoz, Ruiz, Nikolas, Lafont, Fere, Lopes, Rodriges, Kobon, Sančes, Riera.

Zeta: Aković, Milić, Ceklić, Tuzović, Đinović, Milojko, Krstović, L. Lambulić, Mi. Lambulić, Kalezić, Vukčević.

Bonus video: