Staljingrad, Platon, Rat i mir, Liga šampiona...

U opširnom intervju za ruski “Sport Ekspres”, crnogorski trener pričao je o hobijima, filmu, kniževnosti, naravno i o fudbalu
4 komentar(a)
Grof, Foto: Arsenaltula.ru
Grof, Foto: Arsenaltula.ru
Ažurirano: 27.01.2018. 12:48h

Miodrag Božović Grof je rekorder u Rusiji - nijedan drugi inostrani trener nije vodio toliko različitih klubova.

Amkar dva puta, FK Moskva, Dinamo Moskva, Rostov, Lokomotiva Moskva, sada Arsenal iz Tule.

Uz savršen ruski jezik, dovoljno za poštovanje tamošnjih medija i veliki intervju za „Sport Ekspres”, najutciajniji moskvski sportski list.

U opširnom razgovoru na početku priprema za drugi dio sezone, Božović je pričao o svemu i svačemu - odmoru, pecanju, filmu, kniževnosti, naravno i o fudbalu.

Kako ste proveli odmor?

"Normalno, ništa neobično. Bio sam u Crnoj Gori i Srbiji. Uživao sam u prirodi".

Opišite vaš idealan odmor.

"Topla zemlja, malo sunčanja, šetnja, udisanje svježeg vazduha. I, ako postoji mogućnost, pecanje".

Lovite li ribu?

"Pa... Više volim da gledam proces. Nisam profesionalac. Tek treba da ovladam tom vještinom".

I koji je najveći ulov do sada?

"Nekako sam ulovio ribu od tri kilograma. Nije loše, zar ne?

Pročitali smo da tokom odmora gledate puno filmova, uključujući i ruske.

"Da, istina je. Ali, naš trenerski posao je takav, više moramo da gledamo utakmice, proučavamo protivnike. Za filmove ne ostaje mnogo vremena".

Posljednji ruski film koji je ostavio snažan utisak na vas?

"Da razmislim... Vjerovatno 'Staljingrad'. Mnogo specijalnih efekata.

Počele su pripreme, jesu li svi igrači u stigli u dobrom stanju? Kažnjavate li one koji dođu sa viškom kilograma?

"U klubu nemamo cjenovnik za kažnjavanje. U principu, dva dodatna kilograma - ništa strašno. Normalno je da se osoba malo regrutuje tokom odmora. Ali, za sve preko toga, idu sankcije".

Koje nove zabrane ćete uvesti igračima tokom ovih priprema?

"Ništa nema novo. Nema potrebe da ih kontrolišemo, da virimo po sobama. Gledamo da stvari funkicionišu na međusobnom povjerenju. Mogu da gledaju TV, da igraju igrice. A da kršenja ima - vjerovatno ima. To je njihov izbor, teško je zabraniti neke stvari".

Nekoliko puta tokom sezone žalili ste se da će igrači uskoro početi da odgovaraju na telefonske pozive i sa terena, tokom utakmice.

"Takva su vremena, to objektivna stvarnost. Svako 'sjedi' u telefonima, ne samo igrači. To ne odobravam. Treba provoditi vrijeme i na drugačiji način, ali šta možete da uradite?"

U avionu smo vidjeli da vaš igrač Beljajev čita „Državu” od Platona. Jeste li ranije imali takve čitaoce u timu?

"Čitao je Platona? Jeste li ozbiljni? Svaka mu čast! Važno je da razumijete šta čitate (osmjeh). Možda treba da počnemo sa programom opšteg obrazovanja. 'Rat i mir', 'Ana Karenjina', 'Tihi Don'... za početak. A zatim preći na još složenije stvari.

Jeste li ste čitali „Rat i Mir”?

"Naravno, to je kod nas u školi bila obavezna lektira. Inače, knjiga 'Zločin i kazna' Dostojevskog je po percepciji i složenosti vjerovatno bliža radovima Platona".

Utakmica Liverpul - Mančester siti (4:3) vjerovatno je obilježila period dok ste bili na odmoru. Je li to kosmički fudbal?

"Ne bih rekao kosmički. Uvijek postoje timovi koji su u stanju da pokažu veoma dobar fudbal, da igraju napadački. Narano, Liverpul i Siti su pokazali najviše, podsjetili su me na Barselonu".

Nakon takve igre, da li su pretjerane kritike na račun Spartaka iz Moskve, koji je izgubio od Liverpula 7:0?

"Naravno da jesu. Svaki tim, ne samo Spartak, može da ima loš dan. Liverpul je na istom tom meču protiv Sitija vodio 4:1, zamalo je bilo 4:4. Definitivno ne bih kritikovao Spartak".

Mohamed Salah je opet odigrao odličan meč. Egipat i Rusija su u istoj grupi na Mundijalu, koliko će biti teško odbrani Rusije da ga zadrži?

"Iskreno, ne znam mnogo drugih igrača iz Egipta, osim Salaha. Teško mi je da procijenim snagu te reprezentacije. Ali, na Svjetskom prvenstvu nema loših protivnika, morate od svakog da se plašite".

Anrdej Kančelskis, nekadašnji ruski reprezentativac, smatra da će Rusija u najboljem slučaju zauzeti 3. mjesto u grupi. Kakva je vaša prognoza?

"Treće mjesto? To je previše pesimistično. Rusija treba da ide u drugi krug".

Najljepši utisak iz prvog dijela sezone?

"Pobjeda nad Zenitom u Sankt Peterburgu".

Na kraju, šta je vaš fudbalski san?

"Da moj klub zaigra Ligu šampiona".

Arsenal iz Tule?

"Vrijeme će pokazati (osmjeh). Objektivno, s Arsenalom nije lako stići tamo".

Nijedan igrač na svijetu ne vrijedi 120 miliona eura, pa ni Kutinjo

Glavna vijest u evropskom fudbalu je prelazak Kutinja u Barselonu za 120 miliona eura. Šta se to dešava?

"Niko u fudbalu ne vrijedi toliko novca. Niko, pa ni Kutinjo, koji je fantasičan fudbaler. Mislim da je vrijeme da se uvedu neki limiti na transfere, na visinu obeštećenja koja može da se plati. Onda ćete vidjeti koliko neki igrač zaista voli neki klub".

Trener CSKA iz Moskve Viktor Gončarenko rekao je da će se razlika između nekoliko evropskih klubova, koji mogu da priušte baslosnovne kupovine, i ostalih klubova, samo povećavati.

"Slažem se. Plasman u Ligu šampiona biće sve teže ostvariv za ruske klubove, a prolazak u nokaut fazu biće ravan čudu. Turnir Lige šampiona se polako pretvara u bazen u kojem mogu da plivaju samo najveći evropski klubovi. Ruski, kao što su CSKA, Spartak ili Zenit, nemaju toliko novca".

Luka je mnogo napredovao, da proljeće će dati još više golova

Jednom ste rekli da će Luka Đorđević biti među tri najbolja strijelca lige?

"Luka je napredovao, svhatio je gdje je griješio, biće sve bolji i bolji. Mnogo je promašivao u prvom dijelu sezone, siguran sam da će u drugom dijelu dati još više golova. Sada ima samopouzdanje, iza njega je stalno igranje, napredovanje..."

Šta mu nedostaje da bude na nivou Kokorina (Zenit) ili Smolova (Krasnodar)?

"Prvi preduslov je da stalno igra, da bude konstantan, da ima mjesto u prvom timu. Kao drugo, neophodno je da ima više „borilačkih bještina” na terenu, da ih tako nazovem. U svim ostalim komponentama Luka je dobar - tehnika, igra glavom, sve je na nivou. Međutim, kada je u pitanju brzina i oštrina, tu je i dalje inferioran u odnosu na Kokirina i Smolova. Oni su prilično prodorni momci".

Ko je najbolji napadač u Premijer ligi Rusije?

"Za mene, Kokorin. Smolov je uporediv sa njim, ali za sada - Kokorin je jači".

Bonus video: