Najveći ispit generacije: „Plavi” traže čudo protiv jakih Bugara

Budućnost večeras (20 sati) pred praznim tribinama stadiona pod Goricom dočekuje Ludogorec

9797 pregleda 51 reakcija 8 komentar(a)
Milinković i fudbaleri Budućnost, Foto: Savo Prelević
Milinković i fudbaleri Budućnost, Foto: Savo Prelević

Utakmica protiv prvaka Bugarske Ludogoreca biće pravi ispit generacije koja je dominantno osvojila titulu, smatra trener Budućnosti Mladen Milinković.

Podgoričani večeras pod Goricom u 20 sati dočekuju devetostrukog uzastopnog bugarskog šampiona, u utakmici koja će se zbog pandemije koronavirusa igrati bez prisustva publike.

Igra se, takođe, jedan meč - ko bude bolji nakon 90, 120 minuta ili penalima, igraće u drugom kolu protiv danskog Mitjilanda.

- Utakmice u Evropi su vrlo bitne zbog rejtinga i finansija i žao mi je što ćemo biti lišeni pomoći navijača. Već smo nekoliko puta rekli da nismo imali sreće na žrijebu - dobili smo jako dobru ekipu koja je prošle sezone igrala 1/16 finala Lige Evrope i ispala je tek od Intera, a vidjeli ste sinoć koliko je Inter jak. Zato će biti jako teško, ali iskreno - vjerujemo da možemo da napravimo iznenađenje i to nije fraza. Moramo da budemo disciplinovani i skoncentrisani, uz malo sportske sreće možemo do prolaska u 2. kolo. Bila bi to velika stvar i za nas i za crnogorski fudbal - poručio je Milinković na pres konferenciji.

- Ne čeka nas lak posao, ali vjerujem da moji igrači nemaju šta da izgube.

Trener Budućnosti ne krije da su mu i mnoge kolege treneri kazali da njegova ekipa nije imala sreće na žrijebu.

- Žale što nismo izvukli Omoninu ili Kluž. Mnogi su nas već otpisali, ali ne možemo više da se osvrćemo na to. Ovu utakmicu doživljavamo kao pravi ispit za generaciju koja je dominantno osvojila titulu, a gro igrača je ostalo. Želimo da vidimo koliko smo sposobni protiv takvog protivnika.

Ludogorec je skeniran do detalja, smatra Milinković, ali nije to tako jednostavno...

- Kada vidite da imaju 20 različitih varijanti prilikom izvođenja kornera, jasno vam je kakva je to ekipa. Imaju pojedince, imaju brzinu, dva beka koja su ultraofanzivna, igrače koji u napadu mijenjaju mjesta i nekada se ne zna ko šta igra, to zapravo djeluje vrlo skladno na terenu. Zato moramo da budemo skoncentrisani u svakom mogućem momentu - ako koncentracija jednom pane, možemo da budemo kažnjeni. Snimili smo ih, ne mogu da nas iznenade ili urade nešto na šta nismo spremni.

Budućnost je značajno hendikepirana, jer neće biti najboljeg igrača lige iz prošle sezone, Draška Božovića, koji je suspendovan.

Probleme ima i Ludogorec, ali i ima i prave zamjene, smatra Milinković.

- Vidjeli ste i da je naš reprezentativni golman Mijatović, koji je branio u Bugarskoj, kazao koliko dobar imaju skauting - kada dovedu nekog novog fudbalera, on je automatski pojačanje. Kada neko ode, oni dovode još boljeg. Imaju probleme, ali se oni ne osjećaju mnogo.

9 evropskih pobjeda, na 32 meča, ostvarila je Budućnost po sticanju nezavisnosti. Jedna pobjeda stigla je službenim rezultatom (protiv Bakua), a “plavi” su na terenu savladali Poloniju, Slask, Falćano iz San Marina (dva puta), Rabotnički, Genk i Trans Narvu dva puta

Podgoričani su očajno počeli novu sezonu u Telekom 1. CFL - poraz od Dečića 2:0, uz blijedu igru, je sve samo ne dobra uvertira za Ludogorec.

- Već sam rekao igračima - ako hoćemo da napravimo rezultat protiv Ludogoreca, treba da zaboravimo Dečić. O prošlosti ne smije da se razmišlja, već samo da se izvuku pouke kako se to ne bi ponavljalo. Vidim i da igrači ne razmišljaju više o tom porazu. Ne želim da potcijenim pobjedu Dečića, koja je zaslužena, ali ove dvije utakmice ne mogu da se porede. I neću da vjerujem da su moji igrači izgubili od Dečića jer su razmišljali o Ludogorecu - kaže trener Milinković.

Epilog u regularnom toku, nakon produžetaka ili penala - trener Podgoričana kaže da je njegova ekipa spremna za tri varijante.

- Jesmo vježbali penale, ali nije isto kada se oni pucaju na treningu ili na utakmici. Šta će biti - iskreno, bilo bi mi svejedno na koji način, samo da prođemo dalje - zaključio je Milinković.

Meč pod Goricom sudi Mađar Ferenc Karaku.

Grbić: Moraće dobro da se namuče da bi opravdali ulogu favorita

Noseći dres Partizana 2013. i 2014. godine, Petar Grbić je dva puta igrao protiv Ludogoreca u kvalifikacijama za Ligu šampiona - oba puta su Bugari prošli dalje.

Šest godina kasnije, Grbić će kao kapiten Budućnosti tražiti “revanš” jakom rivalu.

- Dva puta igrao sam sa Partizanom protiv njih, uvjerio sam se koliko su jaki. Ipak, ovo je jedna utakmica. Istina je da su ih oni odigrali puno više od nas u Evropi, ali ja prenosim glas svih igrača iz svlačionice - trebaće im dosta muke da opravdaju ulogu favorita. Jedva čekamo da meč počne, da se opravdamo za poraz od Dečića u prvom kolu i da pokažemo da se i u Crnoj Gori igra dobar fudbal - kazao je Grbić na konferenciji za novinare.

Budućnost sjutra pod Goricom čeka Ludogorec u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

- Na nama je da izađemo hrabro, da pokušamo da nametnemo naš stil igre. Ono što mi je posebno drago - nećemo mijenjati našu igru, pokušaćemo da igraćemo isto kako smo igrali do sada. Nećemo se ponašati kao autsajderi. U krvi Budućnosti je da napada - naravno, nećemo poletjeti, moramo da budemo odgovoreni, ali nećemo odustati ni od naše igre.

Trener Ludogoreca: Budućnost je ofanzivna ekipa

Trener Ludogoreca Pavel Vrba kazao je juče da očekuje napadačku igru Budućnosti u večerašnjem meču prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

- Po onome što sam vidio, Budućnost je ofanzivna ekipa. Igra se jedna utakmica, tako da će i naš i njihov cilj biti pobjeda. A pobjede donosi napadačka igra. Poštujemo Budućnost, tako ćemo ući u meč. Očekujem otvorenu utakmicu, koju će odlučiti pojedinci i kvalitet. Vjerujem u moj tim i u prolaz - rekao je Vrba.

Ludogorec će igrati bez Georgija Terzijeva i Vandersona, ali su u konkurenciji Kešeru i Žoržinjo, koji su se oporavili od koronavirusa.

- Imamo dovoljan broj igrača da nadoknade izostanke”, rekao je Vrba.

Utakmica Budućnost - Ludogorec se igra u srijedu od 20 sati.

Bonus video: