„Lavovi” u domu lisabonskih „lavova” sanjaju novi podvig

Lion - Bajern, 21 sat

2414 pregleda 2 komentar(a)
Fudbaleri Liona juče na treningu, Foto: AP
Fudbaleri Liona juče na treningu, Foto: AP

Prvih godina novog milenijuma Lion je bio nedodirljiv u Francuskoj.

Žuninjo Pernambukano i drugovi su žarili i palili terenima Lige 1, osvojili sedam vezanih titula od 2002. do 2008, ali su „lavovi” najveći uspjeh u Evropi dočekali godinu nakon što je brazilski mađioničar otišao - dogurali su do polufinala Lige šampiona u sezoni 2009/2010.

Tada ih je zaustavio Bajern, zapravo Ivica Olić, koji je dao sva tri gola u revanšu na „Žerlanu” i potvrdio trijumf iz Minhena (1:0). Žuninjo je opet u Lionu, sada u ulozi sportskog direktora i kao da je sudbina htjela da bude akter polufinala sa Bavarcima.

Njemački gigant će i večeras (21 čas) na lisabonskom „Žoze Alvaladeu”, domu lisabonskih „lavova”, Sportinga, biti favorit. Još veći nego prije deceniju, jer je u osmini finala zadivio svijet ponižavanjem Barselone - 8:2. Jasno je da je tim Hansija Flika bolji, ali su Njemci oprezni, s obzirom na to da će se sudariti sa ekipom koja je u nokaut fazi već eliminisala dva velikana, Juventus i Mančester siti.

foto: Graphicnews

- Znamo da je to ekipa koja se vrlo dobro brani i kompaktna je. Ali, takođe ima i snagu u ofanzivi, što smo podrobno analizirali. Želimo u finale, ali smo svjesni da je Lion već izbacio dva favorita. Tim Rudija Garsije je taktički veoma dobar, mada mislim da imamo rješenja za to i nadam se da ćemo ih implementirati - rekao je Flik.

Jedan od njegovih aduta, Serž Gnabri, upozorava da neće biti nimalo lako.

- Lion je već izbacio dva favorita, sada smo mi u toj ulozi. Moramo da budemo spremni na fizički zahtjevan meč, jer protivnik igra vrlo oštro. Znamo da je odličan u kontranapadu, ali mu nećemo dozvoliti da nas pobijedi. Pehar u Ligi šampiona bi bio vrhunac sjajne sezone, to nam je ogroman motiv - naglasilo je sjajno krilo.

Bavarci su djelovali kao savršena mašina protiv Barselone, ali dva primljena gola govore da su i oni ranjivi. Na tom meču starteri na štoperskim pozicijama su bili Džerom Boateng i David Alaba, koji je dao autogol. Nije bilo najstandardnijeg centralnog defanzivca Benžamena Pavara, koji se tek oporavio od povrede i još nije opcija za startnu postavu, a u Lionu se nadaju da bi to mogao da iskoristi njihov kapiten Memfis Depaj.

Nekadašnji igrač PSV-a i Mančester junajteda je u decembru pokidao prednji ukršteni ligament koljena i za njega bi sezona 2019/2020. bila završena da se nije odužila zbog pandemije koronavirusa.

- Kada imate njega u startnoj postavi, sve je drugačije - priznao je Garsija.

I brazilski vezista Bruno Gimaraeš se uzda u lucidnog Holanđanina.

- Memfis je igrač kojeg rivali ne vole da vide naspram sebe, plaše ga se. Izuzetno je poštovan u Lionu, naš je kapiten i veoma nam je važan. Mogućnost da ga imamo ovdje je istinska sreća - rekao je Gimaraeš.

Lion ima i dodatni motiv - s obzirom na to da je u trenutku prekida Lige 1 bio tek sedmi na tabeli i da nije izborio nastup u evropskim takmičenjima, do njih može da dođe samo ako osvoji Ligu šampiona. Jeste totalni autsajder, i večeras i u eventualnom finalu, ali u fudbalu su se događala i veća iznenađenja.

Sjetite se samo Grčke 2004. godine...

- Bajern je održao lekciju Barseloni u svim segmentima - visokom presingu, posjedu, kretnji bez lopte... Ali, ako pažljivo pogledate utakmicu, vidjećete da je i Barsa imala svoje šanse, ali su joj nedostajali agresivnost i samopouzdanje. Moramo da insistiramo na ta dva segmenta. Nijedna utakmica nije unaprijed izgubljena. Imamo zrelu ekipu, koju je Garsija sjajno spremio nakon što ju je preuzeo od Silvinja. Nemojte tek tako da nas otpišete - bio je jasan Žuninjo.

Bonus video: