Srećan kraj drame u Andori: Očajna igra, istorijska pobjeda

Iskra će za sedam dana dočekati Lokomotivu iz Plovdiva

28667 pregleda 480 reakcija 20 komentar(a)
Fudbaleri Iskre pred meč u Andori, Foto: Danilo Mitrović
Fudbaleri Iskre pred meč u Andori, Foto: Danilo Mitrović

Od izvještača Vijesti iz Andore

Iskrin evropski debi na Pirinejima odvukao se na produžetke i svih pet serija penala, završio se “hepiendom” i pored jedne od najslabijih partija Nedovićevig tima u posljednje vrijeme.

Očajna igra, srećan kraj, istorijska pobjeda i ček od 460 hiljada eura nagrade Uefe - siže je evropskog debija Iskre.

Dugačak dan imali su Danilovgrađani u Andori, koji je protekao u iščekivanju rezultatata testova na covid-19, malo je ko očekivao da će to biti i tako dugačka noć...

Oba puta su fudbaleri Aleksandra Nedovića imali sreće - da ne budu “pozitivni” tokom dana, da ne budu kažnjeni tokom noći, kada im ni 80 minuta igre sa igračem više nije bilo dovoljno da naprave šansu protiv Santa Kolome.

Ipak, stigla je pobjeda u penal-ruketu i sve ostalo se zaboravlja - zato je i logično veliko slavlje nakon promašenog penala Pedra Santosa u prvoj seriji.

Prethodno je odbranu Blažića neutralisao promašaj Boričića, dok su za Iskru bilo precizni Đurišić, Obradović, Vuković i Drinčić.

Iskra ide na Lokomotivu Plovdiv u 1. kolu kvalifikacija za LE, a meč se igra već u četvrtak pod Goricom.

Probili ih samo jednom u 45 minuta

Teško prvo poluvrijeme odigrao je Nedovićev tim, protiv igrački slabijeg, kvalitetom limitiranog, ali okretnog i agresivnog protivnika.

Danilovgrađani su pokušali da drže loptu, ali nisu na pravi način uspjeli da nametnu svoj stil, odbranu protivnika u prvom poluvremenu probili su samo jednom.

Igrao se 29. minut kada je Adžović ostao sam na desnoj strani, mogao je da šutira, pokušao je da doda, odbrana domaćih je odbila loptu, samo do Rogošića, koji je raspalio slabijom, desnicom - golman Santa Kolome Kasals odbranio je krajnjim naporom.

Ipak, teško je Iskra dolazila do igre, bila je opasna samo nakon kornera Boričića sa jedne i Vukovića sa druge strane, pa je simpatičnim stadionom “Komunale” često odzvanjao Nedovićev povišeni glas: “Hajde da igramo fudbal”.

Igrači Santa Kolme nisu odustajali od agresivnosti, na granici bezobrazluka, pa je štoper Rebes bez ikakve potrebe u 39. minutu umalo povrijedio golmana Blažića, a napadač Alaes samo 60-ak sekundi kasnije dobio direktan crveni karton zbog udaranja Kumburovića dok je ležao na zemlji.

Taj detalj trebalo je promijeni meč u Andori, 50 minuta imali su gosti, plus eventualne produžetke, da strpljivom igrom probiju protivnika.

Ipak, kako se odvijao meč u nastavku, stekao se utisak da je protiv bezidejne Iskre “problematični” Alaez veću uslugu učinio svojoj ekipi.

Domaći su se, naime, sa desetoricom potpuno povukli na svoju polovinu, napravili dva bloka odbrane, a gosti, iako brojčano jači, nisu mogli da naprave ni šansu.

Jedna jedina - i to nakon sjajne lopte rezerviste Đurišića, koju nije iskoristio Boričić - premalo je od Danilovgrađana na evrodebiju na Andori.

Nije išlo sa loptom na zemlji, Nedović je uveo visokog Milića i prešao na “plan B”, a meč u Andori otišao je u produžetke.

Mučenje i u produžecima

Danilovgrađani su, međutim, bili toliko indisponirani na evrodebiju da svog napadaču visokom 2,02 nisu uspijevali ni da centriraju.

Dva nastavka od po 15 minuta iscurela su kao i prva dva dijela od po 45 - uz jalovu dominaciju gostiju, bez ikakve ideje i kreacije u napadu. Slobodan udarac Vukovića testirao golmana Kasalsa, ali ne dovoljno da odbrani neki penal - Blažić jeste jedan i Iskra je u 1. kolu.

Bonus video: