Potpuna egzotika: Slavni trener postao selektor karipske državice

"Bilo je teško reći ne", izjavio je Hidink za južnoamerički Foks Sport pojašnjavajući zašto je odlučio da vodi reprezentaciju koja se trenutno nalazi na 80. mjestu FIFA-ine liste

3671 pregleda 0 komentar(a)
Gus Hidink, Foto: Printscreen
Gus Hidink, Foto: Printscreen

Slavni fudbalski trener Gus Hidink postao je novi selektor reprezentacije Kurasaa, ostrva-države u sklopu Holandskih Antila, koji je prije deset godina proglašen samostalnim područjem Kraljevine Holandije.

Kurasao ima oko 160 hiljada stanovnika.

Kurasao će biti šesta seniorska selekcija koju će vitalni 73-godišnjak dodati u svojoj biografiji, a ugovor je potpisan na dvije godine, do kraja Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru.

"Bilo je teško reći ne", izjavio je Hidink za južnoamerički Foks Sport pojašnjavajući zašto je odlučio da vodi reprezentaciju koja se trenutno nalazi na 80. mjestu FIFA-ine liste.

Hiddink je u dva navrata bio na korak do finala Mundiala, s Holandijom 1998. te četiri godine kasnije s reprezentacijom Južne Koreje.

Hidink je bio selektor i Australije, Rusije i Turske. S Rusijom je na Evropskom prvenstvu 2008. stigao do polufinala.

U klupskoj karijeri je vodio i Real Madrid, nakon što je više puta bio holandski prvak s PSV-om, kojeg je 1988. odveo i do titule u Kupu šampiona.

Vodio je Valensiju, Čelsi, Betis, Anži...

Kurasao će u prvoj fazi KONKAKAF kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru igrati u grupi sa Gvatemalom, Sent Vinsentom i Grenadinima, Kubom i Djevičanskim ostrvima. Takmičenje počinje u oktobru, a samo će prvoplasirana reprezentacija iz svake od šest grupa izboriti nastup u drugoj fazi.

Bonus video: