Iskra hodala po ivici u Andori, Drinčić: Odblokirali smo se, protiv Lokomotive ćemo biti bolji

Kapiten Iskre Miloš Drinčić nakon teškog trijumfa u Andori i prolaska Iskre u 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope

5601 pregleda 2 komentar(a)
Kapiteni Santa Kolome i Iskre, Eloj Kasals i Miloš Drinčić, Foto: Mario Manso Lorenzo
Kapiteni Santa Kolome i Iskre, Eloj Kasals i Miloš Drinčić, Foto: Mario Manso Lorenzo

Rezultat se pamti, ostalo se zaboravlja - staro je fudbalsko “pravilo”, pa će se nakon prolaska Iskre u 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope malo ko sjećati da su Danilovgrađani na evropskom debiju u Andori 80 minuta imali igrača više, da protiv slabijeg od sebe nisu mogli da naprave šansu, da su morali da se strpe za prolaz sve do pete serije penala...

- Vidjelo se da smo ušli u meč u velikom grču, da smo izgledli stegnuto - to je vjerovatno zbog evropskog debija, većina nije igrala evropske utakmice, a taj prizvuk ‘istorijskog’ meča pratio nas je još od početka priprema, što je i normalno - kaže kapiten Miloš Drinčić.

Danilovgrađani su, takođe, na atipičan način dočekali evropski debi. Tri fudbalera ostala su u Podgorici jer su bila pozitivna na koronavirus, rezultati novih testova odrađenih u španskoj Đironi čekali su se na dan meča skoro do 13 sati.

Sve je to vjerovatno uticalo da Iskra u prvom pojavljivanju na međunarodnoj sceni odigra mnogo slabije nego u nekim mečevima u domaćoj ligi...

- Sigurno da je sve to uticalo, u velikoj mjeri, ali profesionalci smo i moramo da budemo spremni na sve - i ne bih u tome tražio alibi. Ipak, mi smo prije svega doživjeli šok kada smo saznali da su tri igrača zaražena još u Crnoj Gori, iako niko nije imao nikakve simptome. Na dan meča, takođe, čekanje se odužilo, i iskreno, malo ko je od nas mogao da se skoncentriše ili razmišlja o utakmici, jer smo čuli naznake da se neće ni igrati ako barem jedan igrač bude zaražen. Srećom, svi su bili negativni, ali smo morali da podnesemo i to opterećenje - dodaje 21-godišnji Drinčić, mladi crnogoski reprezentativac.

Utakmica na stadionu “Komunale” - ne baš lijepa za gledanje, blago rečeno, 120 minuta dominacije Iskre, ali i mučenja u napadu, bez prave šanse za gol.

Ipak, prolaz u narednu rundu nije slučajan, ističe Drinčić.

- Pokazali smo da smo bolja ekipa, napadali smo cijelo vrijeme, iako bez pravih šansi, ta stegnutost je uticala da ne bude pravog protoka lopte, dodavanja, centaršuta, udaraca... Ipak, čvrsto smo vjerovali da prolazimo i prije početka meča, i na poluvremenu, i na kraju regularnog dijela, i nakon produžetaka. Mnogi penale zovu lutrijom, ja se ne bih složio, pobijedili smo jer smo bili kvalitetniji i smireniji od Santa Kolome - kaže Drinčić, koji je pogodio u 5. seriji penala.

Iskrin evropski put se nastavlja, klub je prolaskom u 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope zaradio 460 hiljada eura nagrade od strane Uefe i zato, koliko god to čudno zvučalo - možda je i bolje što su dva crnogorska tima igrala pretkolo. I Iskra i Zeta su pobjedama u Andori zaradili skoro po pola miliona eura.

Naredni protivnik Danilovgrađana je Lokomotiva iz Plovdiva - mnogo jači tim od Santa Kolome, potpuno drugačija vrsta utakmice.

I Iskra će, međutim, biti drugačija nego u Andori, ubijeđen je Miloš Drinčić.

- Mi smo svoj evropski cilj ostvarili prolaskom u 1. kolo kvalifikacija, a što god uradimo preko toga - biće samo plus. Mislim, ipak, da smo se ovakvom pobjedom u Andori, uz sve stvari koje su nas pratile, ‘odblokirali’ na neki način, i da ćemo protiv Lokomotive izgledati puno bolje. Uostalom, nismo favoriti, rasterećeni smo i lakše će nam biti da igramo iz te uloge - dodaje Drinčić.

Iskra se ne predaje, posebno zbog toga što je domaćin - meč se igra u četvrtak pod Goricom.

- Pokušaćemo da prođemo Bugare, nadam se da ćemo biti kompletniji nego u Andori. Lokomotivu ćemo tek da analiziramo, ali i bez analiza znamo o kakvom se rivalu radi - ekipa koja je osvojila Kup i Superkup Bugarske, koja je u finalima pobijedila Ludogorec i CSKA iz Sofije, sigurno da mnogo vrijedi - kaže stameni defanzivac.

Prije Lokomotive, Iskra igra sa Dečićem, već sjutra.

- Potrošili smo se u Andori, i više nego što je trebalo, a malo ko je od nas do sada uopšte imao priliku da igra produžetke. Prije Lokomotive imamo tešku utakmicu u nedjelju u našem prvenstvu, ali imamo i 20 igrača u rotaciji od kojih svako zaslužuje da nosi dres Iskre, pa mislim da neće biti problema - zaključio je Drinčić.

Naredni rival Iskre - “tvrda” legija stranaca

Lokomotiva iz Plovdiva, rival Iskre u četvrtak u 1. kolu kvalifikacija za LE, potvrdila je dobru formu jučerašnjom pobjedom protiv Slavije u Sofiji (2:0), u 3. kolu prvenstva Bugarske. Lokomotiva ima šest bodova nakon dva kola. Golove su postigli Hrvat Aralica i Bugarin Karageren.

Lokomotiva je, inače, prava “legija stranaca” - juče su u timu, naime, bili Portugalac, Njemac, Argentinac, Srbin, Hrvat, Brazilac, Tadžikistanac, te svega četiri domaća fudbalera.

Trener je Bosanac, Bruno Akrapović, nekadašnji trener makedonske Škendije, hrvatskog Splita...

- Lokomotivu pamtim kao veoma tvrdu ekipu. A to što igra toliko stranaca, ne treba da plaši Iskru. Bugarska je Evropska unija i može da dovodi neograničen broj fudbalera iz EU, a ako je neko stranac tamo ne znači da je top-klasa - kazao je nedavno Milan Mijatović, koji je prošle sezone branio za bugarski Levski iz Sofije.

Lokomotiva je prošlog ljeta igrala u Evropi nakon šest godina - u 2. kolu kvalifikacija za LE pobijedila je slovački Spartak iz Trnave (trijumf kod kuće 2:0, poraz 3:1 u gostima), da bi u 3. kolu bila eliminisana od francuskog Strazbura (dva poraza po 1:0).

Bonus video: