Stadion "Da Luž", Foto: Reuters

Noć u Lisabonu: Bavarci i "sveci" traže kartu za istoriju

U finalu Lige šampiona, večeras od 21 čas na stadionu „Da Luž”, sudariće se Pari Sen Žermen i Bajern

32280 pregleda 54 reakcija 9 komentar(a)
Stadion "Da Luž", Foto: Reuters
Stadion "Da Luž", Foto: Reuters

Olimpijski stadion "Ataturk" u Istanbulu trebalo je 30. maja da bude domaćin završne predstave klupske sezone i uvod u istorijski Euro, koji je planiran da se održi u čak 12 država.

A onda je došao "tihi ubica", virus koji je promijenio život svih nas, a sportski kalendar potpuno pretumbao. Evropsko prvenstvo je baš kao Olimpijske igre u Tokiju i brojna druga velika takmičenja, pomjereno za godinu, a Uefa se prilagodila i prvi put u istoriji organizovala turnirsku završnicu dva najveća klupska takmičenja, i to ušla duboko u ljeto. Zbog toga će se sve završiti 85 dana kasnije nego što je planirano.

Sudar četvrtog i sedmog favorita

Pehar u Ligi Evrope nakon finala u Kelnu je podigla Sevilja, a večeras (21 čas) u Lisabonu, domaćinu svojevrsnog fajnl-ejta Lige šampiona, o najvažnijem trofeju odlučivaće Bajern i Pari Sen Žermen.

foto: Graphic News

Pred početak sezone, bukmejkeri su najveće šanse za titulu davali Mančester sitiju, pa braniocu Liverpulu, Barseloni, tek onda PSŽ-u, a između njih i Bavaraca su se „ugurali” i Real Madrid i Juventus.

Kad se 402 miliona vrati u kasu

Čini se, ipak, da su do završne predstave na "Da Lužu" stigle dvije najbolje ekipe, dva trenutno možda i najbolja projekta u svijetu fudbala. Mnogi "svecima" spočitavaju da su samo marketinška agencija Katara, da troše previše novca, ali ne vide koliko zarađuju.

Nejmar
Nejmarfoto: Reuters

Za Nejmara i Kilijana Mbapea su dali 402 miliona eura, ali su brazilski i francuski majstor odavno vratili svaki cent, a večeras mogu da ispune san katarskog šeika Tamim bin Hamada al Tanija o osvajanju Evrope.

Privremeno rješenje želi da uradi ono što nije niko

Bajern je, s druge strane, godinama na meti kritika zbog surovog ponašanja prema rivalima u Njemačkoj i otimanja igrača, ubjeđivanja da dođu kad im isteknu ugovori...

Hansi Flik
Hansi Flikfoto: Reuters

Frapantno djeluje podatak da je klub iz Minhena na postavu koja je počinjala mečeve sa Barselonom u četvrtfinalu i Lionom u polufinalu Lige šampiona potrošila ukupno 100 miliona eura na ime obeštećenja i troškova pozajmica! A večeras bi izabranici Hansija Flika, koji je u novembru postavljen kao privremeno rješenje, mogao da ispiše istoriju i postane prvi tim koji je do „ušatog” pehara došao sa svim pobjedama.

"Spremni smo za pobjedu", samouvjeren je Flik.

Nekadašnji pomoćnik Joahima Leva u reprezentaciji Njemačke je svjestan da će finale biti mnogo teže nego četvrtfinale sa Barsom, koja je ponižena sa 8:2.

foto: Reuters

"Finale je najteža utakmica, a PSŽ najteži rival. To je tim sa mnogo kvaliteta. Moramo da suzimo prostor protivniku, da mu smanjimo mogućnost da odigra brzo. Ima nevjerovatno brze igrače".

Nejmar i Mbape su prve zvijezde, ali strateg Bavaraca hvali odbranu.

"Primili su samo pet golova. Tijago Silva je jedan od najboljih defanzivaca svijeta u posljednjih 15-ak godina, Markinjoš je veliki igrač", naglasio je Flik.

Od ivice otkaza do šanse za titulu

I na klupi „svetaca” je njemački stručnjak, Tomas Tuhel. Bivši trener Majnca i Borusije Dortmund je u jednom trenutku bio na ivici otkaza, ali je „preživio” i prvi put doveo Parižane u finale Lige šampiona. U meču odluke će moći da računa na oporavljene Marka Veratija i Kejlora Navasa.

Tomas Tuhel
Tomas Tuhelfoto: Reuters

"Puno razgovaram s Kejlorom, Anhelom di Marijom i Nejmarom, koji imaju iskustva iz ovakvih finala. Bajern ima prednost što je navikao da igra ove utakmice, ali to ne mora da bude odlučujuće. Bajern ima sjajne individualce, ali to uvijek može da se riješi. Moramo da budemo pametni, da igramo sa samopouzdanjem i da donosimo prave odluke u ključnim trenucima", rekao je Tuhel.

Mbape: Za PSŽ, za Francusku

Mbape je potpuno spreman, a na pres konferenciji je govorio baš o Tuhelu i glasinama da su igrači htjeli da ga smijene.

"Uvijek smo stajali iza trenera. Čuo sam priče da ne zna da upravlja svlačionicom, ali mi imamo najbolju sezonu u klupskoj istoriji. Imali smo uspona i padova, ali je Tuhel napravio pravi tim i dokazao da je sjajan trener. I u finalu ćemo igrati za njega".

Kilijan Mbape
Kilijan Mbapefoto: Reuters

Fenomenalni napadač je 2017. godine, nakon izvanredne sezone u Monaku, bio na meti svih najvećih klubova svijeta, pogotovo Real Madrida i Barselone. Izabrao je klub iz rodnog grada, sada je podsjetio zbog čega.

"Uvijek sam govorio da želim da obilježim istoriju francuskog fudbala i naše zemlje. Otkada sam stigao 2017. godine, doživjeli smo nekoliko razočaranja, ali sada smo u finalu. Osvajanje Lige šampiona sa francuskim klubom bi bila velika nagrada, to je bila moja misija kad sam stigao. Bajern je sjajan, ali oduvijek sam sanjao da igram finala protiv najboljih", rekao je 21-godišnji napadač.

Bonus video: