Budućnost - Sutjeska: Nikad raniji derbi

Iskra čeka Dečić, Petrovac protiv Podgorice, Rudar domaćin OFK Titogradu

8949 pregleda 2 komentar(a)
Sa posljednjeg derbija pod Goricom, Foto: Boris Pejović
Sa posljednjeg derbija pod Goricom, Foto: Boris Pejović

Drugo kolo, a već veliki derbi - Budućnost i Sutjeska, dva posljednja šampiona, imaju šansu danas pod Goricom (18.30) da se u međusobnom duelu iskupe za slabiji start sezone.

Podgoričani su u prvom kolu neočekivano lako izgubili od novajlije Dečića (2:0), ali Nikšićani nisu uspjeli da odgovore trijumfom protiv Petrovca (3:3).

Najveći crnogorski derbi, takođe, stiže usred evropskih avantura - Budućnost je tek izašla iz meča sa Ludogorecom u 1. kolu kvalifikacija za LŠ (poraz 3:1, uz igru u posljednjih pola sata koja je dobar nagovještaj), dok Sutjeska tek ulazi u priču, jer je u srijedu čeka čarter let za Banjaluku, a u četvrtak okršaj sa Borcem u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Tek je početak sezone, prvi od četiri sudara dva najveća pretendenta na tron, jasno je da neće značajnije uticati na trku za titulu, ali bi mogao da ponudi neke nagovještaje...

"Više bih volio da nakon meča sa Ludogorecom igramo sa nekim lakšim rivalom, ali ne možemo da biramo protivnike i raspored. Dolazi Sutjeska, a derbi je uvijek nešto posebno. Otkada sam došao dva puta smo igrali sa Sutjeskom, oba puta smo pobijedili. Volio bih da tako bude i sada. Naravno, biće teško, ni oni nisu najbolje otvorili prvenstvo i biće motivisani protiv nas. Ipak, vjerujem u svoje igrače i očekujem da pruže najbolje od sebe u ovom trenutku. Napravili smo kiks na početku prvenstva, sada želimo da ga ispravimo", kaže trener Budućnosti Mladen Milinković.

Mladi Ivan Bojović je partijom protiv Ludogoreca pokazao da na njega može najozbiljnije da se računa - protiv Sutjeske zato neće biti u prvoj postavi samo da bi popunio broj mladih igrača u timu (dvojica ispod 21 godine).

"Biće teško protiv Sutjeske, dobra su ekipa, ali mi uvijek idemo na pobjedu. Želimo da se vratimo na pobjednički put. Što se mene lično tiče, privilegija je biti dio ovog kluba i ekipe. Kad god dobijem šansu, daću sve od sebe da pomognem timu", rekao je Bojović.

Sutjeska je izgubila dva prethodna derbija protiv Budućnosti, ali u Podgoricu stiže sa novim trenerom - dok je vodio Nikšićane 2013. i 2014. godine, Dragan Radojičić je pod Goricom imao dobar bilans.

Prošlo je, međutim, šest godina, ovo su nove ekipe, novi fudbaleri, ali su kraj Bistrice ubijeđeni da će imati šta da pokažu.

"Šta reći o derbiju, osim da svaki ima svoju težinu, kako fizičku, tako i psihološku. Nikada se ovako rano se nismo sastajali, a još je Evropa u toku, velike su vrućine i biće preteško", kaže napadač Sutjeske Božo Marković, dvostruki strijelac u remiju sa Petrovcem (3:3).

"Neće nas zavarati dva poraza Budućnosti na startu, jer znamo o kakvoj se ekipi radi, kao i pojedincima... Moramo da pružimo svoj maksimum, greške koje smo pravili da svedemo na minimum, jer ekipa kao Budućnost umije da kazni čak i najmanju. Opomenuti smo u 1. kolu, tako da se nadam da ćemo odigrati pravi derbi i da ćemo na kraju slaviti", dodaje Marković.

Još jedna ekipa usred evropskih avantura dočekuju meč 2. kola Telekom 1. CFL. Iskra se tek vratila iz Andore, u četvrtak je čeka novo veliko iskušenje (duel pod Goricom protiv Lokomotive Plovdiv), ali prije toga - domaći izazov. Ekipa Aleksandra Nedovića dočekuje Dečić i pitanje je u kojem sastavu, nakon velike potrošnje u Andora la Velji.

"Sigurno je da nećemo žrtvovati ovu utakmicu, za nas je trenutno jednako važna kao i protiv Lokomotive. O Bugarima ćemo razmišljati tek kad se završi meč protiv Dečića"m kazao je Nedović.

Rudar i OFK Titograd, dva tima koja su porazima otvorila prvenstvo, sastaju se danas u Pljevljima.

Podgorica će, s druge strane, pokušati protiv Petrovca pod Malim brdom da otvori seriju, nakon trijumfa kod kuće nad Titogradom u prvom kolu. Sve utakmice počinju u 18.30.

Parovi (sve utakmice počinju u 18.30)

Petrovac - Podgorica

Rudar - OFK Titograd

Iskra - Dečić

Budućnost - Sutjeska

Bonus video: