aleksandar čeferin najavio

Otkrili smo nešto novo i uzbudljivo: UEFA razmišlja da zadrži završni turnir LŠ

U Lisabon, gdje se igrala završnica, došlo je osam klubova, a u finalu večeras igraju Bajern i PSŽ

13962 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa La Luša, Foto: Reuters
Detalj sa La Luša, Foto: Reuters

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin je izjavio kako je format završnice Lige šampiona, korišten od četvrtfinala, u kojem se igra samo jedna utakmica, donio uzbudljiviji fudbal od onog koji je bio prije te da je to nešto što bi se moglo koristiti i u budućnosti.

Format takmičenja je promijenjen kako bi se omogućilo da Liga šampiona bude završena u što kraćem roku nakon što je pandemija koronavirusa u martu zaustavila fudbal u Evropi na više od dva mjeseca.

U Lisabon, gdje se igrala završnica, došlo je osam klubova, a u finalu večeras igraju Bajern i PSŽ.

"Bili smo prisiljeni to da napravimo, ali sada smo otkrili nešto novo, pa ćemo u budućnosti razmisliti o tome, sigurno", izjavio je Čeferin za agenciju Reuters.

Kako je kazao, bez druge utakmice ekipe su prisiljene da igraju na gol više.

"Nema tu puno taktike. Ako u jednoj utakmici jedna ekipa postigne gol, tada i druga mora postići što prije. U formatu u kojem se igraju dvije utakmice, uvijek imate vremena još jednu cijelu utakmicu za ti", dodao je.

"To su svakako uzbudljivije utakmice, ali treba razmisliti o tome da se sada igra manje utakmica i da televizijske kuće mogu reći 'igrate manje utakmica i to je drugačije’", kazao je Čeferin, ističući kako je to nešto o čemu će se sigurno raspravljati jednom kada sve ovo završi.

Sadašnji format Lige šampiona u kojem se igraju po dvije utakmice je "zaključan" do sezone 2024./2025., ali bi razgovori o eventualnoj promjeni strukture takmičenja trebalo da počnu već krajem ove godine.

"To je sigurno jako zanimljiv format. Sa sadašnjim kalendarom sumnjam da možemo napraviti ovakvu završnicu s turnirom na kojem je osam najboljih ekipa jer bi to oduzelo dosta vremena. No format s jednom utakmicom i sistemom kakav je sada, mislim da bi bio zanimljiviji od formata kakav je bio prije", rekao je Čeferin.

Kao i u Ligi šampiona, UEFA je na sličan način organizovala turnir završnice za Ligu Evrope.