Mundijal na Baltiku - ruska kapija ka Evropi

Predstavljamo gradove i stadione domaćine Mundijala - Kalinjingrad je najzapadnija ruska tačka na zemljinoj kugli, prava ruska enklava na Baltiku, grad vitezova, umjetnika, mislilaca i jedinstene arhitekture. Stadion je izgrađen na zapuštenom ostrvu, koje bi trebalo da procvjeta nakon Svjetskog prvenstva
72 pregleda 1 komentar(a)
Kalinjingrad, Foto: Fifa
Kalinjingrad, Foto: Fifa
Ažurirano: 12.06.2018. 02:18h

Osnovan u 13. vijeku od strane Teutonskog viteškog reda, ranije poznat pod imenom Konigsberg, nekadašnja prijestonica Istočne Pruske, Kailnjingrad je najzapadniji ruski grad, prava ruska enklava na Baltiku - odvojena od ostatka zemlje, smještena između Poljske i Litvanije.

Skoro pola miliona ljudi živi u ovom važnom ruskom pristaništu na Baltičkom moru. Kalinjingrad, sa svim svojim posebnostima, mnogi zovu ruskom kapijom ka Evropi.

Sa neke reprezentacije, poput Hrvatske i Srbije, Kalinjingrad će biti “kapija” ka nokaut fazi Svjetskog prvenstva - Hrvati na Baltiku igraju svoju prvu mundijalsku utakmicu, 16. juna protiv Nigerije, a Srbi u drugom kolu tu igraju možda i ključni meč protiv Švajcarske...

STADION NA ZAPUŠTENOM OSTRVU

Na stadionu “Kalinjingrad” sastaće se još Španija i Maroko, odnosno Engleska i Belgija, što će biti derbi grupe G.

Radovi na izgradnji stadiona završeni su novembra 2017. godine - arena je sagrađena za potrebe Svjetskog prvenstva, i to na Oktiabrskom ostrvu, formiranom između dva kraka rijeke Pregole, u samom srcu grada.

Izbor Kalinjingrada kao grada domaćina Mundijala podstakao je lokalne vlasti da razviju ostrvo, koje je mnogo vjekova bilo klasična diviljna, zapušteno i netaknuto.

Na Oktabriskom ostrvu je česta mogućnost poplava, što je prilikom izgradnje stadiona iziskivalo dodatna ulaganja. Nakon Svjetskog prvenstva, oko stadiona će se graditi stambeni blok, sa parkovima, pristaništima i nasipima uz rijeku - pravi primjer kako fudbal i Svjetsko prvenstvo mogu da pospješe razvoj jedne oblasti...

Stadion “Kalinjingrad”, koji je tokom izgradnje imao radni naziv “Arena Baltika”, ima kapacitet od 35 hiljada mjesta, koji će nakon Mundijala biti reduciran na 25 hiljada i predat na upotrebu lokalnom klubu Baltika Kalinjingrad.

Ovaj jednostavni i multifunkcionalni objekat, čija je izgradnja ravnopravno finansirana iz saveznog i regionalnog budžeta, moći će nakon Svjetskog prvenstva da bude domaćin koncertima i ostalim sportskim i vansportskim manifestacijama.

GRAD UMJETNIKA I MISLILACA

Kalinjingrad je tokom svoje dramatične istorije bio dom brojnih umjetnika i mislilaca, uključujući filozofa Imanuela Kanta, koji je cijeli svoj život proveo u ovom gradu, predavajući na lokalnom univerzitetu.

U Kalinjingradu je, među ostalima, živio legendarni kompozitor Ričard Vagner, kao i pisac Ernst Teodor Vilhelm Hofman, najpoznatiji predstavnik romantizma u njemačkoj književnosti.

Ponos Kalinjingrada je rekonstruisana Konigsbergova katedrala iz 14. vijeka. Sa svoje dvije kapele, pravoslavnom i protestantskom, predstavlja simbol mira i pomirenja. Iz klasične antike, region grada Kalinjingrada je poznat i kao glavni izvor ćilibara u Evropi. Tu se nalazi čak 90 odsto svjetskih jonskih naslaga, a pažnju turista privlače i neobične plaže sa borovim pijeskom.

Bonus video: