Liverpul i Arsenal za prvi trofej u sezoni

„Redsi” i londonski klub imaju po 15 pehara u Komjuniti šildu pred današnji duel od 17.30 na „Vembliju”

3100 pregleda 0 komentar(a)
Nelson je riješio posljednji derbi na „Emirejtsu”, Foto: Beta/AP
Nelson je riješio posljednji derbi na „Emirejtsu”, Foto: Beta/AP

Trofej pobjednika Komjuniti šilda će na „Vembliju” podići Liverpul ili Arsenal. Superkup Engleske će se ove sezone odigrati dvije sedmice pred početak najbogatije fudbalske lige - Premijer lige, a oba tima imaju identičan učinak u utakmicama za trofej koji igraju prvak Engleske i pobjednik najstarijeg fudbalskog takmičenja na svijetu - FA kupa. I Liverpul i Arsenal pred utakmicu od 17.30 sati, imaju po 15 pehara.

Liverpul je prvak i samim tim favorit protiv Arsenala, koji je sjajnim finišem spasao sezonu, osigurao plasman u Ligu Evrope. Mikel Arteta je u debitantskoj sezoni na klupi Arsenala došao do trofeja u žestokom žrijebu, pošto je u polufinalu bio bolji od Mančester sitija (2:0), a u finalu i od Čelsija (2:1). Arsenal je u posljednjem okršaju u prvenstvu sa 2:1 dobio Liverpul na „Emirejtsu”...

- Sa samo dvije nedjelje pripreme iznanadio bih se da odigramo na nivou koji želim. Ipak, sa Arsenalom nismo u prijateljskim odnosima i daćemo sve za pobjedu. Nama su govorili i da Svjetsko klupsko prvenstvo nije važan trofej, ali nam je njegovo podizanje donijelo veliku radost. Zato utakmica neće biti prijateljska. Ne sumnjam da ćemo biti radosni ako uspijemo da osvojimo novi trofej - naglasio je menadžer „redsa” Jirgen Klop.

U tri prethodna međusobna Komjuniti šilda Liverpul je slavio dva puta, ali posljednji put - 2002. godine - trofej je pripao Arsenalu.

Prvaci Engleske su pehar podizali 42 puta, pobjednici FA kupa svega 19, ali je Arsenal u tri posljednja pokušaja rušio taj trend. On je 2015. i 2017. bio bolji od prvaka Čelsija, ranije i od Mančester sitija...

- Nije idealno vrijeme za ovakav duel. Liverpul je krenuo sa pripremama mnogo ranije i odigrao je dvije prijateljske utakmice, dok smo mi imali svega nekoliko treninga. Ipak, od finala FA kupa je suviše malo vremena da ekipa ne bi zadržala veliki dio forme. Uz to, igrači su motivisani i imaju mogućnost da osvoje još jedan trofej. Daće sve od sebe - kazao je Arteta.

On neće moći da računa na Martinelija, Čembersa, Marija i Mustafija, a spekuiliše se da neće biti ni napadača Lakazeta zbog mogućeg transfera. I Liverpul je oslabljen neigranjem kapitena Hendersona, Okslejd-Čembrlena, Origija i Šaćirija, dok bi Van Dajk mogao da počne s klupe zbog posjekotine iz prijateljske utakmice sa Salcburgom.

Bonus video: