"Plavi" u Astani - i predaleko i preteško; Milinković: Zna se ko je favorit

"Samo smo htjeli da izbjegnemo Astanu, jer dobro znamo o kakvom se klubu radi", rekao je trener crnogorskog šampiona

5651 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Budućnost je imala samo jednu želju pred žrijeb za drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope i bubanj u Nionu je nije ispoštovao - rival crnogorskom šampionu biće Astana, čak je i određeno da se meč igra u dalekom Kazahstanu (17. septembra).

Pored Astane, mogući protivnici su bili jermenski Ararat, velški Konah Kej Nomads, Fola Eš iz Luksemburga, makedonski Sileks i Dinamo Tbilisi. Kada se pogledaju imena ovih ekipa, jasno je zašto su "plavi" željeli da izbjegnu baš Astanu.

"Samo smo htjeli da izbjegnemo Astanu, jer dobro znamo o kakvom se klubu radi. Otežavajuća okolnost je i što gostujemo. Astana je favorit, ali uradićemo sve da napravimo iznenađenje", rekao je trener Budućnosti Mladen Milinković.

Budućnost je u kvalifikacijama za LE nakon eliminacije od Ludogoreca u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Baš kao i Astana, koju je deklasirao bjeloruski Dinamo Brest - 6:3.

"Možda Astana nije tako jaka kao prethodnih godina, ali ima dobar tim. Igra se jedan meč, a igrači znaju da ovakve utakmice nisu česte i prilika su da prevaziđete sopstvene mogućnosti", dodao je Milinković.

Astana je šestostruki uzastopni prvak Kazahstana, a od 2009. kada je osnovana je osvojila 14 trofeja. Pored šest titula, ima i pehare u Kupu (tri) i Superkupu Kazahstana (pet).

„Plavo-žuti” imaju i staž u evropskim takmičenjima - u sezoni 2015/16. su igrali u grupnoj fazi Lige šampiona, kada su im rivali bili Atletiko Madrid, Lokomotiva iz Moskve i Benfika.

Tri puta u posljednje četiri sezone Astana je nastupala u grupama Lige Evrope, a u sezoni 2017/18. je stigla i do 1/16 finala kada je bolji bio lisabonski Sporting.

U Astani igra crnogorski reprezentativac Žarko Tomašević, tu je i srpski defanzivac Antonio Rukavina, a ima i dvojicu Hrvata - bivšeg igrača Hajduka iz Splita Marka Tomasova i Luku Šimunovića. "Astana je bila učesnik grupne faze Lige šampiona i Lige Evrope. Sve to neka bude još veći motiv za moju ekipu", istakao je Milinković.

Bonus video: