Liga nacija: Četiri moguća scenarija za Crnu Goru

Kakve su šanse i mogućnosti ekipe Ljubiše Tumbakovića u teškoj, možda i najtežoj grupi u okviru Lige C, sa Rumunijom, Srbijom i Litvanijom
60 pregleda 9 komentar(a)
Stevan Jovetić Crna Gora - Rumunija, Foto: Filip Roganović
Stevan Jovetić Crna Gora - Rumunija, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.01.2018. 14:17h

Crna Gora će u premijernom izdanju Lige nacija, novoformiranog takmičenja Uefe, igrati u grupi 4 Lige C sa Rumunijom, Srbijom i Litvanijom, odlučeno je žrijebom u Lozani.

Evropska fudbalska unija izumila je Ligu nacija kako bi ukinula, mahom nezanimljive, prijateljske utakmice reprezentacija, ali i pružila nacionalnim selekcijama dodatnu mogućnost da se plasiraju na Evropsko prvenstvo.

Kakve su šanse i mogućnosti ekipe Ljubiše Tumbakovića u teškoj, možda i najtežoj grupi u okviru Lige C?

Ovo su četiri moguća scenarija:

Prvi - Ako Crna Gora osvoji prvo mjesto u grupi, osiguraće plej-of za plasman na Evropsko prvenstvo, koji bi igrala sa pobjednicima tri ostale grupe u okviru Lige C. Plej-of je na programu u martu 2020. godine i igra se polufinale i finale kako bi se dobio jedan tim koji ide na Euro.

Takođe, osvajanjem prvog mjesta u grupi Crna Gora bi se u narednom izdanju Lige nacija preselila u jaču, Ligu B, gdje su trenutno reprezentacije poput Rusije, Danske, Češke, Švedske, Austrije, Bosne i Hercegovine...

Ako Crna Gora osvoji prvo mjesto u svojoj grupi Lige nacija, a potom kroz kvalifikacije obezbijedi plasman na Evropsko prvenstvo, onda neće igrati plej-of (na programu je nakon kvalifikacija), već će to mjesto ustupiti selekciji koja je iza nje u grupi Lige nacija.

Kvalifikacije za EP igraju se od marta 2019. do marta 2020.

Drugi - Crna Gora može da se plasira u plej-of Lige nacija čak i ako osvoji drugo mjesto u grupi. To će se dogoditi u slučaju da reprezentacija koja bude na prvom mjestu u grupi (Srbija ili Rumunija) kroz regularne kvalifikacije obezbijedi mjesto na Evropskom prvenstvu.

U slučaju osvajanja drugog mjesta, Crna Gora će ostati u Ligi B.

Treći - Teoretski, i sa treće pozicije u grupi Crna Gora može do plej-ofa Lige nacija, ako se dogodi drastičan slučaj da dvije selekcije iz naše grupe (Srbija i Rumunija) obezbijede plasman na Evropsko prvenstvo putem kvalifikacija.

Takva mogućnost, naravno, nije velika, a ako osvoji 3. mjesto u grupi Crna Gora će iza sebe imati šest dobrih test mečeva pred kvalifikacije za EP. Ostala bi u Ligi C.

Četvrti - Ako Crna Gora osvoji posljednje mjesto u grupi, preseliće se u Ligu D, u kojoj su najslabije rangirane evropske reprezentacije.

Bonus video: