Crna Gora sa Srbijom, prvi put? Šanse su 25 odsto

Atraktivna bi možda bila grupa sa Škotskom i Norveškom, selekcijama kojih već neko vrijeme nema na velikim takmičenjima, a nešto teža ona sa ex-Yu rivalima, Slovenijom i Srbijom, uz dodatak recimo Kipra.
57 pregleda 18 komentar(a)
Tumbaković, Mirković, Foto: Reuters
Tumbaković, Mirković, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2018. 06:45h

Selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore Ljubiša Tumbaković nije želio da priča o željama i potencijalnim rivalima, uoči današnjeg žrijeba za Ligu nacija u Lozani (12 sati).

Novoformirano Uefino takmičenje kreće u septembru ove godine, a Crna Gora čeka protivnike iz trećeg šešira treće od četiri kategorije evropskih selekcija - Lige C.

"Imam negativna iskustva u prošlosti zbog čega ne želim da se bavim mogućim protivnicima uoči žrijeba", kazao je Tumbaković, koji ima želje, za sada skrivene.

"Da izvučemo atraktivne reprezentacije, ali i reprezentacije sa kojima može da se igra".

Šta je atraktivno, a šta je teško?

U našoj Ligi C biće izvučene tri grupe sa četiri i jedna sa tri reprezentacije. Crna Gora će dobiti tri ili dva protivnika.

Potencijalni rivali su Mađarska, Rumunija, Škotska ili Slovenija iz prvog, Grčka, Srbija, Albanija ili Norveška iz drugog, kao i Kipar, Estonija ili Litvanija iz četvrtog šešira.

Atraktivna bi možda bila grupa sa Škotskom i Norveškom, selekcijama kojih već neko vrijeme nema na velikim takmičenjima, a nešto teža ona sa ex-Yu rivalima, Slovenijom i Srbijom, uz dodatak recimo Kipra.

Šanse da se Crna Gora prvi put nađe u grupi sa Srbijom, sa kojom je zajedno igrala na mundijalima 1998 (SR Jugoslavija) i 2006 (SCG), su nikad veće - uoči žrijeba, iznose 25 odsto.

Uefa je osmislila Ligu nacija kao takmičenje koje će zamijeniti ne previše interesantne prijateljske utakmice.

Liga nacija će imati takmičarski efekat, tako što će četiri reprezentacije (po jedna iz Lige A, Lige B, Lige C i Lige D) ostvariti plasman na Evropsko prvenstvo.

Ako Crna Gora bude prva u svojoj grupi plasiraće se u plej-of za plasman na EP. U plej-ofu bi igrala sa pobjednicima preostale tri grupe u Ligi C.

Takođe, u slučaju da bude prva u grupi, Crna Gora bi u narednom izdanju Lige nacija (2022/23) prešla u Ligu B, kao što bi se i vratila u Ligu D ukoliko osvoji posljednje mjesto.

Svih šest kola Lige nacija igraće se u septembru, oktobru i novembru.

„Regularne” kvalifikacije za Evropsko prvenstvo kreću u martu 2019. Novina je što neće biti baraža, kao do sada - po dvije najbolje selekcije iz 10 grupa plasiraće se na Euro.

Četiri preostala mjesta daje Liga nacija, nakon plej-of mečeva. Ako neka selekcija koja je zauzela prvo mjesto u svojoj grupi Lige nacija ostvari plasman na Euro preko kvalifikacija, mjesto u plej-ofu ustupiće selekciji koja je bila ispod nje u grupi Lige nacija.

Bonus video: