Ko se vraća u vrh - Njemačka ili Španija?

Večeras počinje drugo izdanje UEFA Lige nacija. Titulu brani Portugal koji je u finalu bio bolji od Holandije

6509 pregleda 0 komentar(a)
Joakim Lev, Foto: Beta/AP
Joakim Lev, Foto: Beta/AP

Derbijem Njemačke i Španije na „Mercedes benc areni” u Štutgartu večeras startuje Liga nacija. Okršajem dvije fudbalske velesile počeće i borba za pobjednika četvrte grupe A Lige nacija, dok će se istovremeno u Ljvovu nadmetati ostale dvije selekcije iz iste grupe - Ukrajina i Švajcarska.

Za razliku do prvog izdanja, kada je bilo 12 reprezentacija u najkvaltetnijoj A grupi, u drugom izdanju je tu 16 ekipa i upravo je Njemačka jedan od razloga povećanja broja selekcija, pošto je prema prvobitnim propozicijama trebalo da se preseli u B Ligu nacija...

Zbog veličine i ekonomske moći Njemačke, u A Ligi nacija zadržane su i Hrvatska, Poljska i Island, koje su takođe bile posljednje u svojim grupama. Osim A Lige nacija, danas će se odigrati četiri uatkmice u B Ligi nacija, te po dvije u C Ligi nacija i D Ligi nacija.

LEVU PROBLEM ODMORI, ENRIKEU KORONA

Španija i Njemačka žele da se iskupe za kikseve na prethodnim velikim takmičenjima. „Furija” je prva krenula u pripreme, a povratak na puteve slave povjeren je Luisu Enrikeu. Ikona španskog fudbala imala je hrabrosti da prvi objavi spisak i to na originalan način - imena pozvanih napisana su na zaštitnim maskama.

Uefa je naložila da se 2. Liga nacija igra bez puiblike, a originalnost španske selekcije je pobrala milione pregleda i pozitivnih komentara. Drugačije je, međutim dočekana odluka Enrikea da od starijih i iskusnijih igrača pozove samo Serhija Ramosa, Busketsa i Hesusa Navasa. Pozive je dobilo osam debitanata - golman Unaj Simon, Ansu Fati, Serhio Regilon, Erik Garsija, Mikel Merino, Oskar Rodriges, Feran Tores i Adama Traore, koji je u međuvremenu bio pozitivan na koronavirus, baš kao i Mikel Ojarzabal, pa će drugi test odlučiti o njihovom statusu.

foto: Graphic News

Njemačka ima drugačije probleme, naročito na poziciji golmana. Manuel Nojer je na odmoru, kao i još trojica igrača Bajerna - Serž Gnabri, Džošua Kimih i Leon Gorecka - povrijeđen je Mark Andre ter Štegen, pa se očekuje da na gol stane Kevin Trap.

- Na 80 odsto sam mogućnosti, nadam se da ću dobiti šansu i trudiću se da pomognem što više - rekao je novi fudbaler Bajerna Liroj Sane.

„ORLOVI” SLETJELI U MOSKVU

Derbi B Lige nacija će u Moskvi odigrati Rusija i Srbija. „Zbornaja” nastupa u prepoznatljivom sastavu koji je na domaćem Mundijalu Rusiji vratio vjeru u nacionalni tim. I niko ne sumnja da će „baćuške” dati sve od sebe da tvorcu velikih rezultata, selektoru Stanislavu Čerčesovu daruju pobjedu za 57. rođendan. To će biti teško, jer Srbija, makar na papiru, ima veliki kvalitet.

U ostalim utakmicama od 20.45 se sastaju Bugarska - Republika Irska, Finska - Vels i Turska - Mađarska. U C Ligi nacija, u kojoj Crna Gora u subotu gostuje Kipru, danas će snage odmjeriti Moldavija - Kosovo i Slovenija - Grčka. U D Ligi se sastaju Letonija - Andora, te Farska Ostrva - Malta.

Bonus video: