Pobjeda bi vratila nadu i vjeru u „hrabre sokole”

U 1. kolu grupe 1 C Lige nacija, fudbaleri Crne Gore danas (18 časova) gostuju Kipru. Pobjeda na startu bi bila jako bitna u borbi za viši rang

21288 pregleda 40 reakcija 7 komentar(a)
Poslije skoro dvije godine opet igra za reprezentaciju: Stevan Jovetić na sinoćnjem treningu u Nikoziji, Foto: Savo Prelević
Poslije skoro dvije godine opet igra za reprezentaciju: Stevan Jovetić na sinoćnjem treningu u Nikoziji, Foto: Savo Prelević

Rusija, Srbija, Turska, Češka, Rumunija, Republika i Sjeverna Irska, Vels, Slovačka... Te i još nekoliko selekcija su društvo u kojem fudbaleri Crne Gore žele da se nađu u Ligi nacija 2022. i 2023. godine, a danas (18 časova) bi možda mogli da naprave i ključni korak ka tom cilju.

Na otvaranju C Lige nacija, „hrabri sokoli” gostuju po prognozama glavnom rivalu za 1. mjesto u grupi 1 i plasmanu u viši rang, Kipru. Selektor Faruk Hadžibegić zbog komplikacija sa putovanjima izazvanih koronavirusom ne može da računa na Stefana Mugošu i Marka Simića, a zbog povreda na Marka Vešovića i Žarka Tomaševića.

U posljednji čas se oporavio kapiten Stevan Jovetić, koji je nakon šestomjesečne povrede zaigrao za Monako prije šest dana u Ligi 1. Lucidni napadač bi trebalo da predvodi saigrače na „GSP stadionu” u Nikoziji, što će mu biti prvi meč u reprezentaciji od 18. oktobra 2018. godine! Možda će njegova, i klasa Stefana Savića, koji je takođe posljednjih godina često bio povrijeđen tokom reprezentativnih akcija, pomoći da se ostavi bolji utisak nego u prošlom nastupu u Ligi nacija i pogotovo kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Tada je Crna Gora samo dva puta savladala Litvaniju, upisala dva remija i čak osam poraza, od kojih su neki bili bolni...

- Kada su Stevan i Stefan tu sa nama, atmosfera je, naravno, bolja i mlađi igrači imaju pravog vođu na terenu. Nadam se da će na naredne dvije utakmice reprezentacija potvrditi kvalitet, da će se vidjeti želja i autoritet koji njih dvojica imaju u grupi i da će ekipa reagovati na pravi način - kazao je Hadžibegić.

Selektor je napomenuo da se za Kipar spremao od marta.

- Imali smo vremena da pogledamo Kiprane, koji su promijenili selektora. Respektujemo protivnika, ali imamo povjerenje u našu ekipu. Žalimo što sa nama nisu Tomašević, Mugoša, Simić i Vešović, ali moramo da nađemo rješenje da dobro završimo utakmicu.

Obaveza je i da se selekcija iskupi za loša izdanja u kvalifikacija Euro, koje je završila sa svega tri boda od mogućih 24.

- Momci su jako, jako teško podnijeli tu situaciju. Motiv i želja su uvijek bili prisutni, ali iako izbjegavam to, moram da kažem da su nam uvijek falili igrači koji kvalitetom podižu nivo naše igre. I sada nismo kompletni, žao mi je zbog toga, ali uradićemo sve da opravdamo to što nosimo grb Fudbalskog saveza Crne Gore i da vratimo navijače sa dobrom igrom - kazao je Hadžibegić.

I Adam Marušić je, kao i Nikola Vukčević, u prethodnom periodu imao problema sa povredama, ali je sada spreman za iskušenja.

- Sigurno da imamo veliku želju i odgovornost da učinimo ono što se očekuje od nas. Imamo šest mečeva i uradićemo sve da završimo kao prvi u grupi - kazao je as Lacija.

Selektor Kipra mu bio trener u Kortrajku: Adam Marušić
Selektor Kipra mu bio trener u Kortrajku: Adam Marušićfoto: Savo Prelević

Novi selektor Kipra je nekadašnji vezista Anderlehta, Udinezea, Parme Standarda, Torina i Katanije i reprezentacije Belgije, Johan Valem. Marušić ga odlično poznaje, jer su u sezoni 2015/2016. sarađivali u Kortrajku.

- Valem mi je bio trener u Belgiji, u Kortrajku. Dobro ga poznajem, znam šta očekuje od svoje ekipe, ali ako budemo pravi, ako uđemo u meč kako bi trebalo - mi ćemo da se pitamo.

Poslije skoro dvije godine u timu je Jovetić, ali nema Mugoše, Vešovića, Tomaševića i Simića, standardnih reprezentativaca.

- Kada su Jovetić i Savić sa nama, to nam mnogo znači, ali opet imamo problema, jer nema četiri stadnardna igrača. Mislim da imamo kvalitet da ih zamijenimo i veliki motiv. Ko bude imao veći motiv na utakmici, mislim da će da pobijedi - rekao je Marušić.

Loši rezultati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo su doveli do apatije kod navijača, Liga nacija je šansa da se vrati vjera u ovaj tim.

- U ovoj grupi su protivnici na našem nivou, tako da sigurno svi očekuju rezultat, kao i mi. Samo pobjedama možemo vratiti vjeru i nadu našim ljudima, nadam se da ćemo ispuniti očekivanja - poručio je 27-godišnji desni bek. U drugom meču naše grupe, takođe od 18 časova, sastaju se Azerbejdžan i Luksemburg.

Valem: Ovo je pravi izazov za nas, Crna Gora je veoma dobar tim

Nakon odlaska iz Kortrajka 2016, Johan Valem je vodio mladu reprezentaciju Belgije, doveo ju je na Evropsko prvenstvo poslije 12 godina, ali je na šampionatu 2019. upisao sva tri poraza u grupi od Italije, Poljske i Španije.

U januaru je preuzeo Kipar, ali će zbog pandemije koronavirusa debitovati tek danas. Promijenio je dosta igrača, podmladio reprezentaciju i odbio da pozove Argentinca Estebana Saketija, koji je godinama jedan od najboljih igrača kiparske lige. Razlog? Uskoro slavi 35. rođendan.

- On je odličan fudbaler, ali je u godinama. Nije to ništa lično, samo se ne uklapa u našu filozofiju - rekao je 48-godišnji Belgijanac.

Valem je istakao da je Crna Gora veoma dobar tim i da će meč sa našom selekcijom biti veliki izazov.

- Znamo ko nam je protivnik. Svi igrači igraju u inostranstvu. Ovo je pravi izazov za nas, jer igramo protiv veoma dobrog tima. Dugo sam čekao debi, veoma se radujem što je došao taj dan”, kazao je.

Govorio je i o podmlađivanju sastava.

- Imam veliko poštovanje za sve što su neki igrači dali nacionalnom timu i njihovo odustvo nema veze sa njihovim kvalitetima. Imam potpuno povjerenje u novu generaciju i to je put kojim ću ići. Potrebne su promjene - rekao je Valem.

Jedan od onih na kojima Valem temelji budućnost je 24-godišnji defanzivni vezni šampiona Kipra, Omonije - Joanis Kusulos, koji je poručio da je nacionalni tim spreman za bitku sa Crnom Gorom

- Imamo novih momaka u timu i svi ćemo se zajedno truditi da podignemo reprezentaciju na što viši nivo - rekao je Kusulos.

Bonus video: