Ko je prokleo "vučicu": 19 teških povreda koljena za samo šest godina

Nevjerovatan crni niz fudbalera Rome - 19 povreda prednjih ukrštenih ligamenata koljena za samo šest i po godina, povrijedilo se 15 igrača

6079 pregleda 1 komentar(a)
Otalija u nevjerici: Veliki talenat Zaniolo drugi put će morati na operacioni sto za samo godinu, Foto: Beta/AP
Otalija u nevjerici: Veliki talenat Zaniolo drugi put će morati na operacioni sto za samo godinu, Foto: Beta/AP

Italija je prije dvije noći srušila Holandiju u Amsterdamu u Ligi nacija (1:0), ali je malo kome u taboru “azura” bilo do slavlja.

Vijest koja je trijumf Manćinijeve čete bacila u drugi plan, i koja je izazvala fudbalsku nevjericu na Apeninima, glasi da je Romin biser, 21-godišnji Nikolo Zaniolo, doživio novu tešku povredu koljena - ponovo mu je stradao prednji ukršteni ligament, ovoga puta na desnoj nozi.

Zaniolo se prije samo dva mjeseca vratio u puni pogon nakon što mu je prošle godine stradalo lijevo koljeno - korona pauza pomogla mu je da se oporavi, da propusti manje mečeva, da ne preskoči Evropsko prvenstvo, ali sada ga čeka novi dugotrajni period oporavka. Sa neizvjesnim ishodom...

"Teško je upoređivati stabilnost sa drugim koljenom, jer je ono već podvrgnuto operaciji. Zaniolo se vraća iz dugog procesa rehabilitacije drugog koljena i veoma je zabrinut, baš kao i mi", rekao je Andrea Fereti, ljekar italijanske reprezentacije.

KO JE BACIO ČINI NA ROMU?

Vijest da je novu tešku povredu - jednu od najtežih u fudbalu, ponovo doživio fudbaler Rome, takođe nije prošla nezapaženo, naprotiv.

“Od Strotmana do Florencija, ne računajući Zaniola - 14 povreda prednjih ukrštenih ligamenata koljena. Ko je prokleo Romu?”, zapitala se “Gazeta delo sport” na svom onlajn izdanju.

Lista fudbalera rimskog kluba koji su doživjeli iste, ili vrlo slične povrede, dugačka je, predugačka - Zaniolo je čak 15. fudbaler od 2014. godine koji će morati na operacioni sto zbog prekinutog ligamenta koljena.

Neki fudbaleri, poput upravo Zaniola, u tom periodu su po dva puta doživjeli istu nesreću, pa je broj povrijeđenih igrača 15, a broj povreda - 19! Za samo šest i po godina, što je najcrnji i najduži takav period u istoriji Rome.

Prokletstvo je počelo sa Holanđaninom, Kevinom Strotmanom, koji se povrijedio u martu 2014. Bio je to pravi šok za Rimljane zbog fudbalera koji je nekoliko mjeseci ranije plaćen PSV-u skoro 20 miliona eura, ali i početak crnog niza.

Nakon Strotmana, nije bilo razlika, ni izuzetaka - povređivali su se i igrači iz podmlatka, i oni najisksuniji, na operacioni sto su morali i igrači koji su često kuburili sa povredama, ali i oni za koje se vjerovalo da ne može ništa da im se dogodi.

OD STROTMANA DO ZANIOLA

Nakon Strotmana, koljeno je nastradalo Florenciju, koji je dva puta morao na operaciju, potom još jedan Holanđanin - Karsdorp, koji se povrijedio na debiju.

Sljedeći je bio sadašnji igrač Čelsija, Njemac Ridiger, koko je doživio nesreću sa svojom reprezentacijom, i to malo prije nego što je prodat, ali se vodio kao član Rome.

Lista nije konačna - Mario Rui se povrijedio na turneji po Sjedinjenim Američkim Državama, i to prve godine kao Romanista, Emerson na dan kada se opraštao Franćesko Toti, Zapakosta prošle sezone nakon samo nekoliko nastupa, a onda i Luka Pelegrini.

“Maler” se vrlo brzo prenio i na mlađe fudbalere. Mnogima ova imena ne znače ništa, ali bi se vjerovatno za neka i čulo da nije bilo surovih povreda: Kalafiori, Boua (dva puta), Nura, Ponce, Kapradosi...

Zaniolo se već jednom povrijedio, a sada ponovo - on je posljednji na crnom spisku za koji se u Romi nadaju da se uskoro neće ažurirati ponovo.

Juče je stigla i dijagnoza za Zaniola - operacija je već danas, te nova pauza od barem šest mjeseci. Evropsko prvenstvo je u junu naredne godine.

Bonus video: