Mijatović: Fizički smo pali u nastavku, možemo i moramo bolje

Golman Milan Mijatović najzaslužniji za srećnu pobjedu Crne Gore u Luksemburgu. “Sokoli” su na vrhu grupe 1 C Lige nacija i u dobrom raspoloženju čekaju oktobarske duele

14099 pregleda 113 reakcija 1 komentar(a)
Milan Mijatović je blistao u Luksemburgu, Foto: Savo Prelević
Milan Mijatović je blistao u Luksemburgu, Foto: Savo Prelević

Kada jedan tim nakon pobjede slavi golmana, onda je jasno kako su se odvijale stvari na terenu i kako je Crna Gora igrala u Luksemburgu.

Milan Mijatović je bravuroznim intervencijama u drugom poluvremenu čuvao “nulu” na stadionu “Žosi Bartel” i dao šansu našoj reprezentaciji da, uprkos svemu, dođe u situaciju da pobijedi. Šansa je bila minimalna, jer su Hadžibegićevi izabranici u nastavku rijetko prelazili centar, ali je iskorišćena - zahvaljujući individualnom kvalitetu, lukavstvu Seada Hakšabanovića i mirnoći Fatosa Bećiraja u 93. minutu.

Crna Gora ima šest bodova nakon dva odigrana kola u grupi 1 C Lige nacija i na putu je da ostvari rezultatski cilj i preseli se u B Ligu, posebno zbog toga što je obje pobjede ostvarila u gostima, protiv, na papiru, dva najveća rivala u grupi (Crna Gora je bila u prvom, Kipar u drugom, Luksemburg u trećem, a Azerbejdžan u četvrtom šeširu na žrijebu).

Ako bi se, međutim, analizirala samo igra i utisak koji su Savić i Jovetić i društvo ostavili na terenu, onda pogled iz Luksemburga i nije tako ružičast.

- Neobična utakmica, poslije one na Kipru gdje smo bili dominantni, strpljivi, mirni... u Luksemburgu smo dozvolili sebi da uđemo u nepotrebnu trku, ali mislim da je umor učinio svoje. Zato smo pali u drugom poluvremenu - nisu svi igrači potpuno spremni, neki igraju u svojim klubovima, neki ne, neki su čak tek na polovini priprema. Rekao bih i da je na naš fizički pad u nastavku uticao i naporan put - povratak sa Kipra, pa onda odmah putovanje za Luksemburg, plus velika vrućina koja nas je potpuno iscrpila u Nikoziji - ističe golman ekipe MTK iz Budimpešte.

Mislim da smo pobijedili zasluženo, iako smo trpjeli pritisak Luksemburga, koji nam je napravio probleme zbog fizičke pripreme. Pobijedili smo zahvaljujući velikoj želji svih igrača, i onih na terenu i onih na klupi. Prezadovoljan sam odnosom, prezadovoljan učinkom od šest bodova. Dobar početak, ali ima još mnogo toga pred nama”, rekao je sekelektor Faruk Hadžibegić nakon trijumfa u Luksemburgu

Ako je fizički pad i nedovoljna pripremljenost fudbalera opravdanje za lošiju igru u Luksemburgu, onda bi stvari trebalo bolje da izgledaju u oktobru - naša reprezentacija igra dvije utakmice kući, prvo protiv Azerbejdžana, a onda ponovo protiv Luksemburga. Posebno ako bude kompletnija, a u septembarskom terminu su nedostajali Stefan Mugoša, Marko Simić, Žarko Tomašević i duže odsutni Marko Vešović.

- Sigurno je da možemo i moramo bolje i vjerujem da ćemo to pokazati već u narednom terminu. Isto tako, Luksemburg je puno bolja ekipa od Kipra, to smo se uvjerili na terenu, iako možda nije bilo tako prije nekoliko godina - dodaje Mijatović, koji uprkos svemu nije očekivao onakvu “paljbu” domaćina u drugom poluvremenu.

- Iskreno nisam, poslije analiza koje smo imali, ali tako se otvorila utakmica, a naš fizički pad u drugom poluvremenu bio je evidentan.

Mijatović je odabrao i svoju najtežu odbranu, od ukupno sedam, koje su ga svrstala u idealni tim 2. kola sve četiri divizije Lige nacija.

- Najteže je bilo kada mi je protivnički igrač šutirao sa četiri metra, a lopta je Vujačiću prošla kroz noge. To je blizina, a i golmanu je zaklonjen vid, ali srećom odbranio sam - tijelom, rukom, više se i ne sjećam.

11 utakmica za A reprezentaciju Crne Gore odigrao je Milan Mijatović. Debitovao je 15. oktobra 2015. godine protiv Rusije u Moskvi. Od meča protiv Kosova juna prošle godine standardan je na golu.

Mijatovićeve odbrane bile su dovoljne za bod, dok je za tri, ipak, trebalo još nešto...

- Kada jedna ekipa ne iskoristi šanse, obično je stigne kazna, to je nepisano pravilo, ali ne bih rekao da je presudila samo sreća - imali smo Hakšabanovića koji je bio priseban da izbori penal, Bećiraja koji je u 93. minutu sačuvao mirnoću da pogodi penal, a to nije lako.

Ako Crna Gora pobijedi Luksemburg i Azerbejdžan kod kuće u oktobru, može čak i matematički da obezbijedi plasman u B Ligu nacija, koja se igra na jesen 2022. godine, a gdje su reprezentacije poput Češke, Austrije, Rusije, Srbije, Norveške, Škotske, Irske...

- Napravili smo veliki kroak, sada je sve na nama, ali ostale su još četiri utakmice i ništa nije gotovo. Rekao bih da smo napravili brejk, sada nas čekaju utakmice kod kuće gdje ćemo vjerujem igrati bolje, bez obzira što neće biti navijača - zaključuje Mijatović.

Bonus video: