OSNIVA SE NOVA AGENCIJA

Infantino: FIFA podržava borbu protiv korupcije u sportu

O stvaranju agencije koja bi se bavila korupcijom u sportu, namještanju rezultata utakmica i uticajem organizovanog kriminala razgovara se više od decenije, ali do sada nije podnijet konkretan predlog

1443 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Svjetska fudbalska organizacija (FIFA) pomoći će u finansiranju agencije za borbu protiv korupcije u sportu, izjavio je predsjednik Ðani Infantino.

Kako podsjeća AP, o stvaranju agencije slične antidoping agenciji (WADA) koja bi se bavila korupcijom u sportu, namještanju rezultata utakmica i uticajem organizovanog kriminala razgovara se više od decenije, ali do sada nije podnijet konkretan predlog.

"Mi u Fifi spremni smo da investiramo u taj projekat. Možda bi stvaranje takve agencije pomoglo da sport postane narednih decenija siguran", rekao je Infantino.

Infantino je podršku osnivanju nove agencije dao prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji s Kancelarijom UN za borbu protiv droge i kriminala sa sjedištem u Beču.

Na skupu su govorili i diplomate Rusije i Katara, zemalja koje su dobile organizovanje svjetskih prvenstava 2018. i 2022, čije je dobijanje organizacije mundijala 2010. FIFA zatražila od švajcarskih vlasti da ispitaju.

Tanjug prenosi da je u Švajcarskoj počelo suđenje trojici optuženih, među koji su Naser al-Kelafi, fudbalski i televizijski zvaničnik iz Katara, i bivši generalni sekretar Fife Žerom Valke.

Ovo sudenje je rezultat dugogodišnje američke i švajcarske istrage korupcije u fudbalu, koja je dovela do uklanjanja cijele generacije zvaničnika Fife i izbora Infantina na njeno čelo 2016. godine.

Presude nijesu još donijete, iako je kriminalistička procedura pokrenuta i protiv Infantinovog prethodnika Sepa Blatera i bivšeg predsjednika evropske fudbalske organizacije (UEFA) Mišela Platinija zbog navodnih malverzacija s fondovima.

"Nikada ponovo. Nikada ponovo korupcija u fudbalu", rekao je Infantino, koji je pod istragom u Švacarskoj zbog sastanka s državnim tužiocem Mišelom Loberom, koji je prije dvije nedjelje podnio ostavku, jer nije napravio zapisnik o tom sastanku.

Preporučujemo za Vas