Šest sati leta: Budućnost osjeća da može protiv Astane

Fudbaleri doputovali u Kazahstan, gdje ih sjutra u Almatiju čeka meč 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope

6376 pregleda 2 komentar(a)
Po slijetanju podgoričkog tima u Almati, Foto: FK Budućnost
Po slijetanju podgoričkog tima u Almati, Foto: FK Budućnost

Nakon šest sati leta, fudbaleri Budućnosti doputovali su jutros u Almati (Kazahstan), gdje će sjutra protiv Astane igrati meč 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Sa dosta opzimizma izabranici Mladena Milinkovića stigli su u zemlju koja je površinski tačno 100 puta veća od Crne Gore, iako im bukmejkeri ne daju prevelike šanse protiv tima koji je minulih sezona često igrao u grupnoj fazi Uefinih takmičenja.

Pobjeda Astane, naime, vrednuje sa koeficijentom od samo 1,20.

I pored zbog teškog žrijeba, najtežeg mogućeg, dugačkog leta kroz četiri vremenske zone, i pored vrlo lošeg bilansa podgoričkog tima u Evropi minulih godina, "plavi" kažu da će uraditi sve da pokažu da su bukmejkeri omanuli u procjenama.

Može li takva, “otpisana” Budućnost, da konačno obraduje navijače, prvi put napravi iznenađenje u Evropi i eliminiše na papiru jači tim?

"Obradovali su nas rezultati testiranja na koronavirus, gdje smo svi bili negativni, potpuno smo spremni za Astanu i vjerujemo da možemo da se plasiramo u narednu rundu", kaže vezista Vasilije Terzić, koji će u veznom redu zamijeniti suspendovanog Draška Božovića.

Upravo je odustvo najboljeg fudbalera iz prošle sezone još jedan “minus” na strani crnogorskog šampiona, ali mnogo problema ima i Astana - tim koji je u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona primio čak šest golova od bjeloruskog Dinamo Bresta (6:3), dakle dvostruko više nego Budućnost od Ludogoreca, dočekuje meč u vrlo lošem momentu.

"Imaju problema, ali i kvaliteta. Gledao sam njihovu posljednju utakmicu protiv Ordabašija, koju su dobili 2:1, i otprilike potvrdio ono što sam znao o njima. Ne znam samo zašto nije igrao Hrvat Marin Tomasov, koji je jako bitan za njihovu igru - da li je povrijeđen, ili su ga čuvali, to ćemo tek da vidimo", kaže trener Milinković.

Crnogorski reprezentativac Žarko Tomašević neće zbog povrede biti u sastavu tima u kojem se nalazi još jedan Hrvat, Luka Šimunović, Srbi Antonio Rukavina i Uroš Radaković, kao i reprezentativac Islanda Runar Mar Sigurjonson i Rumunije Dorin Rotariju.

Upravo je Milinković minulih dana bio najglasniji kada je u pitanju podgrijavanje optimizma i širenje pozitivne atmosfere - je li zaista došlo vrijeme da Budućnost napravi veliki rezultat u Evropi?

"Želimo da napravimo iznenađenje. Znamo da će biti teško, ali znamo da nije ni nemoguće. Prolaz u narednu rundu značio bi puno, i za Budućnost, i za naše navijače, a posebno za crnogorski fudbal", ističe Milinković.

Olakšavajuća okolnost je i to što se utakmica igra na prirodnoj travi, u Almatiju, a ne na vještačkoj u Nur-Sultanu, gdje Astana uglavom igra domaće mečeve.

Baš u Almatiju, na stadionu “Almati Ortalik”, mlada reprezentacija Crne Gore je prije samo nekoliko dana torpedovala Kazahstan sa 4:0. Jedan od aktera meča bio je i Vasilije Terzić.

"Treba da igramo kao veći dio meča protiv Ludogoreca, ili kao protiv Titograda u drugom dijelu. Osjećamo da smo podigli formu, prijala nam je ova pauza i spremni smo da u visokom ritmu pariramo Astani, pokušamo da napravimo iznenađenje", zaključio je Terzić.

Meč se igra sjutra u 20 sati po lokalnom, a 16 po našem vremenu.

Timovi koje je eliminisala Budućnost u Evropi

Baku (Azerbejdžan) 2009. (prvi meč u gostima Budućnost je dobila službeno 3:0)

Folgore (San Marino) 2014.

Rabotnički (Makedonija) 2016.

Trans Narva (Letonija) 2019.

Timovi koji su eliminisali Budućnost iz Evrope

Hajduk Split (Hrvatska) 2007.

Tampere (Finska) 2008.

Polonija (Poljska) 2009.

Brondbi (Danska) 2010.

Fljamurtari (Albanija) 2011.

Slask (Poljska) 2012.

Omonija (Kipar) 2014.

Jurmala (Letonija) 2015.

Genk (Belgija) 2016.

Partizan (Srbija) 2017.

Trenčin (Slovačka) 2018.

Zarja (Ukrajina) 2019.

Ludogorec (Bugarska) 2020.

Bonus video: