Juve želi „dećimu”, Inter najveća prijetnja

Serija A će startovati pred ograničenim brojem gledalaca u sezoni u kojoj Juventus juri 10. uzastopni Skudeto

1599 pregleda 1 komentar(a)
Juventus od Pirla traži dominaciju u Evropi, Foto: REUTERS
Juventus od Pirla traži dominaciju u Evropi, Foto: REUTERS

Fudbalsku ponudu na Starom kontinentu ovog vikenda obogatiće i utakmice Serije A.

Poput Bundeslige, i najjača italiajanska liga će se odigrati sa ograničenim brojem gledalaca, samo nju neće otvoriti utakmica aktuelnog prvaka. Popularni “kalćo” kreće iz Firence, gdje danas u 18 sati Fiorentina dočekuje Torino.

Šampion Juventus sjutra od 20.45 sati čeka Sampdoriju. “Stara dama” juri dećimu - deseti uzastopni Skudeto, i to sa trenerom početnikom - Andreom Pirlom.

Razočarenja sa kojim se Juventus uporno susreće u borbi za naslov prvaka Evrope, natjerala je čelnike torinskog giganta da priliku ukažu legendi italijanskog fudbala i kluba, poučeni pozitivnim primjerom Real Madrida, koji je sa Zidanom osvojio tri Lige šampiona.

Pirlo je odmah nametnuo i neke svoje ideje, stručna javnost smatra da će Maestro forsirati ultraofanzivni stil sa petoricom napadača. Edin Džeko je stigao juče iz Rome, moguće da će mu za atomski napad trebati i Luis Suares, ili pozajmica Mojze Kina iz Evertona. Ipak, sa Šveđaninom iz Parme, Dejanom Kuluševskim, Amerikancem iz Šalkea Vestonom Makenijem i vezistom Barselone Arturom, dobijenim za Miralema Pjanića i 12 miliona eura, “stara dama” opet mora da bude prvi favorit.

Inter je, makar na papiru, najveća opasnost i najozbiljniji kandidat da prekine dominaciju Juventusa. Osim sjajnog trenera, Antonija Kontea, “nero-azuri” su bili aktivni u prelaznom roku skupo prodajući igrače date ranije na pozajmice, a pojačani sa nevjerovatnim bekom iz Reala, Marokancem Ašrafom Hakimijem na desnom, iskusnim Aleksandrom Kolarovim na lijevom boku, u sredini sa vezistom Kaljarija Nikolom Barelom a otkupili su od Mančester junajteda Aleksisa Sančesa.

Inter će najvjerovatnije do kraja prelaznog roka 5. oktobra zadržati i sjajnog Argentinca Lautara Martinesa. Tim sa “Meace” će startovati tek narednog vikenda, domaćom utakmicom s Fiorentinom.

Treći favorit u borbi za Skudeto je klub koji tradicijom i veličinom ne bi trebalo da bude tu. Ipak, podatak da je Atalanta bila najefikasnija ekipa prošle sezone, da joj je u nadoknadi izmaklo polufinale Lige šampiona, daje izabranicima Đanpjera Gasperinija velike šanse. Tim prije, jer je Atalanta u finišu prošle sezone držala fudbalsku lekciju šampionu Juventusu. Uz to, “boginja” se pojačala, iako je u dosadašnjem dijelu prelaznog roka u plusu 10 miliona eura. Ona je otkupila Marija Pašalića od Čelsija i dovela je sjajnog ofanzivnog vezistu Lokomotive iz Moskve, Alekseja Mirančuka.

Milan je takođe jedna do ekipa u postkorona eri koja je nadigrala Juventus.

Zlatan Ibrahimović i njegov pobjednički mentalitet nisu, međutim, jedini adut “roso-nera”. Tu su i ostali igrači koje je do neslućenih visina podigao trener Stefano Pioli, natjeravši tako upravu Milana da prekine pregovore sa slavnim Njemcem Ralfom Rangnikom. Pioli ima viziju pe je Alena Halilovića vratio sa pozajmice Herenvenu, a pozajmio je od Breše supertalentovanog Sandra Tonalija.

Milan nije prodavao, a pred vratima “San Sira” je sjajni napadač Liona Memfis Depaj, za kojeg Barselona očigledno nije imala novca. MIlan će u ponedjeljak protiv Bolonje zatvoriti fudbalski vikend u Italiji.

Misterija je da li Lacio može da ponovi prošlogodišnju sezonu, kada je sve do prekida zbog virusa bio kandidat za titulu. Napoliju i Romi, s druge strane, očigledno slijedi velika borba za top 4.

Bonus video: