"FinCEN Files"

I Abramovič „mutio” - tajni udio u igračima protivničkih klubova

Otkriveno je da je vlasnik Čelsija, Roman Abramovič, preko svoje of-šor kompanije stacionirane na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, bio skriveni vlasnik dijela ugovora pojedinih igrača drugih klubova.

5602 pregleda 0 komentar(a)
Abramovičev igrač Andre Kariljo na utakmici protiv Čelsija, Foto: Zimbio
Abramovičev igrač Andre Kariljo na utakmici protiv Čelsija, Foto: Zimbio

Džulijan Asanž je izazvao potrese širom planete otkrivanjem tajnih papira preko svog Vikiliksa, a fudbal je imao „Football Leaks”, u kojem su otkrivene sve tajne najvećih svjetskih klubova.

Pojedini igrači i funkcioneri su pomenuti i u aferi „Panama Papers”, a u posljednjih nekoliko dana svijet potresa novi skandal, nazvan „FinCEN Files”, po dokumentima koji su procurili iz Američke mreže za otkrivanje finansijskog kriminala (FinCEN).

I opet se nije moglo bez „najvažnije sporedne stvari na svijetu” - otkriveno je da je vlasnik Čelsija, Roman Abramovič, preko svoje of-šor kompanije stacionirane na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, bio skriveni vlasnik dijela ugovora pojedinih igrača drugih klubova.

Tako se došlo i do podatka da je na listi fudbalera ruskog multimilijardera bio Peruanac Andre Kariljo, koji je 2014. u Ligi šampiona igrao dva meča u dresu Sportinga protiv Čelsija u Ligi šampiona. Portparolka Abramoviča je rekla da nijedan zakon ili pravilo nisu prekršeni, ali bivši predsjednik Fudbalskog saveza Engleske, lord Dejvid Trisman, u razgovoru za BBC Panoramu je upitao da li je pošteno da vlasnik kluba ima procenat u ugovorima igrača drugih timova.

- Mislim da to nije ispravno. Baš zbog toga je i ukinuto pravo trećeg vlasništva. To je bacalo sumnju i sjenku na fudbal. Da sam vidio ta dokumenta kada sam bio predsjednik FA, to bih istražio - rekao je Trisman.

U aferi „FinCEN Files” se otkrilo da je Abramovič preko povezanih of-šor kompanija „obrnuo” preko milijardu dolara, zbog čega je pod istragom. Među spornima je i devet uplata iz kiparske kompanije od ukupno 156 miliona dolara, koje su završile u Abramovičevom „Leiston Holdingsu” na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

Ta kompanija je prvi put pomenuta u aferi „Football Leaks” u njemačkom „Špiglu” 2018. godine, a Čelsi je imao pravo prečeg pregovora sa klijentima „Leistona”.

Činjenica je, ipak, da nijedan zakon nije prekršen, jer je FIFA do 2015. dozvoljavala pravo trećoj strani da učestvuje u ugovorima igrača. Pitanje ostaje - da li je to bilo moralno?

Preporučujemo za Vas