Povratak navijača: Bajern i Sevilja za prvi trofej u novoj sezoni

Na "Puškaš areni" od 21 sat igra se Super kup Evrope

4569 pregleda 0 komentar(a)
Bajern i Sevilja žele prvi trofej u sezoni, Foto: REUTERS
Bajern i Sevilja žele prvi trofej u sezoni, Foto: REUTERS

Nešto više od mjesec nakon što su osvojil dva najveća klupska evropska trofeja - Ligu šampiona i Ligu Evrope - Bajern i Sevilja će se odmjeriti u tradicionalnom duelu Superkupa.

Meč se igra u Budimpešti (21h), i to s navijačima, nakon što je Uefa odlučila da na „Puškaš areni” može da bude popunjeno najviše 30 odsto kapaciteta. Tako se na tribinama očekuje oko 20 hiljada gledalaca. Očekuje se dolazak oko hiljadu navijača Bajerna, te oko 500 iz Andaluzije...

- Nadamo se da će Superkup Evrope biti pilot projekat i početak povratka navijača na stadione. Ali, nijednog momenta nećemo rizikovati bezbjednost ljudi - rekao je predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin prije mjesec.

Od finala Lige šampiona i meča sa Pari Sen Žermenom, Bajern je odigrao samo jednu utakmicu - u petak je u Bundesligi deklasirao Šalke sa čak 8:0. A Sevilja, koja je u finalu LE savladala Inter, od 21. avgusta do danas je samo odmjerila snage sa Levanteom i Atletik Bilbaoom u prijateljskim duelima. Zato je jasno da i jednima i drugima ovaj meč nije došao baš u idealnom trenutku.

- Sevilja je pobjednik Lige Evrope, to znači da je zaslužila da dođe u Budimpeštu. Ne sumnjamo da nas čeka teška utakmica u kojoj moramo da damo sve od sebe kako bismo osvojili pehar - rekao je trener Bavaraca Hansi Flik.

Flik je prošle sezone osvojio Bundesligu, Ligu šampiona i Kup Njemačke, sada želi i četvrti trofej za 11 mjeseci od kada je na klupi velikana iz Minhena.

- Za mene je ovo nevjerovatno važan meč, jer nemam toliko iskustva da bih dijelio takmičenja po važnosti. Želim da budemo agresivni, jer Sevilja hoće sigurno - dodao je Flik.

Na drugoj strani, Đulen Lopetegi ne krije oduševljenje Bajernom.

- Bajern ima trenera koji zaslužuje priznanje za sve što je uradio. Dao je timu identitet i fokusirao se na kolektiv, ne na pojedince. To što je Hansi za kratko vrijeme uradio sa Bajernom je preteško, vjerujte mi. Igramo protiv najbolje ekipe u Evropi u ovom trenutku - poručio je Lopetegi.

Sevilja je pet puta igrala meč Superkupa, i samo jednom je pobijedila - 2006. kada je deklasirala Barselonu 3:0. Potom je gubila 2007, 2014, 2015. i 2016. U četiri pokušaja Bajern je osvojio jedan pehar (2013, nakon penala protiv Čelsija), a gubio je 1975, 1976. i 2001.

Bonus video: