Sjećanje na najveću pobjedu Budućnosti nad Sarajevom: Tonko bolji od Sušića

Prije 43 godine, 2. marta 1977. na stadionu pod Goricom odigran je meč četvrtfinala Kupa Maršala Tita, u kome su tadašnji titogradski "plavi" slavili 3:2, u dramatičnom meču u produžecima

10882 pregleda 97 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Budućnost i Sarajevo odigraće večeras u Zenici prvu utakmicu na evropskoj sceni, a starijim ljubiteljima fudbala evociraće uspomene na vremena kada je fudbal na ovim prostorima bio više od igre...

Dva kluba imaju bogatu istoriju sportskog rivalstva u nekadašnjoj Jugoslaviji, a za klub iz Podgorice jedna utakmica sa "bordo" timom ima posebnu važnost.

Prije 43 godine, 2. marta 1977. na stadionu pod Goricom odigran je meč četvrtfinala Kupa Maršala Tita, u kome su tadašnji titogradski "plavi" slavili 3:2, u dramatičnom meču u produžecima.

U spektakularnom prvom poluvremenu, Budućnost je dva puta vodila golovima Boškovića i Martinovića, a Sarajevo dva puta stizalo, preko Sušića i Dupovca.

Do kraja regularnog dijela utakmice rezultat je ostao 2:2, da bi u 19. minutu produžetka legendarni Ante Miročević savladao Dautbegovića za konačnih 3:2 i veliku pobjedu Budućnosti.

"Utakmica u četvrtfinalu protiv Sarajeva bila je jedna od najtežih. I mi i oni smo pretendovali da uzmemo Kup Maršala Tita. Na kraju naša zaslužena i velika pobjeda", kazao je prije nekoliko godina Miročević.

Sarajevo je kao favorit došlo u Titigrad, jer je u prva dva kola eliminisalo Crvenu zvezdu (2:1) i Partizan (3:0), ali je Budućnost otišla u polufinale.

U narednoj rundi, "plavi" su pobijedili Radnički u Nišu, nakon penala, i drugi put u istoriji kluba došli do finala.

U finalu su, pred 80.000 gledalaca na beogradskoj Marakani (rekordna posjeta u Kupu SFRJ) poraženi od Hajduka 2:0 u produžecima, iako su u regularnom dijelu bili znatno bolji tim.

Bonus video: