"Plavo" ljeto u Evropi: Dobra prezentacija i gorak ukus na kraju

Seltik je poslije sat vremena igre na Bilinom Polju bio bliži Podgorici nego Zenici, a onda kao da je neko “plavima” ugasio svjetlo

12861 pregleda 27 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Budućnost je ovog produženog ljeta na evropskoj sceni zaradila milion eura, prezentovala se na dobar način kroz utakmice sa Ludogorecom, Astanom i Sarajevom, afirmisala i nekog igrača (Vasilije Terzić, prije svih).

Nije, međutim, uhvatila ono što je izgledalo da joj je servirano kao na tacni u drugom poluvremenu duela 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Izabranici Mladena Milinkovića su nakon izjednačenja imali naspram sebe grogiranog protivnika, koji je bio u nokdaunu, otvorene koridore ka protivničkom golu, dominaciju, šanse...

Seltik je poslije sat vremena igre na Bilinom Polju bio bliži Podgorici, nego Zenici, a onda kao da je neko “plavima” ugasio svjetlo.

- Dominirali smo nakon rano primljenog gola, izjednačli, imali smo veliku šansu za 2:1, njihov igrač je izbacio loptu iz gola. Oni prvih 15 minuta drugog poluvremena nisu prešli centar, a iz prvog napada su nam dali gol. Igrali smo hrabro, mislim da smo pokazali da smo kvalitetnija ekipa, koja nije imala sreće - kazao je Miloš Raičković, vezista Budućnosti.

Čudan osjećaj, nakon čudnog poraza - takav je bio utisak Andrije Delibašića, Milinkovićevog asistenta.

- Čudan je osjećaj kada igraš dobro, stvaraš šanse, na kraju izgubiš. Poraz od 2:1, čini mi se tako po svemu prikazanom, nije bio zaslužen, Sarajevo nije uradilo ništa da bi prošlo u plej-of, ali fudbal je takav - nepredvidiv. Kad promašiš šanse obično slijedi kazna - kazao je Delibašić.

Druga strana utiska koji je podgorički tim ostavio u Zenici odnosi se na period igre nakon primljenog gola za 2:1. Za dvadeset pet minuta, koliko je ostalo do kraja, od kojih su 15 imali i igrača više, “plavi” nisu uradili ništa da bi opteretili gol protivnika. Djelovali su potrošeno, i fizički i psihološki, Sarajevo je i sa desetoricom moglo ubjedljivije da slavi, što govori da predstava koju su Podgoričani prikazali protiv favorizovanog, tri puta skupljeg rivala, i nije bila baš tako savršena.

Čudno je, takođe, što je Milinković izvršio samo jednu izmjenu (ušao Vujačić), kada pojedini igrači više nisu mogli da stoje na nogama...

- Mislim da iz ove utakmice treba da izađemo jači, jer smo odigrali vrhunski meč protiv dobrog protivnika, koji možda nije bio na svom nivou, ali mu maksimalno otežali posao - uradili smo, prije svega, dobar skauting, pripremili se na pravi način, ali fudbal je takav da neke stvari ne mogu da se predvide - dodao je Delibašić.

Umjesto pripreme za Seltik, slijede pripreme za duel sa Rudarom u Pljevljima (nedjelja). Kako će, i emotivno i fizički, ovakvo ispadanje sa evropske scene odraziti na domaće prvenstvo, da li će Podgoričani imati “goriva” i motiva da odmah zapnu u ligi u kojoj su na četiri meča već doživjeli dva poraza, gdje imaju zaostalu utakmicu i gdje ih čeka naporan ritam igranja svaka tri dana.

- Odigrali smo iscrpljujuću utakmicu protiv Sarajeva, ali moramo sada da pokušamo da odmorimo i da se skoncentrišemo na naše prvenstvo - kazao je Raičković na kraju.

Ako budemo igrali ovako, glavni smo favoriti za titulu

Trener Budućnosti Mladen Milinković okrakaterisao je fudbal kao “surovu igru”, nakon ispadanja njegovog tima od Sarajeva, ali je istakao su Podgoričani da dostojan način reprezentivali svoj grad i crnogorski fudbal.

- Lijepo iskustvo, nismo se obrukali, naprotiv. Imali smo šanse da pobijedimo, ali fudbal je takav - na kraju se samo računa to ko je dao više golova. Ostaje nam da izvučemo pouke, a ono što je sigurno - ako ovako budemo igrali u prvenstvu, ponovo ćemo biti glavni konkurent za titulu - kazao je Milinković.

Sarajevo ga, kako kaže, nije iznenadilo.

- Ne vjerujem da je bilo iznenađenja, ni sa jedne, ni sa druge strane. Mi nemamo bolji tim od ovoga, naš najbolji igrač je bio suspendovan, Draško Božović bi nam mnogo značio svojom lucidnošću i kreativnošću, ali i momci koji su izašli na teren zaslužuju sve čestitike.

Na pitanje novinara da kroz duel dva šampiona uporedi kvalitet Premijer lige BiH i crnogorske Telekom 1. CFL, Milinković je odgovorio:

- Vidjeli ste da je bila dobra utakmica, sadržajna, sa šansama, sa dosta jakih duela - prava muška borba. Siguran sam da bi utakmice ovakvog tipa donijele prosperitet i još veći razvoj fudbala. Što se tiče ove dvije lige, razlika je u tome što Premijer liga ima više klubova koji imaju iskustva - ne zaboravite da su Sarajevo, Željezničar, Velež, Sloboda i Borac Banjaluka bili redovni prvoligaši u staroj državi, iz Crne Gore su to bili Budućnost i Sutjeska.

Bonus video: