Hadžibegić: Plašim se za zdravlje svih nas, moramo da se prilagodimo svim okolnostima

U srijedu dočekuje Letoniju, 10. oktobra Azerbejdžan, a tri dana kasnije Luksemburg

27121 pregleda 38 reakcija 1 komentar(a)
Faruk Hadžibegić, Foto: Savo Prelević
Faruk Hadžibegić, Foto: Savo Prelević

Kao i mnogo puta do sada, početak priprema fudbalske reprezentacije Crne Gore u znaku je - otkaza.

I prije nego što je počela akcija za tri oktobarska meča, selektor Faruk Hadžibegić je mijenjao spisak igrača.

U Podgoricu neće doći povrijeđeni Tomašević, Savićević i Šarkić, a, po svemu sudeći, ni Marušić, koji je napustio teren na derbiju Serije između Lacija i Intera već u 35. minutu.

Mugoše nema zbog korona-pravila u Južnoj Koreji, dok je Vešović van kombinacija zbog teže povrede koljena...

"To su problemi koje ćemo riješiti u ovih nekoliko dana. Nama je bitan svaki igrač, a sada su sa nama momci, koji će, siguran sam, imati maksimalni nivo motivacije i htijenja. Oni imaju sve to kada igraju za reprezentaciju.", kazao je Hadžibegić, koji je naknadne pozive uručio Radunoviću, Dragojeviću, te debitantima Vujnoviću i Kordiću.

Njih četvorica biće u konkurenciji za mečeve sa Azerbejdžanom i Luksemburgom u Ligi nacija, ali prethodno Crnu Goru čeka prijateljski susret sa Letonijom, u srijedu u Podgorici.

To će biti pravi kontrolni meč, u kome bi glavnu riječ trebalo da vode fudbaleri iz domaćih klubova - Šofranac, Bulatović, Janković, Kojašević (Sutjeska), Vukčević (Podgorica), Raičković, Ivanović (Budućnost) i Kalezić (Zeta), koje je Hadžibegić pozvao u nacionalni tim, da bi se najvažniji igrači odmorili, osvježili i pripremali za dva takmičarska duela.

"Uvijek sam govorio da vodim računa o domaćem prvenstvu, da cijenim igrače iz naše lige i trenere koji ih vode. Pozvali smo nekoliko njih da ih vidimo u prijateljskoj utakmici sa Letonijom, a onda da vidimo i ko će ostati u grupi za dva meča u Ligi nacija", objasnio je selektor.

Iako je jasna razlika između važnosti meča sa Letonijom i zvaničnih utakmica, Hadžibegić će insistirati da prva utakmica ima isti status kao i takmičarska.

"Da igrači iz naše lige nisu skrenuli pažnju, ne bih ih ni zvao. Nije to klasična proba, jer ostajem pri planu da širimo bazu igrača. Ne možemo da se oslonimo samo na fudbalere koji igraju u stranim klubovima. Momci su zaslužili poziv, ali status reprezentativca se mora i potvrditi. Važnost utakmica sa Azerbejdžanom i Luksemburgom je tolika da, ipak, ne možemo da se oslonimo samo na igrače sa domaće scene. Iz meča sa Letonijom možemo da izvučemo dosta pouka, a i svaka utakmica je važna zbog motiva i ponosa koji nosi dres nacionalnog tima Crne Gore", naglasio je Hadžibegić.

Kombinovanjem sastava smanjiće se, koliko-toliko, i opterećenje za igrače - prvi put se u sedam dana igraju tri utakmice nacionalnih timova, raspored je ubitačan, strah od koronavirus je realan.

"To je vanredna situacija i nije prijatna. To je problem u cijelom svijetu. Uslovi za pripreme i rad nisu idealni, Iskreno, plašim se za zdravlje svih nas. Ko je u pravu, zašto je to tako - moramo da se prilagodimo, a najvažnije je da smo svi živi i zdravi", naglasio je Hadžibegić.

Zdravlje će biti na provjeri najmanje četiri puta u toku pripremnog perioda - toliko će članovi nacionalnog tima obaviti testova na koronavirus u narednih deset dana.

"Važno je da budemo disciplinovani, da ispoštujemo sve preporuke, da čuvamo zdravlje... Ja jedva čekam testove i rezultate, posebno kada su negativni", uz osmjeh je zaključio Hadžibegić.

Crna Gora u narednih devet dana igra tri utakmice pod Goricom.

U srijedu dočekuje Letoniju, 10. oktobra Azerbejdžan, a tri dana kasnije Luksemburg.

Nakon dva kola C Lige nacija, Crna Gora je prva u grupi 1 C Lige nacija sa šest bodova.

Pobijedila je Kipar (2:0) i Luksemburg (1:0) u gostima.

Bonus video: