"Slučaj Bajk": Iskra mu otkazala smještaj i hranu, bez plate četiri mjeseca

Havijer Maurisio Bajk, 23-godišnji Argentinac u redovima Iskre, obratio se za pomoć Sindikatu profesionalnih fudbalera Crne Gore
157 pregleda 8 komentar(a)
Bajk, Foto: SPFCG
Bajk, Foto: SPFCG
Ažurirano: 16.01.2018. 16:25h

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) stao je u zaštitu Argentinca Havijera Maurisija Bajka, fudbalera Iskre, kome je danilovgradski klub, kako je naveo, "otkazao smještaj i hranu", a prethodno mu četiri mjeseca nije isplaćivao mjesečnu zaradu.

Bajk se još krajem prošle godine Sindikatu fudbalera, čija je pravna služba uputila dopis Fudbalskom klubu Iskra, ali nije bilo povratne reakcije.

„Već četiri mjeseca nisam primio platu. Ponuđen mi je da postignemo dogovor oko dijela isplate, što nisam prihvatio, jer sam želio ono što mi pripada po ugovoru. Po povratku iz Argentine htio sam da razgovaram sa predsjednikom kluba, ali su mi saigrači rekli da ga ne zovem jer je ljut na mene i da je čak i u novinama objavljeno da klub ne računa na moje usluge. Nisam znao šta da radim u momentu i pozvao sam prijatelja Dejana Ognjanovića, koji mi je ponudio smještaj u Kotoru. Saigrači su mi rekli da se obratim Sindikatu profesionalnih fudbalera i iznesem moje probleme. Predsjednik Sindikata Željko Janović me je savjetovao da budem strpljiv jer postoje procedure. Kada sam došao u tešku situaciju, ostavljen sam od strane menadžera i nekih ljudi koji su me prije tapšali po ramenu, ali srećom imao sam Sindikat i nekoliko prijatelja koji mi pomažu da riješim ovu situaciju. Sada treniram sa klubom i čekam rasplet situacije", izjavio je Bajk.

Havijer Mauriso Bajk, 23-godišnji krilni napadač, došao je ljetos u Iskru iz redova Bokelja, koji mu je prvi klub u Evropi.

„Krajem godine, naš član Havier Bajk me je kontaktirao u vezi problema sa neisplaćenim zaradama iz ugovora koji je potpisao sa FK Iskrom. Kako to praksa nalaže, naš advokat je odmah poslao klubu dopis upozorenja, na koji nije stigao odgovor. Svo vrijeme smo bili u kontaktu sa igračem, koji nam je jednom prilikom saopštio da su mu iz kluba rekli da će da razgovaraju, ali se to nije desilo. Uputili smo dopis Arbitražnom sudu FSCG i njegov slučaj je zakazan za 23. januar. Kada se vratio iz Argentine, rekao nam je da je u teškoj situaciji , da su mu otkazali smještaj i da nema gdje da spava. Odmah smo reagovali i u skladu sa našim mogućnostima obezbjedili mu smještaj do raskida ugovora", kazao je predsjednik FSCG Željko Janović,

"Moramo da imamo razumijevanja za ovakve slučajeve. Igrač je došao sa drugog kontinenta, ne zna jezik, a samo zamislite kako bi se osjećao neki naš igrač koji bi u Argentini ostao bez smještaja? Naravno da bi naše kolege, iz FAA, argetinskog sindikata, koji je takođe član FIFPro-a, reagovale na način kako smo i mi ovdje. Ali, moram da skrenem pažnju da su ovakve situacije posljedice i nedostatka komunikacije. Mi smo svojevrsna spona između igrača i klubova, zato bi bilo dobro kada bi klubovi imali češće kontakte sa nama. Ubjeđen sam da bi se ovakve situacije mogle izbjeći, i eventualni sporovi se riješili na mnogo efikasniji način i u interesu i klubova i igrača“ , istakao je Janović.

Bonus video: