Novo čudo sa Islanda: Sin, otac, djed i pradjed ispisali istoriju svjetskog fudbala

Albert Guđmundson ispisao istoriju svjetskog fudbala
58 pregleda 6 komentar(a)
albert guđmundson, Foto: Dv.is
albert guđmundson, Foto: Dv.is
Ažurirano: 16.01.2018. 13:29h

Islandski fudbal je posljednjih godina neiscrpna tema u svjetskoj javnosti, zbog senzacionalnih rezultata nacionalnog tima ove male zemlje.

Island je 2016. prvi put došao do Evropskog prvenstva, za pola godine debitovaće i na Mundijalu.

O tome se pričalo i pričaće se, a sada je u centru pažnje jedan fudbaler, koji se nada da će izboriti mjesto među putnicima u Rusiju.

Riječ je o Albertu Guđmundsonu, koji je postigao het-trik u prijateljskom duelu sa Indonezijom (4:1) i ispisao istoriju fudbala, ne samo u Islandu.

O čemu je riječ - reprezentativci i strijelci u dresu Islanda bili su Albertov otac, djed i pradjed!

Četiri generacije, četiri reprezentativca - to se nikada nije dogodilo u svijetu fudbala. I ne samo to - Albertova majka Kristborg Ingjadotir igrala je fudbal u ženskom islandskom nacionalnom timu!

Albert Guđmundson ima 20 godina, član je PSV-a, a njegov otac Guđmundur Benediktson je upisao deset nastupa za Island, postigao dva gola, od čega jedan na debiju 1994. godine, protiv Ujedinjenih arapskih emirata.

On je sada poznato TV lice i fudbalski komentator.

Njegov otac - Albertov djed - Ingi Bjern Albertson nosio je dres Islanda 70-ih godina prošlog vijeka (15 mečeva, dva gola). On je igrao 21 godinu u islandskoj prvoj ligi i sa 126 pogodaka je prvi strijelac svih vremena (dijeli prvo mjesto sa Trigvijem Guđmundsonom).

Dakle, tri generacije su arhivirane.

Na četvrtom fudbalskom koljenu Alberta Guđmundsona je njegov pradjed - Ingijev otac, Guđmundurov djed.

I on se zvao Albert i prezivao Guđmundson, a bio je prvi profesionalni islandski fudbaler. Igrao je od 1938. do 1958. godine, i to u Glazgov Rendžersima, Arsenalu, Milanu, Nici... a za Island je odigrao šest mečeva i postigao dva gola.

Po završetku karijere postao je političar, poslanik, ministar finansija, ambasador u Francuskoj. Preminuo je 1994. godine.

Od Alberta do Alberta, od Guđmundsona do Guđmundsona, preko Albertsona i Benediktsona - možda malo zvuči komplikovano, zbog islandskog običaja oko prezimena.

Prosto rečeno - jedna porodica, 72 godine igranja u nacionalnom timu Islanda, sin, otac, djed, pradjed.

Kuriozitet svjetskog fudbala.

Bonus video: