Protiv Azerbejdžana za treću pobjedu u Ligi nacija

Nakon trijumfa na Kipru i u Luksemburgu, crnogorski fudbaleri danas pod Goricom (15 h) ciljaju novi trijumf koji bi ih dodatno približio plasmanu u B Ligu nacija

8147 pregleda 47 reakcija 5 komentar(a)
Pobjeda bi ih dodatno približila plasmanu u B Ligu nacija: Crnogorski fudbaleri, Foto: Savo Prelević
Pobjeda bi ih dodatno približila plasmanu u B Ligu nacija: Crnogorski fudbaleri, Foto: Savo Prelević

Pobjede na Kipru i u Luksemburgu su samo dobra polazna osnova za Crnu Goru i motiv da se nastavi dalje, a ne rezultati koji garanutuju bilo šta nakon dva odigrana kola u Ligi nacija, poručio je selektor reprezentacije Faruk Hadžibegić uoči današnjeg duela sa Azerbejdžanom pod Goricom (15 sati).

Jovetić i društvo imaju šansu da trećim vezanim trijumfom naprave novi veliki korak ka prvom mjestu i prelasku u B Ligu nacija, da u narednom ciklusu obezbijede šest utakmica sa kvalitetnijim i atraktivnijim rivalima.

Ipak, još je rano za računice...

- Ako izgubimo, ne daj bože, može da se desi da tri reprezentacije imaju po šest bodova. Naravno da sam zadovoljan dosadašnjim učinkom, ali nije to neka enormna prednost da bismo sada igrali kolo ili skakali od sreće. Sve dok matematički ne obezbijedimo prvo mjesto, neću promijeniti ploču - samo šest pobjeda nam garantuju prvo mjesto - rekao je Hadžibegić, čija sekcija već u utorak dočekuje Luksemburg.

Bez suspendovanog Stefana Savića, povrijeđenih Adama Marušića, Marka Vešovića i Žarka Tomaševića, bez Stefana Mugoše koji nije dobio dozvolu kluba da doputuje iz Koreje, Crna Gora je spremna da napravi dodatni iskorak u odnosu na septembarske mečeve, barem kada je u pitanju fizički aspekt, ubijeđen je Hadžibegić.

Crna Gora je tada pobijedila Luksemburg, uprkos velikom fizičkom padu i inferiornoj igri u drugom poluvremenu.

- Igrači su u međuvremenu trenirali, igrali utakmice... Mislim i da će u novembru biti spremniji nego sada - kaza je crnogorski selektor.

Azerbejdžan je u septembru izgubio od Luksemburga kod kuće (2:1), zatim je pobijedio Kipar u gostima (1:0). Reprezentaciju vodi Đani de Bjazi - Italijan koji je prije četiri godine napravio istorijski uspjeh sa Albanijom, odveo je na Evropsko prvenstvo.

- Moramo da budemo oprezni i maksimalno koncentrisani. Azerbejdžanci su dobra ekipa i spremni su svakom da zagorčaju život. Luksemburgu su s igračem manje dali gol, nisu prestajali da igraju, a potom su pobijedili Kipar u gostima. Zaslužuju poštovanje, a mi ćemo sve uraditi da ih pobijedimo. Pristupamo utakmici kao da igramo sa šampionom svijeta - dodao je Hadžibegić.

Nema Stefana Savića - jednog od lidera...

- To je veliki hendikep, ali on je tu, sa ekipom, i to puno znači. Ima autoritet, liderske sposobnosti. Nije nam prvi put da smo oslabljeni, nadam se da se na terenu neće osjetiti njegov izostanak - istakao je crnogorski selektor.

Azerbejdžanska reprezentacija je treći put u Podgorici, a 2003. godine je napravila senzaciju protiv tadašnje SCG, koju je kao selektor vodio Dejan Savićević (2:2). Ta priča je, međutim, ispričana i 2011, kada je Crna Gora pod Goricom golovima Luke Pejovića i Fatosa Bećiraja dobila Azerbejdžan 2:0 u prijateljskom meču.

- Pričali smo o toj utakmici, ali to je daleka prošlost. Ono što je nama važno jeste budućnost. Azerbejdžan ima kapacitet da napravi problem svima, kako tada tako i sada. Naš zadatak je da ih shvatimo ozbiljno.

Meč na praznom stadionu pod Goricom počinje u 15 sati, sudi Španac Rikardo de Burgos Bengoečea.

Simić komanduje odbranom: Ljepše je pred punim tribinama

Nema Stefana Savića - tu je Marko Simić da formira štoperski tandem sa Igorom Vujačićem na meču sa Azerbejdžanom.

Simić u septembru nije bio dio tima, jer je bio spriječen da dođe u Crnu Goru iz Letonije...

- Žao mi je što nijesam bio tu na prošlom okupljanju, kada je ekipa upisala dva sjajna rezultata. Sada sam tu, spreman da kao i uvijek dam maksimum za reprezentaciju - rekao je Simić.

Duel sa Azerbejdžanom je prilika da Crna Gora napravi još jedan krupan korak ka prvom mjestu u grupi.

- Svaka utakmica je važna i ključna, tako razmišljamo. U svaki meč ulazimo maksimalno fokusirani, nekada je to dovoljno za dobar rezultat, nekada ne - kazao je Simić.

Prednost domaćeg terena se gubi u vrijeme koronavirusa...

- Mnogo je ljepše igrati pred punim tribinama, nego ovako kao da smo na treningu. Mislim da je to veći hendikep za ekipu koja je domaćin, ali ko se bolje spremi taj i pobjeđuje - poručio je Simić.

De Bjazi: Ratno stanje utiče na igrače, ali imaju veliki motiv...

Bukti rat između Azerbejdžana i Jermenije oko pokrajine Nagorno-Karabah, ali se lopta kotrlja, obje reprezentacije igraju fudbal...

Selektor Azerbejdžanaca, Italijan Đani de Bjazi, kazao je na konferenciji za novinare da to utiče na igrače.

- Nalazimo se u teškoj situaciji, u Azerbejdžanu je ratno stanje i fudbaleri ne mogu da ostanu imuni na to. Ali, imaju motiv i da se pokažu u pravom svijetlu. Naš cilj svakako je dobra igra i pozitivan rezultat - rekao je De Bjazi.

Podgorica - Stadion pod Goricom. Igraće se bez prisustva publike. Sudija: Rikardo de Burgos Benkoečea (Španija). Početak u 15 sati.

CRNA GORA: Mijatović, Raspopović, Simić, Vujačić, Bulatović, Vukčević, Kosović, Bakić, Hakšabanović, Jovetić, Islamović.

AZERBEJDŽAN: Balajev, Huseinov, Mustafazade, Krivotsjuk, Huseinov, Garajev, Jamalov, Medvedev, Sadikov, Kalilzade, Šejdaev.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Bonus video: