Velikani hoće da smanje Premijer ligu i izbrišu Liga kup i Komjuniti šild

Predlogu se protivi Vest Hem, iako bi imao posebno pravo glasa, uz klubove Velike šestorke i Everton i Sautempton

10245 pregleda 2 komentar(a)
Predložio revolucionarni plan: Džon Henri, vlasnik Liverpula, Foto: Beta/AP
Predložio revolucionarni plan: Džon Henri, vlasnik Liverpula, Foto: Beta/AP

Amerikanci na čelu Liverpula i Mančester junajteda - vlasnik „redsa” Džon Henri i kopredsjednik „crvenih đavola” Džoel Glejzer, predložili su revolucionarni plan, nazvan Projekat velika slika.

Cilj je da se Premijer liga smanji na 18 klubova, da se ugase Liga kup i Komjuniti šild, ali se protiv toga pobunio jedan od klubova koji bi, po planu, imao specijalno pravo glasa - Vest Hem.

Osim Velike šestorke (Mančester junajted, Liverpul, Mančester siti, Čelsi, Arsenal i Totenhem) i „čekićara”, povlašćen status bi po planu američkih milijardera imali i Everton i Sautempton.

„Mi smo protiv toga. Velika šestorka koristi pandemiju koronavirusa da zgrabi još moći. Ako im ovo prođe, ti klubovi će kako vrijeme bude odmicalo koristiti sve više i više benefita”, rekao je BBC-u izvor iz Vest Hema.

„Čekićari” bi izgubili novac, jer bi imali dva meča manje pred svojim navijačima u Premijer ligi, a ostali bi i bez novca od ulaznica iz Liga kupa.

Plan velikana je da dva najgora tima Premijer lige ispadaju u Čempionšip, a da 16-plasirana ekipa uđe u baraž, umjesto kluba koji zauzme 6. mjesto u drugom rangu.

Bila bi obustavljena tzv. „padobranska plaćanja”, tj. ogromne svote novca koje dobijaju klubovi kada ispadnu iz Premijer lige, Fudbalski savez bi dobio 100 miliona funti da nadoknadi gubitke, a EFL, organizator Liga kupa i tri takmičenja ispod Premijer lige, odmah bi inkasirao 250 miliona, plus 25 odsto od svih budućih ugovora za TV prava.

Predsjednik EFL-a Rik Pari je podržao plan, ali je stigla reakcija iz kabineta premijera Borisa Džonsona.

- To bi potkopalo povjerenje u fudbalske vlasti. Kada je u pitanju podrška klubovima, dobili smo uvjerenja Premijer lige i EFL-a da nemaju namjeru da dozvole da ijedan klub iz EFL propadne zbog kovida, a znamo da imaju sredstva da spriječe to u okviru sadašnjih mehanizama. Snažno urgiramo da Premijer liga i EFL nastave da konstruktivno rade i izađu sa predlogom podrške za cijelu fudbalsku porodicu - rekao je Džonsonov portparol.

Smanjenje za četiri kola u Premijer ligi, kao i brisanje Komjuniti šilda i Liga kupa iz kalendara, omogućilo bi najvećim engleskim klubovima da igraju više unosnih prijateljskih utakmica na drugim kontinentima.

Uzgred, ovo bi mogao da bude samo uvod u stvaranje zatvorene Lige šampiona, u kojoj bi učestvovali svi klubovi engleske Velike šestorke. Tada bi bilo jasno da je novac bio glavni cilj za ovakav predlog...

Bonus video: