Ključnih 90 minuta: Crnu Goru ne zanima matematika

Crnogorska fudbalska reprezentacija večeras (20.45) dočekuje Luksemburg i pobjedom bi napravila ogroman korak ka plasmanu u B Ligu nacija

2744 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Ključnih 90 minuta u Ligi nacija za crnogorsku fudbalsku reprezentaciju - složili su se selektor Faruk Hadžibegić i Stefan Savić pred meč sa Luksemburgom (večeras od 20.45) u 4. kolu grupe 1 Lige C u Ligi nacija.

Dileme nema, nakon večerašnje utakmice biće jasno u kakvoj je situaciji Crna Gora pred novembarske duele - gostovanje Luksemburgu i okršaj pod Goricom sa Kipranima.

Naša selekcija trenutno ima maksimalnih devet bodova, u prethodna tri meča nije primila gol i to su činjenice koje joj daju za pravo da Luksemburg čeka s mnogo optimizma.

- Jako je važna utakmica i kada bismo stigli do trijumfa, značilo bi da smo završili veliki dio posla. Moraćemo da se adaptiramo na protivnika, na teren, na kompletnu situaciju - rekao je Hadžibegić.

Pobjeda bi značila ogroman korak ka prvom mjestu i prelasku u Ligu B, u nekim kalkulacijama ni remi ne bi bilo loš. Crna Gora poslije tri kola ima tri boda više od Luksemburga, šest od Azerbejdžana koji vidi šansu da ostane u igri za prvu poziciju ako danas savlada Kipar (18 sati).

- Dok se sve ne završi matematički, nema igranja pokera sa situacijom na tabeli.

Prije nešto više od mjesec Crna Gora je u Luksemburgu slavila 1:0 golom Fatosa Bećiraja iz penala u sudijskoj nadoknadi u meču u kojem je objektivno bila mnogo slabiji rival.

- Uzeli smo tri boda - zbog čega, kako i na koji način, sve to je u redu. Ta utakmica je prošlost i samo možemo da izvučemo pouke iz nje. Znamo da tada nismo bili na nivou i da smo imali puno sreće, ali imamo tri boda više i to moramo da štitimo kao da je zlato. Pravimo temelje, grupa se širi, a stariji igrači poput Stevana Jovetića, Stefana Savića i Nikole Vukčevića na pravi način prenose iskustvo na mlađe. Pravimo dobru atmosferu u svlačionici, a dobri rezultati samo dodatno utiču na taj ambijent.

Jovetić i Savić su tu, ali nisu Marko Bakić i Aleksandar Boljević zbog parnih kartona.

- Dosta smo „plakali” kada ih nije bilo. Presrećan sam što su tu i evidentno je da sa njima dvojicom i ostali podižu igru. Nažalost, nemamo dvojicu igrača zbog kartona, ali to je sastavni dio igre. Jedna je utakmica, ima nas dovoljno, pa ćemo da vidimo - poručio je Hadžibegić.

Luksemburg zahtijeva poštovanje, ali mnogo toga zavisi od „sokola”, tvrdi Hadžibegić:

- Samo da mi budemo onakvi kakvi možemo. Luksemburg ima dobar tim, radi se o iskusnoj ekipi, igračima koji igraju Ligu šampiona, ima strance sa svih strana. Tako da ne smijemo da upadnemo u zamku.

Prelazak u Ligu B je bio i ostao cilj.

- Daleko je Liga B. Imamo još tri utakmice i ne želim da pričam o tome. Svima je jasno da nam je to cilj i želja, ali još nismo nigdje došli. Duže projekcije od narednih 90 minuta ne želim da dajem - zaključio je Hadžibegić.

Selektor Luksemburga: Dva su protivnika - Crna Gora i loš teren

Luksemburg je došao u Podgoricu sa željom da preuzme kontrolu u grupi - to može samo pobjedom nad Crnom Gorom. Selektor Luk Holc, međutim, cijeni kvalitet „hrabrih sokola”.

- Naša želja je da budemo prvi, ali imamo posla sa ozbiljnim protivnikom. Crna Gora ima kvalitetne igrače i zato moramo da je poštujemo. To su pojedinci koji igraju na najvećem nivou - rekao je Holc.

Osvrnuo se i na loš teren pod Goricom, ali i na suđenje u prvoj utakmici kada je slavila naša selekcija.

- Zbog terena bih više volio da se igra za dva dana. Nećemo odustati od naše filofozije, ali moramo da se prilagodimo na nešto teže uslove. Nije ovo najvažniji meč, ali bitan faktor će biti i neutralnost sudije, jer toga baš i nije bilo u prvoj utakmici - istakao je Holc.

Luksemburg je u prva tri kola upisao dvije pobjede.

- Predsjednik Saveza je rekao da će biti uspjeh ako osvojimo šest bodova, mi smo već sada to uradili - kazao je Holc.

Danel Sinani, rođeni Beograđanin, napravio je dobru uvertiru za meč u Podgorici, jer je u subotu protiv Kipra bio dvostruki strijelac.

- Nadam se da ću i sada pogoditi mrežu. Žalimo za porazom u prvoj utakmici, ali mlada smo ekipa, nedostaje nam iskustvo. Zato smo sada veoma motivisani - rekao je Sinani.

Savić: Moramo da ostanemo stabilni

Stefan Savić je preskočio duel sa Azerbejdžanom zbog kartona, sada je spreman da drži odbranu.

- Ovo je sigurno najvažnija utakmica u rezultatskom smislu. U prvom meču smo srećno slavili, ali sreća treba da se zasluži. Mislim da smo je zaslužili odnosom prema dresu, treningu, svakoj utakmici. Bili su nadmoćniji od nas, pokušali i da iskoriste to što nismo fizički bili spremni. Sada to izgleda drugačije jer smo prošli pripreme i svi smo u takmičarskom ritmu.

Crna Gora je u dobroj seriji, tri vezane pobjede u takmičarskim mečevima, četiri trijumfa i remi računajući i prijateljske utakmice.

- Ne treba praviti euforiju, još nismo ništa završili. Neophodno je da ostanemo stabilni jer je ova utakmica najbitnija u ovom ciklusu. Nećemo kalkulisati, idemo na pobjedu - jasan je as Atletiko Madrida.

Bonus video: