Mesi je osvajao titule za Gvardiolu

Guardiola je 2013. napustio Nou kamp, potom tri godine vodio Bajern, a posljednje četiri Mančester siti, ali nije uspio da osvoji najprestižniji trofej

3893 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Njemački trener i bivši fudbaler Feliks Magat (67) oštro je kritikovao Pepa Gvardiolu kazavši kako su dva naslova Lige šampiona koje je osvojio s Baraelonom zasluga briljantnosti Lea Mesija, a ne Gvardiolinog treniranja.

Gvardiola je s Barsom dva puta osvojio Evropu, prvo 2009. godine, a zatim dvije godine kasnije, a u oba finala Mesi se upisao u strijelce.

Guardiola je 2013. napustio Nou kamp, potom tri godine vodio Bajern, a posljednje četiri Mančester siti, ali nije uspio da osvoji najprestižniji trofej.

"Mesi je osvojio naslove, a ne Gvardiola", rekao je Magat za Sport Bild.

"Bez Mesija tiki-taka sistem nikada nije djelovao tako uspješno, inače bi već davno s Bajernom ili Sitijem osvojio Ligu šampiona," dodao je bivši trener Bajerna, HSV-a, Verdera...

Magath je rekao kako se Gvardiola prečesto gubi u pokušajima da unaprijed pobijedi u nekoj utakmici, dodavši kako njegova taktika često završava pogrešnim odlukama.

"Tiki-taka djeluje samo ako imate igrače koji su tehnički superiorniji od svojih protivnika. Gledaocu je držanje lopte, kako je ja nazivam, jednostavno dosadno i vrhunskoj ekipi to zapravo nije potrebno," smatra 67-godišnji stručnjak.

Magat je na klupi Bajerna osvojio dvije dvostruke krune, naslova njemačkog prvaka i pobjednika Kupa (2005, 2006), te njemačko prvenstvo s Volfsburgom (2009).

Bonus video: