Kriza enormnih razmjera: Barsa pozajmljuje novac da plati fudbalere

Tako tvrdi ekonomski stručnjak Mark Siria, koji je blisko sarađivao sa nekadašnjim predsjednikom Barselone, Đoanom Laportom

4679 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Finansijska situacija u Barceloni je alarmantna, a katalonski gigant se za pomoć obratio američkoj investicionoj banci "Goldman Sachs", jer više ne može da se kreditira kod španskih banaka.

Tako tvrdi ekonomski stručnjak Mark Siria, koji je blisko sarađivao sa nekadašnjim predsjednikom Barselone, Đoanom Laportom.

"Klub trenutno koristi 30-godišnji zajam za finansiranje projekta modernizacije infrastrukture. Uzimaju se krediti koji su neisplativi, a to što su se obratili 'Goldman Sachsu' zapravo govori da ne mogu da dobiju zajmove od domaćih banaka. To je potez očajnika, jer 'Goldman Sachs' ima kamatu tri do četiri posto, a kada ne možete da platite, pojavi se čovjek koji preuzima dionice ili imovinu", upozorava Siria.

Španski mediji navode da to ne bi značilo da bi taj bankarski fond postao vlasnik kluba, nego bi preprodavao dionice, što bi moglo da dovede do toga da Barselona dobije nove vlasnike.

"Laž je da koronavirus ima veze sa finansijskim problemima. To je laž koja dolazi iz odbora direktora. Prije pandemije Barselonini dugovi iznosili su čak 740 miliona eura, a sada su porasli na 820 miliona. Pola milijarde duguje se domaćim bankama i ne mogu više da pozajme. Dug povećavaju na dnevnoj bazi kako ne bi igrači ostali bez primanja", ističe Siria.

Zato je pitanje kakvo će stanje aktuelno rukovodstvo ostaviti svojim nasljednicima, pita se Siria.

Bonus video: