Ali Daei je simbol iranskog fudbala, Foto: Twitter

Zvali su ga Mister gol: Ali Daei je živi spomenik iranskog fudbala

Samo jedan fudbaler nalazi se ispred Kristijana Ronalda po broju golova postignutih za svoju nacionalnu selekciju

26299 pregleda 3 komentar(a)
Ali Daei je simbol iranskog fudbala, Foto: Twitter
Ali Daei je simbol iranskog fudbala, Foto: Twitter

Golovima protiv Švedske u septembarskom ciklusu Lige nacije, Kristijano Ronaldo stigao je do 100. i 101. pogotka u dresu reprezentacije Portugala. Postao je prvi Evropljanin koji je prebacio magičnu granicu od sto golova u dresu nacionalnog tima, ali ne i jedini fudbaler na svijetu koji može da se pohvali tim podatkom. Ispred njega je još samo jedan čovjek, kojeg su zvali Mister gol, a koji i dan-danas, 13 godina nakon penzionisanja, uživa status hodajućeg spomenika iranskog fudbala. U pitanju je Ali Daei.

Daei je u dresu Irana od 1993. do 2006. godine na 149 mečeva postigao 109 golova i apsolutni je rekorder u toj kategoriji. U klupskoj karijeri je na nešto više od 280 utakmica mrežu tresao 112 puta. Poput mnogih igrača, jedan dio karijere proveo je u Evropi. Igrao je u Arminiji iz Bilefelda, minhenskom Bajernu i Herti. Ono što je Maradona za Argentinu, a Pele za Brazil, to je Daei za Iran. Legenda.

Klubove je mijenjao često, a prvi u karijeri bio mu je iranski Esteglal. Tu je - što u mlađim kategorijama, što u seniorskom timu - proveo ukupno pet godina. Potom su uslijedile kratke epizode u Taksiraniju i Tegaratu, a onda i poziv u reprezentaciju Irana. Za “Tim Meli” debitovao je protiv Pakistana 1993. Te godine postigao je sedam golova za nacionalni tim, a učinak bi bio bolji da nije uslijedio poziv u vojsku i služenje u iranskim vazduhoplovnim snagama.

Po završetku vojnog roka karijeru je 1994. nastavio u Persepolisu. Uz Esteglal, Persepolis je najveći iranski klub, a njihovo rivalstvo je jedno od najvećih u fudbalu.

Ali Daei
Ali Daeifoto: Twitter

Uporedo sa igrama u Persepolisu, blistao je u dresu Irana. Za nacionalni tim postigao je 22 gola na 18 mečeva 1996. godine. Najbolje partije imao je na Azijskom fudbalskom kupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Iran je stigao do polufinala gdje je eliminisan od Saudijske Arabije, a Daei je postigao osam golova. U duelu protiv Južne Koreje četiri puta je zatresao mrežu, a na kraju godine bio je drugi u izboru za najboljeg fudbalera Azije. Ispred njega bio je drugi Iranac - Kodad Azizi.

Zahvaljujući dobrima partijama na tom turniru, Daei je prvi put napustio Iran i karijeru nastavio u katarskom Al Sadu, ali se zadržao samo pola godine. Zajedno sa reprezentativnim kolegom, Karimom Bagerijem na ljeto 1997. otišao je u Evropu, u njemačku Arminiju.

Bila je to sjajna godina za Daeija, a krunisana je plasmanom Irana na Mundijal u Francusku. Ekipa je u baražu protiv Australije u prvom meču na domaćem terenu pred više od 125 hiljada ljudi odigrala 1:1, da bi u revanšu u Melburnu “Tim Meli” pogocima Bagerija i Azizija stigao dva gola zaostatka i - zbog više postignutih golova u gostima (2:2) - izborio odlazak na Svjetsko prvenstvo. Prvi put poslije 20 godina ova zemlja plasirala se na završni turnir najboljih reprezentacija svijeta.

Daei, Bageri, Azizi i društvo u Francuskoj su igrali u grupi sa SR Jugoslavijom, SAD i Njemačkom. U prvom meču na turniru, nakon velikog mučenja i slabe igre, Jugoslavija je slavila golom Siniše Mihajlovića iz slobodnjaka, da bi u narednom kolu, u istorijskom meču Iran savladao SAD. Bila je to “majka svih mečeva”, kako je nazvan susret dvije reprezentacije, a golovima Estilija i Mahdavikije Iran je slavio (2:1) i zabilježio prvu pobjedu ikada na Mundijalima. U trećem kolu porazom od Njemačke (2:0) avantura je bila okončana.

Daei u Francuskoj nije postigao gol, a nakon završetka prvenstva je ostvario transfer karijere u Bajern Minhen. Po običaju, ni tu se nije mnogo zadržao. Svega jednu sezonu. Sa Bavarcima je osvojio Bundesligu 1999, a sa klupe je posmatrao epsko finale Lige šampiona u Barseloni u kojem je minhenski klub u finišu nakon preokreta poražen od Mančester junajteda. Te godine proglašen je za najboljeg azijskog fudbalera.

Nakon Bajerna otišao je u Hertu i tu se zadržao tri godine, odakle je 2002. stigao u Al Šabab. I dok u dresu berlinskog kluba nije mogao da se pohvaliti zapaženim partijama, u dresu Irana je nastavio da trese mreže. Dotadašnji rekorder po broju golova za neku reprezentaciju bio je Ferenc Puškaš. Mađar je u dresu “lake konjice“ 84 puta bio strijelac, a priliku da izjednači njegov rekord, Daei je dobio u novembru 2003. godine.

Iran je u kvalifikacijama za Azijski fudbalski kup dočekao Sjevernu Koreju. Igrao se 52. minut kada je Daei zatresao mrežu i stigao Puškaša. Ali, tada su navijači Irana ubacili petarde na teren, a jedna je pogodila igrača gostiju. Fudbaleri Sjeverne Koreje napustili su teren i odbili da se vrate, pa je meč registrovan u korist Irana službenim rezultatom 3:0, a gol Daeija bio je poništen.

Ponovo je morao da juri rekord. Sljedeći meč Iran je igrao nekoliko dana kasnije protiv Libana i ovog puta se gol, koji je postigao Daei, računao. Izjednačio je rekord Puškaša, a u narednom meču protiv istog rivala i prestigao legendarnog Mađara. Sa 85 golova postao je igrač sa najviše golova u dresu reprezentacije.

Jubilarni stoti gol u nacionalnom dresu postigao je protiv Laosa 2004. godine. Dvije godine kasnije posljednji put je zatresao mrežu. Bilo je to protiv Kostarike u prijateljskom meču u sklopu priprema za Mundijal u Njemačkoj. Na Svjetskom prvenstvu Iran nije prošao grupu u kojoj su bili Meksiko, Angola i Portugal sa Kristijanom Ronaldom i timu, a Daei je završio reprezentativnu avanturu.

0,99 golova po meču u dresu reprezentacije postizao je legendarni Galopirajući Major, Ferenc Puškaš, koji je na 85 mečeva u dresu reprezentacije Mađarske postigao 84 gola, što je najbolji prosjek ikada. Ali Daei je u dresu Irana imao prosjek od 0,73 gola po meču, a Ronaldo za Portugal 0,6

Njegov rekord će, gotovo izvjesno biti srušen. Kristijano Ronaldo nema namjeru da u skorije vrijeme okonča reprezentativnu karijeru, naročito ako ima u vidu da je tako blizu obaranja još jednog rekorda. A Portugalac obožava da ruši rekorde i da njegovo ime bude prvo u nekoj kategoriji.

Najbolji strijelci reprezentacija svih vremena

1. ALI DAEI (Iran) 109 golova

2. KRISTIJANO RONALDO (Portugal) 101

3. MOKHTAR DAKARI (Malezija) 86

4. FERENC PUŠKAŠ (Mađarska) 84

5. GODFRI ČITALU (Zambija) 79

6. HUSEIN SAED (Irak) 78

7. PELE (Brazil) 77

8. KUNIŠIGE KAMAMOTO (Japan) 75

9. BAŠAR ABDULAH (Kuvajt) 75

10. SUNIL ČETRI (Indija) 72

Bonus video: