Nema revolucije u engleskom fudbalu: Klubovi odbacili plan "Velika slika"

Predloge koji su odbačeni osmislili su u Liverpulu, a podržao ih je Mančester junajted

7882 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Klubovi engleske Premijer lige odbacili su predlog projketa 'Big Picture' (Velika slika), ali su se složili da će stvoriti finansijski paket za klubove trećeg i četvrtog razreda (Liga jedan i Liga dva).

Tokom on-line sastanka održanog u srijedu, svih 20 klubova jednoglasno se složilo da ni Premijer liga ni FA neće podržati ni prihvatiti predloge koji uključuju promjenu glasačke strukture u Premijer ligi te promjenu modela finansiranja Engleske fudalske lige (EFL) i FA.

Predloge koji su odbačeni osmislili su u Liverpulu, a podržao ih je Mančester junajted.

Plan je uključivao još nekoliko velikih promjena u sistemu takmičenja, poput smanjivanja Premijer lige sa 20 na 18 klubova, ukidanje Liga kupa (EFL kup ili Karabao kup) i Komjuniti šilda.

Većina klubova EFL je, s druge strane. podržala projekat "Big Picture", nakon sastanka s predsjednikom EFL-a Rikom Perijem.

Klubovi se boje mogućeg bankrota do kraja sezone, ne budu li mogli da igraju utakmice s navijačima na stadionima i ne bude li plana za finansijsku pomoć.

Klubovi Premijer lige dogovorili su da će za klubove u trećoj i četvrtoj ligi napraviti finansijski paket kojim će, uz pozajmice i beskamatne kredite, osigurati njihov opstanak.

U tom paketu bi ugroženim klubovima na raspolaganju trebalo da bude ukupno 77,2 miliona funti.

Bonus video: