Ko je najbolji golman svih vremena?

“Frans fudbal” ove godine, umjesto Zlatne lopte za najboljeg igrača, bira idealni tim svih vremena. Deset golmana je u konkurenciji

8705 pregleda 18 komentar(a)
Lav Jašin, zvani “crni pauk”, jedan je od najvećih favorita, Foto: Central Press
Lav Jašin, zvani “crni pauk”, jedan je od najvećih favorita, Foto: Central Press

Glasovima 170 novinara čuveni magazin “Frans fudbal” će izabrati najbolji fudbalski tim svih vremena. Danas predstavljamo 10 golmana koji su u konkurenciji.

GORDON BENKS: Fifa ga je pet godina zaredom birala za najboljeg golmana na svijetu - od 1966. do 1971. Svjetski prvak sa Englezima 1966. Zvali su ga “Banks of England”. Njegova odbrana Peleovog udarca glavom četiri godine kasnije na Mundijalu u Meksiku smatra se jednom od najboljih svih vremena.

ĐANLUIĐI BUFON: I danas aktivna legenda Juventusa, italijanskog i svjetskog fudbala. Sa “azurima” je 2006. pokorio planetu. Drži mnoge rekorde, uključujući broj mečeva u reprezentativnom dresu (176) i broj uzastopnih minuta bez primljenog gola u Seriji A (974). Po mnogima, najbolji golman 21. vijeka. Osvojio sve - osim Ligu šampiona.

IKER KASILJAS: Oslonac čudesne generacije španskih fudbalera koji su između 2008. i 2012. osvojili svjetsko i dva evropska prvenstva. Osvojio je tri trofeja Lige šampiona sa Real Madridom i pet titula prvaka Španije.

SEP MAJER: Jedan od najvećih njemačkih golmana ikada, poznat po nadimku “Die Katze von Anzing” (Mačka iz Anzinga), po malom bavrskom mjestu u kojem je rođen. Cijelu karijeru proveo je u Bajernu, sa kojim je 70-ih tri sezone zaredom osvajao Kup šampiona. Svjetski prvak sa Njemačkom 1974.

foto: France football

MANUEL NOJER: Još jedan čudesni Njemac na golu, novog doba. Poznat po vrhunskim istrčavanjima, do savršenstva doveo ulogu “trećeg beka”, ili dodatnog centarhalfa. Institut za istoriju i fudbalsku statistiku (IFFHS) četiri puta ga je birao za najboljeg golmana svijeta. Osvojio Ligu šampiona sa Bajernom 2013. i 2020, svjetski prvak sa Njemačkom 2014.

TOMAS NKONO: Najveći čuvar mreže kojeg je Afrika ikada imala. Skoro dvije decenije čuvao je mrežu reprezentacije Kameruna, učestvovao na dva svjetska prvenstva, 1990. se umalo sa “lavovima” plasirao u polufinale. Legenda Espanjola.

PETER ŠMAJHEL: Kapiten čuvene generacije Mančester junajteda, koja je 1999. godine osvojila “tripletu” - Ligu šampiona, Premijer ligu Engleske i FA Kup. Braneći za Brondbi u Danskoj, Mančester junajted i lisabonski Sporting osvojio osam nacionalnih titula.

EDVIN VAN DER SAR: Holandska ikona. Podatak da je biran za najboljeg golmana Evrope 1995, a onda 2009. godine, najbolje odslikava koliko dugo je trajao. Sa Ajaksom i Mančester junajtedom osvojio Ligu šampiona.

LAV JAŠIN: Zvali su ga “crni pauk”. Vjerovatno najveći golman u istoriji fudbala, jedini čuvar mreže koji je dobio Zlatnu loptu “Frans fudbala”. Cijelu karijeru posvetio je moskovskom Dinamu, ispred čijeg stadiona se nalazi bronzana statua, i reprezentaciji SSSR-a, koju je vodio do titule na prvom Evropskom prvenstvu 1960.

DINO ZOF: Najstariji igrač koji je osvojio Mundijal - kada su se Italijani 1982. popeli na svjetski tron imao je 40 godina, četiri mjeseca i 14 dana. U ono vrijeme, kada je bilo manje utakmica, 112 puta oblačio dres “azura”, sa Juventusom šest puta osvojio titulu prvaka Italije.

Bonus video: