Nove teške optužbe: Rusija krije doping fudbalera?

Engleski mediji prenose da je Rodčenkov ispričao da je Vitalij Mutko, koji je nedavno podnio ostavku na mjesto predsjednika organizacionog odbora Mundijala 2018, naložio da "fudbal mora da bude čist", ali da to podrazumijeva "falsifikovanje i zamjenu uzoraka krvi i urina"
0 komentar(a)
mundijal, Foto: Reuters
mundijal, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2018. 11:42h

Ne zaustavlja se lavina optužbi na račun Rusije i ruskog sporta. Nakon što je olimpijski tim suspendovan sa Igara u Pjongčangu, mediji sada pišu o masovnom dopingu ruskih fudbalera, pozivajući se na svjedočenje zviždača Grigorija Rodčenkova.

Rodčenkov je bivši direktor anti-doping centra u Moskvi, a trenutno je u SAD, u programu zaštićenih svjedoka.

Na osnovu njegovog svjedočenja pokrenute su istrage povodom sumnji o masovnom dopingu ruskih sportista pod kontrolom države, koja je rezultirala velikim brojem suspenzija u pojedinačnim sportovima.

Engleski mediji prenose da je Rodčenkov ispričao da je Vitalij Mutko, koji je nedavno podnio ostavku na mjesto predsjednika organizacionog odbora Mundijala 2018, naložio da "fudbal mora da bude čist", ali da to podrazumijeva "falsifikovanje i zamjenu uzoraka krvi i urina".

"Fudbaleri su bili u programu koji je kontrolisala država", kazao je, navodno, Rodčenkov.

FIFA još nije pokrenula opsežnu istragu povodom Rodčenkovog svjedočenja, ali je iz svjetske kuće fudbala najavljeno da će to uraditi "u najskorijoj budućnosti".

Svjetsko prvenstvo u fudbalu održava se od 14. juna do 15. jula u 11 ruskih gradova.

Bonus video: