Zeta protiv sistema: Svi "grijehovi" prvog šampiona

Klub iz Golubovaca vjerovatno je regionalni rekorder kada se sabere broj oduzetih bodova i kazni zbog raznih „iskakanja iz sistema”, kao što je napuštanje terena u subotu protiv Budućnosti

22366 pregleda 63 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Odlukom koja nema presedana - da natjeraju fudbalere da napuste teren i prekinu utakmicu protiv Budućnosti, nezadovoljni sudijskim odlukama, čelnici Zete prihvatili su i da se suoče sa drakonskom kaznom, koja ih definitivno čeka čim članovi Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Crne Gore sjednu za sto.

Zeta će, to je izvjesno, izgubiti 3:0 službenim rezultatom, a pravilnik kaže da tim iz Golubovaca čeka novčana i, još gore - bodovna kazna („do devet bodova, odnosno devet negativnih bodova ako se utakmica prekine krivicom jednog ili više igrača, ili jednog tima, pa igra ne bude nastavljena”).

Ovo, međutim, nije prvi put da Zeta zbog sličnih stvari, „iskakanja iz sistema”, gubi bodove za zelenim stolom. Prvi crnogorski šampion i jedini naš tim koji je dogurao do plej-of faze kvalifikacija za neko evropsko takmičenje vjerovatno je regionalni rekorder po broju oduzetih bodova - a prosta matematika kaže da su Golubovčani prije četiri godine mogli da osvoje i titulu, samo da nisu bodovno kažnjavani.

No, krenulo je mnogo ranije, čim je Crna Gora postala samostalna država, još u septembru 2006. uoči 4. kola primijernog crnogorskog šampionata. Tadašnji gazda Zete Radojica Božović nije dao da se odigra utakmica protiv Budućnosti (legendarna epizoda „katanac na Trešnjici”), nezadovoljan izborom sudijske trojke. Budućnost je nakon mnogo peripetija dobila službeno 3:0, a Zeta kažnjena oduzimanjem boda, koji je na kraju nije spriječio da osvoji titulu.

Samo dvije i po godine kasnije, maja 2009, Zeta je pretrpjela drakonsku kaznu - oduzeto joj je devet bodova. Razlog je bila odluka da se Mogrenu suprotstavi rezervni, a samo sedmicu kasnije Budućnosti najjači tim. Mogren i Budućnost su te sezone vodili grčevitu borbu za titulu, pa je procijenjeno da je golubovački tim direktno ugrozio regularnost takmičenja.

Istog mjeseca, iste godine, predsjednik Zete Božović trajno je isključen iz sudijske organizacije jer je uoči utakmice sa Sutjeskom, kako je pisalo u disiciplinskoj odluci, prijetio sudiji Jovanu Kaluđeroviću, zbog čega je ovaj odbio da sudi meč. Zeta je utakmicu izgubila službeno.

Božovićeva suspenzija razlog je i novih bodovnih kazni, koje su Zetu možda spriječile da u sezoni 2016/17. osvoji titulu prvaka. Tada već neformalni gazda Zete dva puta je te sezone posjetio restriktivne sudijske prostorije kako bi porazgovarao sa sudijama, jednom na stadionu pod Goricom (meč Zeta - Grbalj), drugi put na Trešnjici (Zeta - Rudar). Kako zbog suspenzije nije imao pravo da ulazi u službene prostorije, klub je dva puta kažnjen sa oduzimanjem tri boda. Ukupno - minus šest.

Na kraju te sezone Zeta je završila druga na tabeli, bodovno poravnata sa ekipom Budućnosti, pa može da se pretpostavi šta bi se desilo da nije bilo bodovnih kazni.

Uslijedilo je tri i po godine zatišja, sve do subote, kada su se „duhovi prošlosti” ponovo uzburkali. Jedina razlika u odnosu na sva prethodna „iskakanja iz sistema” je u tome što posljednja odluka o napuštanju terena, barem ne neposredno - nema veze sa Božovićem, koji nije ni bio na stadionu. Najglasniji u insistiranju da igrači napuste teren bio je sportski direktor Jugoslav Lambulić.

16 bodova oduzeto je Zeti u minulih 14 sezona Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige.

Zeta je prve godine, 2006, kažnjena oduzimanjem jednog boda, u sezoni 2008/09. izgubila je čak devet bodova zbog odluke da Mogrenu suprostavi rezervni tim, a dva puta su joj u sezoni 2016/17. oduzeta po tri boda jer je sada počasni predsjednik kluba Radojica Božović posjećivao sudijske prostorije, iako je trajno isključen iz fudbalske organizacije

Bonus video: