Kreće Liga šampiona: Put do Istanbula pun prepreka, uspjeh će biti ako se sezona završi po planu

U utorak počinje Liga šampiona u fudbalu - grupna faza na programu do 9. decembra, finale zakazano za 29. maj 2021.

2976 pregleda 4 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Bajern je prošle sezone u Ligi šampiona pobijedio u svih 10 utakmica.

Broj mečeva je, naravno, u nokaut fazi smanjen zbog pandemije koronavirusa, ali bez obzira na to Bavarci su postali jedini tim koji je sa maksimalnim učinkom stigao do titule prvaka Evrope.

Nešto manje od dva mjeseca od finala u Lisabonu i pobjede Bajerna nad Pari Sen Žermenom, kreće nova sezona u Ligi šampiona - drugačija nego svaka prethodna. Bez navijača, ili sa ograničenim kapacitetom (zavisno od epidemiološke situacije u zemlji u kojoj se igra), nešto je što ne ide uz najelitnije fudbalsko takmičenje na Starom kontinentu.

Grupna faza kreće sjutra, posljednje kolo je na programu 8. i 9. decembra. Biće to uvod u nokaut fazu, za koju u ovom momentu niko sa sigurnošću ne može da kaže u kakvom formatu će se igrati.

BAJERN: TEŽE JE OSTATI NA VRHU...

Bajern je uvijek među favoritima za trofej, pogotovo sada kada ga brani. U Bavarskoj ako ništa drugo - znaju kako da se nose sa pritiskom.

- Uvijek je teže ostati na vrhu nego do njega doći, ali radujemo se novoj sezoni u Ligi šampiona. Scene iz Lisabona su još svježe, nije to bilo tako daleko, ali mi moramo da gledamo naprijed. Igrači Bajerna moraju da se dokazuju na svakom treningu, svakoj utakmici... - poruka je trenera giganta iz Minhena Hansija Flika.

Bajern sezonu u LŠ otvara protiv Atletika, u grupi su još Salcburg i moskovska Lokomotiva.

- Nismo mnogo razmišljali o tome ko će biti naši rivali, niti smo mogli da utičemo na raspored. Atletiko je uvijek izazov, ali i mi smo izazov svakom rivalu u Evropi - samouvjeren je Flik.

Bajern, dakle, čeka izazivače - ima ih u Realu, Liverpulu, Mančester sitiju, Pari Sen Žermenu...

- Kao i svake godine pred početak - 32 ekipe sanjaju najveće stvari. Ali, dugo je put do cilja, pogotovom u neobičnoj situaciji u kojoj se sada svijet nalazi - poručio je trener Bajerna.

IMA LI UEFA SPREMAN PLAN B?

Ako sve bude kako je predvidjela Uefa, finale Lige šampiona će se igrati 29. maja 2021. u Istanbulu. Tamo je trebalo da se odigra i meč za trofej prošle sezone, ali je Uefa morala da mijenja plan zbog koronavirusa, pa je organizovala finalni turnir u Lisabonu.

Koronavirus prijeti sa svih strana, a Uefa ima jasno pravilo da svaki klub koji na raspolaganju ima makar 13 igrača mora da odigra utakmicu, u suprotnom ga čeka kazna...

- Biće ovo čudna fudbalska godina, ali Liga šampiona je uvijek nešto posebno. To je takmičenje u kojem svi uživamo - rekao je 75-godišnji trener Dinama iz Kijeva Mirčea Lučesku i dodao:

- Učestvovao sam u više od 130 utakmica u eliti. Himna Lige šampiona je poput nacionalne himne, slušate je sa istim emocijama - kaže iskusni Rumun.

Njegov Dinamo je u grupi G sa Juventusom, Barselonom, tu je i Ferencvaroš.

Trener Juvea je sada Andrea Pirlo, mladi stručnjak koji je u dresu Breše debitovao kao 16-godišnjak. Tada mu je učitelj bio upravo Lučesku.

- Sjećam se da je bio zreo za svoje godine. Kada sam ga dovodio u Brešu pričali smo dva sata i shvatio sam koliko je inteligentan. Sve ono što je bio kao igrač pomoći će mu sada u trenerskom poslu, jer je na terenu vidio sve, prije drugih.

Pirlo je nedavno za Lučeskua rekao da je - maestro.

- To me čini ponosnim i hvala mu. Nadam se da će imati veliku trenersku karijeru. To mu želim - kazao je Lučesku.

Bonus video: