Kako će Liverpul bez Van Dajka? Karager: Postoje igrači koji nemaju zamjenu...

Klop nema puno mogućnosti, jer je na poziciji centralnog beka Liverpul i do sada imao najmanje opcija

8061 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Užasan start golmana Evertona Džordana Pikforda koji je teško povrijedio Virdžila van Dajka možda je usmjerio Liverpulovu sezonu.

Stradao je prednji ukršteni ligament, pa je za Holanđanina gotovo sigurno sezona završena.

Popularni VVD je toliko bitan za Liverpul da je opšti utisak da bi Klop lakše nadomjestio izostanak bilo kojeg drugog igrača iz šampionske ekipe - bilo da se radi o Mohamedu Salahu, Sadiju Maneu, Trentu Aleksander-Arnoldu...

"Ovo je veliki udarac za Liverpul. Siguran sam da će odsustvo takvog igrača poremetiti šampiona na putu ka odbrani titule", rekao je bivši defanzivac „redsa” Stiven Vornok.

Da je Liverpul sada desetkovan saglasan je i nekadašnji kapiten Džejmi Karager.

"Veliko je pitanje da li Liverpul može da osvoji titulu bez Van Dajka. Svaki tim u trci za titulu ima trojicu ili četvoricu igrača koji su lideri i ako jedan od njih nedostaje, bez obzira na to koliko je trener dobar i koliko alternativa ima na raspolaganju, njih ne možete da zamijenite. Ovo potpuno otvara šampionsku trku", uvjerava Karager.

Šta može da promijeni Klop? Nema puno mogućnosti, jer je na poziciji centralnog beka Liverpul i do sada imao najmanje opcija.

Pored Van Dajka, tu su i Žoel Matip, Džo Gomes, 23-godišnji Natanijel Filips kao i vezista Fabinjo, koji je često znao da popunu „rupu” u srcu odbrane.

Problem je, međutim, što je ovo prva situacija da se Klop suočava s povredom najboljeg u posljednjoj liniji. Van Dajk je uvijek bio tu - od kada je došao u Liverpul u januaru 2018. propustio je samo jednu premijerligašku utakmicu!

"Sada smo ranjivi. Van Dajk je najbolji defanzivac današnjice, najbolji kojeg sam ikada vidio", kaže bivši vezista Liverpula Dani Marfi.

Statistički, Van Dajk je fudbaler s kojim je Liverpul primao gol na svakih 111 minuta. Bolji učinak od njega u Premijer ligi imaju samo defanzivci Mančester sitija - Ajmerik Laport (na svakih 158 minuta) i Kajl Voker (120).

foto: BBC

Sa Van Dajkom u timu Liverpul je u 38 utakmica u sezoni 2018/19. primio samo 22 pogotka, što je te godine bio najbolji defazivni učinak neke ekipe u najjačih šest evropskih liga. Prošle - Liverpul je primio 33, najmanje u Premijer ligi.

U Van Dajkovih 95 premijerligaških utakmica (kao startera) Liverpul je primio 78 golova, a u 44 meča je mreža ostala netaknuta. Prije njegovog dolaska u Liverpul je, na primjerm tim na 95 mečeva matiran čak 117 puta...

Nije Van Dajk garantovao samo čvrstinu i ekstra kvalitet u odbrani, već i opasnost iz vazduha u kaznenom prostoru rivala. Od kada je stigao u januaru 2018. postigao je 10 golova u Premijer ligi.

foto: BBC

Kada su u pitanju defanzivci - od njega u tom segmentu uspješniji samo lijevi bek Kristal Palasa Patrik van Anholt (11).

Bonus video: