Savić „kroti” Levandovskog, Atletiko testira šampiona

Večeras mečevi 1. kola Lige šampiona u grupama A, B, C i D. Derbi u Minhenu - Bajern protiv Atletiko Madrida

4309 pregleda 1 komentar(a)
Duel Stefana Savića i Roberta Levandovskog na jednom od ranijih duela Atletika i Bajerna, Foto: Cadenaser
Duel Stefana Savića i Roberta Levandovskog na jednom od ranijih duela Atletika i Bajerna, Foto: Cadenaser

Bajern i Atletiko Madrid vodili su brojne bitke u Ligi šampiona prethodnih sezona, uključujući i čuvene polufinalne duele 2016. (prolaz “kolćonerosa”), a danas će otvoriti novu sezonu u elitnom evropskom takmičenju.

- Igramo protiv najbolje odbrane u Evropi - ocijenio je trener prvaka Evrope Bajerna Hansi Flik u najavi večerašnje utakmice na “Alijanc areni” (21 sat).

U toj odbrani šestu sezonu počinje Stefan Savić, jedan od najvažnijih igrača u koncepciji Dijega Simeonea. Crnogorski reprezentativac imaće jedan od najtežih zadataka današnjeg fudbala - da se bori sa Robertom Levandovskim, napadačem kojeg je i sam okarakterisao kao “najtežeg za čuvanje” i “najnezgodnijeg igrača protiv kojeg je igrao”.

Dosta duela vodili su Savić i Levandovski, ne samo na klupskom nivou - reprezentacija Poljske je, naime, dva puta bila riva Crne Gore u kvalifikacijama.

- Veoma smo motivisani pred start Lige šampiona. Nadam se da ćemo ostvariti i dobar rezultat na početku. Biće teško, ali mislim da smo spremni i da možemo da se nosimo sa Bajernom. Ključ je da se organizujemo defanzivno, da imamo čvrstinu, a sa kvalitetom koji imamo u ofanzivnom dijelu možemo da im napravimo probleme - kazao je Savić, ističući da ga vežu lijepa sjećanja na prethodne mečeve sa Bajernom...

- Bila je sezona 2015/16, moja prva u Atletiku. Izgubili smo u revanš u Minhenu u polufinalu 2:1, ali smo došli do finala jer smo prvi meč kod kuće dobili 1:0 - priča Savić.

Atletiko je u jakoj grupi, pored Bajerna rivali su Salcburg i Lokomotiva Moskva, koji se sastaju međusobno na “Red bul areni” u Austriji. Ipak, jasno je da su Bajern i Atletiko veliki favoriti za prolaz u osminu finala.

- Bajern je prvak Evrope, dugo igra u sjajnoj formi. Lokomotiva je nezgodan tim, posebno je teško pobijediti je u gostima, na niskim temperaturama. Salcburg je takmičarski veoma opasan, a istovremeno i mlad sastav, koji će se boriti do kraja - zaključio je Savić.

Bavarci su do titule u prošlosezonskom, skraćenom izdanju Lige šampiona došli sa 11 pobjeda na 11 mečeva.

- Teško je ponoviti takvu sezonu - kazao je trener Flik, čija je ekipa osvojila i Bundesligu, Kup Njemačke i UEFA Superkup.

- Želimo, naravno, da budemo što uspješniji, ali da ponovimo prošlogodišnji rezultat - to će biti ekstremno teško. Posebno i Ligi šampiona, gdje je mnogo dobrih timova.

Tijago Alkantara, Ivan Perišić i Felipe Kutinjo napustili su Bajern, došli su Liroj Sane, Mark Roka, and Daglas Kosta.

- Ovo je drugačiji tim nego prošle sezone, a svaki tim ima svoje prednosti i nedostatke. Zadovoljan sam fudbalerima koje imam na raspolaganju, ali kada imate ovako gust raspored mnogo je važna i ‘dubina’ u timu. Biće krucijalno da izbjegnemo povrede. Pogledajte šta se desilo Liverpulu sa Van Dajkom - dodao je Flik.

Liverpul, bez holandskog defanzivca, koji će zbog operacije koljena propustiti ostatak sezone, ali i bez Tijaga i Fabinja, gostuje Ajaksu na “Alijanc areni”.

Real Madrid kreće od domaćeg duela protiv Šahtjora, Mančester siti na startu dočekuje Porto, a Inter u Milanu igra protiv Borusije Menhengladbah.

Grupa A

SALCBURG - LOKOMOTIVA (18.55)

BAJERN - ATLETIKO M. (21)

Grupa B

REAL M - ŠAHTJOR (18.55)

INTER - BORUSIJA M (21)

Grupa C

MANČESTER SITI - PORTO (21)

OLIMPIJAKOS - MARSEJ (21)

Grupa D

AJAKS - LIVERPUL (21)

MITJILAND - ATALANTA (21)

Bonus video: