Prevarili državu: Od novca u humanitarne svrhe Mesi dobijao platu od Barse?

Mesi je 2007. godine osnovao fondaciju sa "željom da pomogne djeci širom svijeta da ostvare svoje snove, da promoviše jednakost i ista prava u obrazovanju i zdravstvu"
3 komentar(a)
mesi, Foto: Fcbarcelona.com
mesi, Foto: Fcbarcelona.com
Ažurirano: 13.01.2018. 16:47h

Španske vlasti pokrenule su istragu protiv Barselone povodom sumnji da je klub izvršio nelegalne uplate na račun fondacije Lea Mesija, čime je omogućio fudbaleru da izbjegne plaćanje poreza.

"El Mundo" tvrdi da je Mesijeva fondacija dobila 12.7 miliona eura iz kluba u periodu od 2010. do 2016. godine, što je 71.5 odsto ukupnih donacija između 2013. i 2016.

Mesi je 2007. godine osnovao fondaciju sa "željom da pomogne djeci širom svijeta da ostvare svoje snove, da promoviše jednakost i ista prava u obrazovanju i zdravstvu".

Kako navodi list, istražnim organima je sumnjivo to što je veći dio donacija iz kluba uplaćen do 2013. godine, kada je fondacija zvanično registrovana, te da je od tada uplaćena simbolična suma.

Sumnja se da je Barselona uplatom u humanitarne svrhe, zapravo, plaćala dio Mesijeve zarade, koja, zbog toga, nije oporezivana.

Drugi španski list "ABC" navodi da 70 odsto donacija mora da bude upotrijebljeno u svrhe zbog kojih je fondacija osnovana, ali da se to u Meisjevom slučaju nije dogodilo, već da su značajnom svotom novca plaćani konsultanti, iznajmljivanje i renoviranje poslovnog prostora...

Svjetski mediji juče su objavili da Mesi, po novom ugovoru koji je potpisao u novembru, zarađuje preko 100 miliona eura godišnje.

Bonus video: