Merdović nakon fer-plej poteza: Naravno da se ne kajem, ponovo bih uradio isto

Kako je izbacivanje lopte u aut postalo potez o kojem se priča - Marko Merdović, bek Rudara, oličenje fer-pleja

31597 pregleda 628 reakcija 25 komentar(a)
Odbio da postigne gol jer je protivnički igrač bio povrijeđen: Marko Merdović, Foto: Dejan Kandić
Odbio da postigne gol jer je protivnički igrač bio povrijeđen: Marko Merdović, Foto: Dejan Kandić

Konačno su scene sa crnogorskih terena obišle region, a da se ne radi o blatnjavim igralištima, kadrovima kako ekipa napušta utakmicu...

Na meču Budućnost - Rudar u Kupu viđena su dva “evropska” gola (Grbić, Božović), ali je u Evropu otišlo nešto drugo - jedno izbacivanje lopte u aut.

Nije, naravno, to bilo obično izbacivanje lopte u aut, 21-godišnji bek Pljevljaka Marko Merdović odbio je da postigne gol i vrati svoj tim u utakmicu (Budućnost vodila 2:0), jer je trenutak ranije nenamjerno povrijedio protivničkog golmana Miloša Dragojevića, koji je ostao da leži.

Da se na kraju godine daje kakva nagrada za fer-plej, bez dileme bi pripala povremenom mladom crnogorskom reprezentativcu - ovako, ostaje bezbroj čestitki zbog gesta koji je svakog oduševio, čak i van Crne Gore...

- Poslije sudara koji smo imali ustao sam što prije, ali ne da bih dao gol, već da bih mu pomogao. Vidio sam krajem oka kako leži bespomoćno, mada nisam ni morao da gledam - čuo sam kako je “puklo” i bojao sam se da je teže povrijeđen. Na sreću, povreda nije ozbiljna - priča Marko Merdović za “Vijesti” dan nakon poteza koji se ne gleda svaki dan.

Ističe da niti jednog sekunda ne žali što nije ubacio loptu u mrežu, a imao je otvoren put ka golu - i da je to uradio, vjerovatno mu niko ne bi zamjerio.

- Ne žalim ni trunku, naprotiv - ponosan sam što sam izbacio loptu u aut. Bila je to mili-sekunda, nisam imao kad da razmišljam o tome, ali definitivno nije bila opcija da postignem gol. Ponovo bih uradio isto - ističe Merdović.

Svjestan je i da bi velika većina fudbalera uradila suprotno.

- Gledam na svoj potez kao na stvar elementarne kulture - mislim da sam to “pokupio” tokom odrastanja, u svojoj porodici, ali ne želim da budem pogrešno shvaćen - ne bih smatrao nekulturnim potezom da je neko dao gol da je bio na mom mjestu.

I najdraže su mu, kako kaže, čestitke koje je dobio od članova svoje porodice. A čestitali su mu svi - saigrači, protivnički fudbaleri.

- Čestitao mi je i moj trener (Vuko Bogavac) iako bi nas taj gol koliko-toliko vratio u utakmicu. Ali, idemo dalje, biće golova i pobjeda - naglašava Merdović.

Ne bi mu bio ni prvi, ni posljednji - ove sezone je već postigao dva, iako igra na poziciji lijevog beka.

- Volim da se ubacim u napad i često sam u poziciji da postignem gol. Nadam se da ću uskoro opet imati šansu, da ću pogoditi kada bude još važnije za Rudar.

Ko je Marko Merdović? Rođen je u Budvi, prošao je mlađe kategorije Mogrena, ali je budvanski klub nestao sa mape taman kada je trebalo da zaigra za prvi tim. Zbog toga se afirmisao u Grblju, a ljetos je stigao u Rudar. Prije toga je debitovao za mladu reprezentaciju Crne Gore, na meču sa Kazahstanom.

- Ljetos sam želio u inostranstvo, bilo je nekih kombinacija, ali korona je sve stopirala i poremetila. Ipak, ne žalim što sam izabrao Rudar. Sjajna smo grupa momaka, dišemo kao jedna porodica. Siguran sam da ćemo izboriti opstanak, imamo kvalitet i za više od toga - zaključio je Merdović.

Bonus video: